Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2017, 16:48
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Môže zabrániť šíreniu rakoviny a dokáže pomôcť pri úzkostiach. 7 zdravotných benefitov marihuany

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

U nás zakázaná rastlinka skrýva množstvo tajomstiev.

Opäť trošku kontroverznejšia téma, no výsledky obrovského množstva vedeckých výskumov poprieť rozhodne nemožno. Stačí si iba na pár hodín sadnúť k internetovému vyhľadávaču a veľmi rýchlo zistíte, že ste toho o nej až tak veľa nevedeli. Marihuana, lepšie povedané, jej dve látky (má ich cez 400) nám skutočne vedia pomôcť, a to hneď pri viacerých zdravotných problémoch, či už fyzických alebo psychických

Samozrejme, ani jeden alebo dva menšie výskumy jednej špecifickej oblasti ešte stále nezaručujú, že poznáme pravdu, čiže nižšie uvedené informácie stále treba brať tak trošku s rezervou. Áno, bola tu už aj obrovská meta-analytická štúdia, ktorá štatisticky analyzovala viaceré vedecké práce, aby z toho vznikol lepší prehľad medzi dôveryhodným a menej dôveryhodným, no tých momentálne veľa neexistuje. Preto sa zatiaľ musíme uskromniť s tým, čo dnes koluje internetom. A nižšie nájdeš niekoľko ukážkových príkladov.

Utišuje bolesť pri skleróze multiplex

V tomto prípade máme šťastie, pretože pozitívny účinok jednej z prítomných chemických látok, ktorá nesie skrátené označenie THC (takzvaný Tetrahydrokanabinol), je pri zmierňovaní bolesti vyvolanej sklerózou multiplex už potvrdený spomínanou meta-analytickou prácou, kde zahrnuli výsledky až niekoľkých tisícov výskumov. Niektoré navyše tvrdia, že užívanie marihuany slúži ako efektívny prostriedok na zmierňovanie neočakávaného a hlavne občas aj poriadne bolestivého svalového kŕču. 

Pomáha aj pri Crohnovej chorobe

Ako píše Business Insider, existuje jedna zaujímavá práca izraelských vedcov, podľa ktorej nám fajčenie trávy vie citeľne zredukovať zákerné symptómy Crohnovej choroby. Škoda len, že do tak trošku menšieho výskumu zapojili dokopy 11 pacientov, pričom pozitívny účinok marihuany potvrdilo iba 5 z nich. Ďalším 10 dali miesto trávy iba tabak, o čom však nevedeli, a jeden z nich tvrdil, že mu je podstatne lepšie. Podľa iných odborníkov by sme teda mali byť radšej trošku viac skeptickejší.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Odborný web Everyday Health tvrdí, že aj keď máme k dispozícii niekoľko zaujímavých dát, ktoré vyzdvihujú účinky rastlinky, stále chýba dostatok tých, vďaka ktorým môžu látky v marihuane bez obáv označiť za niečo, čo nemá absolútny problém so zmenšovaním črevného zápalu, čiže koreňovej príčiny celého problému.

Vraj vie zabrániť šíreniu rakoviny

Zrejme ten najdôležitejší, no zároveň aj stále poriadne záhadný zdravotný benefit trávy. Reč tu ale tentokrát nebude o THC, ale ďalšej dôležitej látke s názvom CBDKanabidiol by totiž mal zabezpečiť, že sa už vzniknutá rakovina nerozšíri do ďalších častí napadnutého tela. Aby niečo také dokázal, musí vedieť manipulovať s kľúčovou sekvenciou DNA, génom Id-1.

Najlepšie ale na tom celom je, že sa tento doslova zázračný účinok trávy objavil aj na web stránke americkej vlády, konkrétnejšie na webe Národného rakovinového inštitútu, kde okrem iného tiež spomínajú hneď niekoľko ďalších pozitívnych efektov užívaniaA to ani zďaleka nie je všetko, pretože existujú i také výskumy, podľa ktorých vieme s marihuanou nebezpečné bunky rakoviny aj rovno nadobro zničiť

Testy boli však vykonané iba v laboratóriách či priamo na zvieratách, a ako spomína The Telegraph, vedci prostredníctvom nich zistili, že vyššie spomínaný kanabidiol "blokuje vytváranie krvných ciev, ktoré nádor potrebuje pre svoju existenciu".

Ochráni nás pred nočnými morami

Tým, že marihuana zasahuje do jednej z dvoch fáz (REM) spánku, slúži ako prevencia pred príchodom nočných môr, ktoré mnohých z nás niekedy aj zobudia uprostred noci. Háčik ale tkvie v tom, že počas výskumu siahli po syntetickej chemickej látke, ktorá má veľa spoločného s THC, nie po tej, ktorú za bežných okolností nájdeme v tele na Slovensku zakázanej rastliny.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Záver vedeckej práce obsahuje zmienku o 72-percentnej úspešnosti pri liečení 47 pacientov, ktorým užitie spomínanej látky (odborne nabilone) postupom času vraj citeľne pomohlo s lepším spánkom. "Väčšina pacientov zažila buď elimináciu nočných môr, alebo výraznú redukciu intenzity."

Kombináciu snívania a marihuany ešte dávnejšie rozoberal aj web Elite Daily, kde sa v podstate hovorilo zhruba o tom istom. Ak si pred spánkom dáme pár práskov na dobrú noc, ovplyvníme tým proces snívania, takže okrem môr zmenšíme aj množstvo tých normálnych snov.

Zvládne si poradiť s úzkosťami

Nie však zakaždým, čo celú situáciu naozaj komplikuje. Niekto tvrdí, že užívanie marihuany úzkosti spôsobuje, niekto zase, že pri nich pomáha. Tak či tak, vedci zistili, že zhruba 20 až 30 % rekreačných užívateľov nimi naozaj trpí. Znamená to však aj, že tých zostávajúcich 70 až 80 % má dobrú náladu, často sa smeje a nemyslí na veci, ktoré im za bežných okolností behajú hlavou počas stresujúcich situácií. A za dôkaz možno použiť pár vedeckých výskumov, kde nám to viac-menej potvrdili.

Najzraniteľnejší sú podľa informácií od prestížneho Harvardu úplní nováčikovia bez jedinej skúsenosti s trávou. Dlhodobejší užívateľ dokáže takzvaný "high stav" ovládať, takže mu jej účinok v hlave nespôsobí často krát nebezpečný chaos. Taktiež záleží od množstva THC, pretože ak by ho bolo viac, môžu veľmi rýchlo prísť až také stavy, že dotyčný bez väčších problémov hodí slušnú šabľu. A menšie množstvá? Tak tie údajne účinkujú ako sedatívum.

Epileptické záchvaty vymení za relax

Ďalší známy výskum na laboratórnych myšiach potvrdil niekoľko hodinové pozastavenie intenzívnych záchvatov prebiehajúcich počas epilepsie. Presnejšie, po podaní syntetickej trávy a extraktu z prírodnej alternatívy sa im to podarilo na 10 hodín. A ako uvádza web Lifehack, za všetkým stojí THC, ktoré reguluje ako frekvenciu, tak aj dobu trvania epileptických záchvatov.

O podobných zázrakoch písal ešte v roku 2013 populárny americký plátok CNN, kde spomínal zlepšenie zdravotného stavu 6-ročného dievčatka z USA, v čom malo prsty pravidelné pridávanie oleja z marihuany  (viac látky CBD, menej THC) do jej jedla, napríklad obedov. "Dnes sa Šarlote darí. Záchvaty prídu tak dva alebo trikrát do mesiaca, väčšinou počas spánku. Nielen, že chodí po svojich, dokáže dokonca aj jazdiť na bicykli. Sama sa kŕmi a každým jedným dňom hovorí čoraz viac."

A nebojí sa ani Parkinsona či Alzheimera 

Či už hovoríme o Američanovi, ktorý viac ako 20 rokov trpí takzvanou Parkinsonovou chorobou, alebo o spomalení tej Alzheimerovej, chemické látky z trávy vedia byť nápomocné v oboch prípadoch.

Odporúčané
Toto sú dôvody, prečo si saunovanie zamiluješ. Takto z neho vyťažíš maximum benefitov Toto sú dôvody, prečo si saunovanie zamiluješ. Takto z neho vyťažíš maximum benefitov 20. marca 2024, 10:00

Slávny dokument "Ride with Larry" dokázal zaujať pozornosť širokej verejnosti, pretože sa zrazu medzi nás dostal nevyvrátiteľný dôkaz priamo z praxe, a nie len na papieri napísaný výsledok práce osvedčených odborníkov z vedeckých laboratórií. Hlavná postava dokumentu nemohla fyzicky takmer vôbec nič robiť, pretože ju celkom logicky obmedzovali nepríjemné následky Parkinsona. Keď sa však Larry pohostil lekárskou marihuanou, obmedzujúce trasenie rúk z ničoho nič prestalo

Účinkom marihuany na túto zákernú chorobu bolo zameraných viacero zaujímavých výskumov. Napríklad v jednom z roku 2014 je uvedené, že marihuana vie okrem zlepšenia spánku či redukcii úrovne bolesti pomáhať aj pri terapii Parkinsona. Keďže ale nemáme k dispozícii dostatok dôkazov, vedci v ňom okrem iného zdôrazňujú potrebu ďalšieho, podstatne komplexnejšieho skúmania vzťahu medzi rastlinkou a týmto nepríjemným ochorením. 

A aby toho náhodou nebolo málo, THC môže pomôcť zastaviť proces progresu Alzheimerovej choroby, čiže zabráni v jej ďalšom šírení, o čom ešte v polovici roka 2016 informoval aj špičkový vedecký web Popular Science. Ten však spomínal i redukciu zápalu, ktorý zabraňuje korektnej komunikácii medzi neurónmi, čo zistili na ľudských nervových bunkách z laboratória. Ak sa teda Tetrahydrokanabinol dostane do tela, má nezanedbateľný potenciál zmierniť súčasné symptómy Alzheimera.

Treba mať tiež na pamäti, že užívanie marihuany so sebou nesie aj určité riziká. Ako je ale možné na vlastné oči vidieť, článok je zameraný iba na pozitívne stránky, takže neobsahuje informácie o tých potenciálnych nebezpečných. Rovnako nie je jeho účelom nabádať na užívanie, ale poukázanie na vedecky dokázané zdravotné benefity látok THC či CBD, ktoré sú jej dôležitou súčasťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia