Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. marca 2017, 21:29
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Na konci marca u nás vyvrcholí polárna žiara. Slovensko ju môže pozorovať až do skorého rána

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nebeské divadlo bude pravdepodobne vidno aj na Slovensku.

Americká Solar Dynamic Observatory zaznamenala na Slnku výraznú dieru, ktorá vysiela do vesmíru intenzívny prúd častíc. Tie koncom marca prichádzajú na Zem, pričom to všetko vyvrcholí majestátnym nebeským divadlom, 29. a 30. marca. Miniatúrne preddavky už stredná Európa, napríklad Česká republika či Poľsko, dokonca zaznamenala. Slovensko bude môcť pozorovať slnečnú žiaru s pravdepodobnosťou až 40 %. Takáto udalosť sa na našom území vyskytne tak raz za dva roky. Samozrejme, Bratislavčania či obyvatelia iných rušných miest sa môžu už teraz s úkazom rozlúčiť, svetelný smog je v tomto prípade veľmi významným hráčom. Polárnu žiaru by malo byť vidno asi od 20:00 a vydržať by mala do skorých ranných hodín. Ak máš záujem celý úkaz sledovať, Astronomický ústav AV ČR odporúča držať sa dvoch rád. Ísť ďaleko od svetelného znečistenia a postarať sa o čistý severný horizont. Potenciálna polárna žiara totiž bude na severe a les či svetlo môžu celý zážitok zničiť.

Na konci marca u nás vyvrcholí polárna žiara. Slovensko ju môže pozorovať až do skorého rána
Zdroj: pixabay.com

Polárna žiara alebo Aurora borealis je typická najmä pre severské krajiny kvôli faktu, že zemská os je naklonená. Výskyt polárnej žiary totiž závisí od aktivity Slnka a aby sme ju mohli pozorovať aj na Slovensku, jeho aktivita sa musí razantne zvýšiť. Slnko neustále chrlí všade okolo seba slnečný vietor, prúd častíc (zväčša protóny a elektróny). Ten naráža do častíc v našej atmosfére, kedy sa spotrebúva energia, aby sa atómy mohli premeniť do excitovaného stavu (iné usporiadanie elektrónov). Ide však len o krátkodobý stav, čoskoro sa z toho dostanú, pričom sa energia späť uvoľní, a to v podobe svetla, ktoré poznáme pod pojmom polárna žiara. Celý článok o tomto dychvyrážajúcom úkaze nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia