Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2017, 16:22
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najbohatší muž Indie žije s rodinou sám v 27-poschodovom mrakodrape. Má 570 izieb a obsluhuje ho 600 zamestnancov

ZAUJÍMAVOSTI INDIA
Uložiť Uložené

Mukesh Ambani a jeho štvorčlenná rodina žijú v mrakodrape obsluhovaní stovkami zamestnancov.

Čo spravíš, keď už nevieš, čo s miliónmi? No predsa si postavíš mrakodrap, v ktorom budeš bývať len ty a tvoja rodina. Zrejme to si pomyslel Mukesh Ambani, najbohatší muž Indie a podľa časopisu Forbes aj siedmy najbohatší muž sveta. Môžeš sa zamyslieť, čo pre štvorčlennú rodinu taký mrakodrap dokáže poskytnúť. Nuž, tento kameň úrazu nemá domyslený ani samotný Ambani, kedže vo väčsine poschodí sa jednoducho nič nedeje.

Najbohatší muž Indie žije s rodinou sám v 27-poschodovom mrakodrape. Má 570 izieb a obsluhuje ho 600 zamestnancov
Zdroj: wikimedia | Kojyi29 | all-that-is-interesting.com

Výšková budova leží v južnej časti indického Bombaja a nazýva sa Antilia. Názov je vytvorený podľa rovnomenného bájneho ostrova, ktorý sa mal podľa mýtov a legiend potopiť v Atlantickom oceáne. Antilia stojí na jednej z najluxusnejších ulíc štvrte a ako z obrázku môžeš postrehnúť, vyzerá skutočne príšerne extravagantne. Budova bola navrhnutá dvojicou amerických architektov z firmy Perkins + Will a prežiť by mala aj zemetrasenie so stupňom osem podľa Richterovej stupnice. Má 27 poschodí a áno, nie je to až tak veľa. Každé poschodie má však stropy extra vysoko a do 170-metrovej výšky, akú dosahuje Antilia, by sa pokojne natlačilo aj 60 poschodí.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Stosedemdesiat metrovú budovu obsluhuje deväť vysokorýchlostných výťahov a každé poschodie niečo skrýva. O celý mrakodrap sa stará asi 600 zamestnancov, ktorí udržiavajú približne 570 izieb. Budova je celá predovšetkým zo skla a oceľe. Niekoľko poschodí tvoria hosťovské izby, jedno poschodie zas slúži špeciálne na údržbu a servis Ambaniho áut (a ešte existujú aj garáže). Dve podlažia zaberá zasa niečo, čomu rodina hovorí "zdravotnícke centrum". Ide o akúsi oddychovú zónu plnú bazénov či možnosti získať uvoľňujúcu masáž. Na streche sú tri heliporty a úžasný výhľad na celé mesto. Ambani momentálne uvažuje, že niekoľko poschodí dá prerobiť na ľadové miestnosti so snehom a teplotou pod nula stupňov, aby si rodina mohla kedykoľvek užiť snehový závan či guľovačku. Šesť poschodí tvoria garáže, ktoré pojmú až 168 áut. V budove sa nachádza aj domáce kino, divadlo s kapacitou päťdesiat miest, vínny bar, mliečny bar, čokoládovňa, snack bar, herňa, tanečné štúdio či plno konferečných miestností.

Najbohatší muž Indie žije s rodinou sám v 27-poschodovom mrakodrape. Má 570 izieb a obsluhuje ho 600 zamestnancov
Zdroj: all-that-is-interesting.com

Ak sa pýtaš, načo im to všetko sakra je, pýtaš sa veľmi dobre. Mukesh Ambani so svojou ženou a dvojicou detí totiž v mrakodrape žijú poväčšinou sami. Netreba sa však báť, že by mrakodrap ostal nevyužitý či prázdny, Ambani je totiž generálnym riaditeľom v Reliance Industries, obrovskej indickej spoločnosti, ktorej patrí všetko od telekomunikácií, cez textilné firmy až po petropriemysel, mnoho dolov na nerastné suroviny a elektrárne. Je tak pochopiteľné, že sa denne stretáva s množstvom obchodných partneroch a kde inde ich privítať než vo svojej rezidencii s 27 poschodiami.

Mimochodom, nie je však jasné, či stavba stojí vôbec legálne. Ľudia tvrdia, že to, čo Ambani robí je nechutné, keď je v chudobných oblastiach krajiny toľko hladných detí. Ambani však pozemok kúpil od charitatívnej organizácie a po čase z toho vznikli problémy. Majiteľ charitatívnej organizácie ho totiž kúpil pred tým od niekoho iného a potom pozemok prepísal na svoju charitu, no v kúpnej zmluve bolo množstvo nezrovnalostí. Odvtedy však pozemok prešiel do nových rúk, no indické médiá si Ambaniho doslova vychutnali. Ďalším problémom boli heliporty, ktoré sa nestotožňovali s miestnymi nariadeniami pre reguláciu hluku. Čerešničkou na torte boli obrovské garáže, ktoré nanešťastie pre indického boháča spĺňajú všetky parametre, aby boli považované za parkovisko, a to si tiež nemôže postaviť len tak hocikto. Stavba však bola úspešne dokončená a Ambani sa do nej v roku 2011 aj s rodinou nasťahoval.

Najbohatší muž Indie žije s rodinou sám v 27-poschodovom mrakodrape. Má 570 izieb a obsluhuje ho 600 zamestnancov
Zdroj: Amazing India Blog

Celý mrakodrap mal podľa mnohých odhadov stáť asi miliardu dolárov a ide o druhú najdrahšiu rezidenciu na svete, prvou je Buckinghamský palác v Londýne. Mrakodrap Antilia je podľa mnohých vyhlásení plochou všetkých poschodí väčší ako je palác vo Versailles. Dnes je Antilia však predovšetkým terčom kritiky a ohovárania. Aj keď sú na budovu niektorí Indi hrdí, drvivá väčšina tvrdí, že by sa takto vplyvná osoba mala skôr zaoberať tým, ako svet zmeniť, než sa zatvárať do nevzhľadného mrakodrapu. Vraj je úžasným príkladom toho, ako Indom chýba empatia voči chudobným a ľuďom bez domova.

Domov
Zdieľať
Diskusia