Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2017, 14:49
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dodnes nepoznáme jej tvorcu a (ne)skrýva našu skutočnú identitu. 7 zaujímavostí o digitálnej mene Bitcoin

TECH BITCOIN KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Spoznaj budúcnosť z trošku inej perspektívy.

Je decentralizovaná, čiže ju nikto vrátane bánk nevie ovplyvňovať, je deflačná, takže má obmedzené a vopred známe množstvo peňazí, a zároveň je spolu s ďalšími, no už pomenej známymi kryptomenami súčasťou našej neďalekej a zároveň plne digitalizovanej budúcnosti, čo nám naznačil aj nedávny sleď udalostí.

Hodnota čoraz viac diskutovaného Bitcoinu, ktorý riadi matematika, behom posledných týždňov narástla na takú sumu, akú by pred rokmi predpokladal asi iba málokto. Rast však podľa ostrieľanýh analytikov ani zďaleka nekončí, práve naopak, to najlepšie ešte len príde. Mnohí ju preto začínajú považovať za jednu z najzásadnejších inovácií, aké sa počas modernej histórie našej civilizácie udiali.

Najbližšie mesiace sa môže súčasná hodnota zväčšiť až o viac ako 100 percent. Všetko záleží od toho, ako rýchlo bude rásť jej popularita či dostupnosť produktov alebo služieb, ktoré si budeme môcť týmto platidlom zaobstarať. Dôležité tu teraz ale je, že vyhliadky sú naozaj pozitívne, preto nastal ideálny čas, aby sme si zhrnuli pár zaujímavostí, ktoré s pomaličky prichádzajúcou hviezdou 21. storočia, často označovanou za modernejšiu podobu zlata bez bežných fyzických komplikácií, určitým spôsobom súvisia.

Dodnes nepoznáme jej tvorcu a (ne)skrýva našu skutočnú identitu. 7 zaujímavostí o digitálnej mene Bitcoin
Zdroj: typographyimages / Pixabay.com

Záhadný tvorca

Prezývku človeka, ktorý stojí za vznikom Bitcoinu, poznáme už dlhšie (Satoshi Nakamoto), tam to ale celé končí. Jeho ďalšia identita totiž zostáva i naďalej záhadná, pretože nevieme, ako tvorca vyzerá, akou prácou sa momentálne živí a ani to, aké je jeho skutočné meno. Známa je iba krajina, odkiaľ má pochádzať (Japonsko), no ani tej sa nedá príliš veriť. Existuje teda celkom slušná šanca, že toho, kto za kryptomenou stojí, v skutočnosti vôbec nepoznáme. Môže to teda byť aj Austrálčan.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Peer-to-peer systém na realizáciu transakcií prostredníctvom internetu funguje od roku 2009, avšak až v týchto dňoch hodnota Bitcoinu vystrelila tak vysoko, že pritiahol pozornosť azda všetkých renomovaných médií, ale aj verejnosti z takmer celého sveta. To nasledovalo po ďalšej významnej legalizácii platidla vo vyššie spomínanom Japonsku a po objavení špekulácií, podľa ktorých by ho onedlho mali nasledovať ďalšie krajiny.

Všetko začala pizza

Vôbec prvá transakcia za niečo fyzicky hmatateľné, ktorá prebehla v Bitcoinoch, bola za obyčajné jedlo. Zákazníka stáli dve pizze od Papa John’s v hodnote okolo 23 eur presne 10-tisíc digitálnych mincí, čo je po prepočte s aktuálnym kurzom niečo okolo 20 miliónov eur. Nezaplatil však tomu, kto ju pripravil a upiekol, ale tomu, kto mu ju objednal.

Za takú sumu by si v prvej polovici 2017 mohol dovoliť takmer čokoľvek, na čo by vôbec pomyslel. V roku 2010 ale len málo kto tušil, že hodnota jedného Bitcoinu, ktorá sa vtedy pohybovala okolo 0,06 eura, dosiahne zhruba o sedem rokov neskôr dychberúci míľnik 2 000 eur. A najlepšie na tom celom je, že tá pravá šou ešte len začína.

Legálne platidlo

Hoci Bitcoin dnes akceptuje niekoľko desiatok tisícok prevádzok z mnohých kútov sveta, a to vrátane obchodníkov z dark webu, za legálne platidlo ho zatiaľ považuje iba celkom skromný počet krajín, kde nechýba USA, Nemecko, Švédsko a dokonca ani malé, no pokrokové Estónsko. V susednom Česku menou Bitcoin zaplatíte, napríklad, v kaviarni Paralelní Polis.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

Ešte začiatkom apríla sa navyše objavila horúca správa, že už aj Japonsko dalo populárnej kryptomene zelenú a tak jej otvorilo bránu na miestny, poriadne lukratívny spotrebiteľský trh, čo okrem iného prispelo k doslova raketovému rastu hodnoty. Podobné plány kuje aj Rusko či taká India. Taktiež sa očakáva, že sa k ním onedlho pridajú i ďalšie významné krajiny. Všetko je teda podľa všetkého iba otázkou času

Mnohí obchodníci lákajú na platby v Bitcoinoch moderných okoloidúcich

Dodnes nepoznáme jej tvorcu a (ne)skrýva našu skutočnú identitu. 7 zaujímavostí o digitálnej mene Bitcoin
Zdroj: Targaryen / Wikimedia.org

Fyzicky neexistuje

Aj keď je internet plný rôznych obrázkov, kde nesie fyzickú podobu, Bitcoin ju v skutočnosti nemá a ani mať zrejme nikdy nebude. Ide predsa o čistokrvný digitálny peniaz, ktorý ju v podstate nepotrebuje. Nadchádzajúca digitálna budúcnosť s fyzickými platidlami jednoducho nepočíta, o čom svedčia i nedávne odborné diskusie, kde nejeden krát spomínali pomalý, ale za to istý príchod virtuálne existujúcej alternatívy, ktorá skôr či neskôr prenikne do hlavného spotrebiteľského prúdu, čím ukončí niekoľko tisícok rokov trvajúcu éru fyzickej podoby peňazí.

Dá sa ťažiť

Nový Bitcoin vzniká takzvaným ťažením za pomoci špeciálneho počítačového softvéru a špecializovaného hardvéru. Ten, kto sa mu venuje, si tak vie vyriešením matematických problémov, čím schvaľuje transakcie iných používateľov, privyrobiť pár drobných, vďaka čomu pustí do obehu ďalšie digitálne kusy. Otázka teda znie - koľko ich ešte zostáva?

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

Ako už bolo spomínané, Bitcoin je deflačná mena, takže celkové množstvo virtuálnych peňazí v obehu má vopred definovaný strop. O akom čísle sa tu bavíme? Dostupné informácie hovoria o 21 miliónoch kusoch, pričom drvivá väčšina je už medzi nami.

V týchto dňoch je vraj vyťažených cez 80 percent z celkového dostupného množstva peňazí populárnej kryptomeny, čiže ešte zostáva niečo okolo 4 miliónov Bitcoinov. Odmena pre tých, ktorí ťažia, sa postupom času neustále znižuje, pričom hodnota jedného kusu pre zmenu stúpa. K rastu hodnoty Bitcoinu ale prispievajú aj iné podstatné faktory, ako napríklad legalizácia platidla alebo množstvo zrealizovaných transakcií.

Tak tomuto sa hovorí "baňa"

Dodnes nepoznáme jej tvorcu a (ne)skrýva našu skutočnú identitu. 7 zaujímavostí o digitálnej mene Bitcoin
Zdroj: Xiangfu / Wikimedia.org

Má aj peňaženku

Podobne ako pri klasických fyzických peniazoch, aj pri Bitcoine sa používa peňaženka, a nielen tá virtuálna. Bez nej nie je možné uskutočniť žiadnu transakciu. Aby sme získali prístup k našim peniazom a mohli s nimi hýbať, najskôr potrebujeme takzvané súkromné kódy, ktoré v sebe ukrýva.

Celé by sa to dalo prirovnať k bežnému bankovému účtu na internete, cez ktorý nadobúdame prístup k možnostiam bežného monetárneho systému s centralizovaným riadením.

Bitcoin peňaženka nesie podobu buď mobilnej aplikácie, webu alebo akéhosi USB kľúča s displejom. Na výber máme viacero rôznych typov, pričom konkrétny výber záleží už iba od operačného systému z nášho smartfónu alebo osobného počítača. Hardvérové peňaženky ponúkajú trošku vyššiu úroveň bezpečnosti, pretože dokážu oddeľovať vyššie spomínané súkromné kódy od potenciálne nebezpečných elektronických zariadení s pripojením k internetu. Ani tie ale nie sú dokonalé.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022, 17:30

Tvoje dôležité súkromné kľúče sú udržiavané v bezpečnom offline prostredí hardvérovej peňaženky, vďaka čomu chránené aj pred pripojením k zariadeniu, ktoré je nakazené nebezpečným malvérom.

Dodnes nepoznáme jej tvorcu a (ne)skrýva našu skutočnú identitu. 7 zaujímavostí o digitálnej mene Bitcoin
Zdroj: trezor.io

(Ne)skrýva našu identitu

Existuje mýtus, kvôli ktorému si niektorí z nás myslia, že ak používajú Bitcoin, zostáva ich identita nadobro skrytá. Pravda je taká, že identita používateľa zostáva skrytá iba do určitého okamihu. V momente, kedy prebehne prvá platba, sa odhaľujú informácie, ktoré sú súčasťou každej jednej peňaženky s vytvorenými platobnými adresami.

Transakcia, ktorá prebehne v Bitcoinoch, je zaznamenaná a uložená v decentralizovanom systéme. Takzvaný blockchain, alebo inými slovami distribuovaná (rozdelená) databáza, najdôležitejšia súčasť kryptomeny, má totiž obsah, kde nájdeme podrobnosti o zrealizovaných prevodoch digitálnych mincí medzi dvomi stranami. Ako to teda celé súvisí?

Keď si chcete nakúpiť zopár Bitcoinov, online zmenáreň, kde to uskutočníte, bude od vás vyžadovať poskytnutie skutočnej identity. Ak zmena mien prebehne, od tej chvíle sú k vašej Bitcoin peňaženke nepriamo priradené citlivé údaje, na základe ktorých je používateľ platidla identifikovateľný. Existuje však hneď niekoľko ďalších online služieb, kde sú veľmi podobné požiadavky, takže ide iba o jeden z možných prípadov, kedy sa v podstate odhaľujeme.

Odporúčané
Bitcoin by podľa Greenpeace jednoduchou zmenou kódu znížil spotrebu energie o 99 %. Odborník na kryptomeny vraví, že je to možné Bitcoin by podľa Greenpeace jednoduchou zmenou kódu znížil spotrebu energie o 99 %. Odborník na kryptomeny vraví, že je to možné 11. apríla 2022, 14:30

Kontroverzný dark web predstavuje tak trošku výnimku, pretože tam sa pri platení využíva takzvané mixovanie, čiže akýsi spôsob ochrany, ktorý možno zase prirovnať k praniu špinavých peňazí.

Mixovanie Bitcoinov od viacerých zdrojov (odosielateľov) naraz zabezpečí, aby nikto nevedel spätne vypátrať, kto presne za uskutočnenou platbou stál. Miesto viacerých samostatných transakcií prebehne jedna spoločná, ktorej sa zúčastní viacero používateľov kryptomeny, čo je znázornené na obrázku nižšie.

Všetky mince budú zmiešané do jednej kopy, potom sa opätovne rozdelia a odošlú jednotlivým príjemcom. Keď niekto objedná a zaplatí za drogy, ktoré mu potom prinesie nič netušiaci kuriér, tak si môže byť viac-menej istý, že sa o ňom nikto nič nedozvie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia