Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2017, 10:47
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Lepší turizmus, nové podnikateľské príležitosti aj viac daní. 7 dôvodov, prečo na Slovensku legalizovať marihuanu

ZAUJÍMAVOSTI HOLANDSKO MARIHUANA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nie, nie je to iba o "high" stave.

Nelegálnosť tvrdých drog netreba žiadnym spôsobom ospravedlňovať, no pri populárnej zelenej rastlinke, ktorá tu je s nami už asi od mladšej doby kamennej, sa zákaz vysvetľuje naozaj len veľmi, veľmi ťažko. Množstvo odborných výskumov aj nedávno zrealizovaná meta-analytická štúdia totiž jasne tvrdia, že marihuana patrí skôr medzi prírodné liečivá, nie medzi nebezpečné narkotiká z chemických laboratórií, schopné spraviť zo života mladého človeka úplne peklo. A krajiny ako Holandsko alebo americké Colorado si tento podstatný fakt uvedomili, čo sa následne odrazilo na jej dekriminalizácii či dokonca legalizácii, ktorá im poskytla hneď niekoľko nezanedbateľných výhod. Hoci je niečo také zatiaľ viac nereálne ako reálne, pokiaľ k nim jedného dňa pribudne aj malebné Slovensko, toto všetko by nás s najväčšou pravdepodobnosťou čakalo.

 

Menej agresivity a lepšie vzťahy

Nie je žiadnym tajomstvom, že po účinku alkoholu začneme prejavovať citeľne viac agresie, ako keby sme triezvi. Etanol nám dodá trošku viac sebavedomia, takže začneme pomaličky strácať aj tie posledné kúsky zábran, ktoré nám bránili v tom, čo vo väčšine prípadov nasleduje po pár pohároch tvrdého. Naše umelo a hlavne dočasne nafúknuté ego začne vyhľadávať konflikty, takže ak sa náhodou dostane do interakcie s iným, podobne veľkým egom, môže z toho vzniknúť celkom nebezpečná situácia. V prípade užitia marihuany však niečo také nehrozí - práve naopak.

 

Jej účinok sprevádza presne opačný efekt. Príde eufória, pocit veselosti a užívateľ sa začne cítiť tak uvoľnene, že mu to celé bude pripomínať kráčanie po povrchu mesiaca, kde je slabšia gravitácia. Stratí chuť na akúkoľvek fyzickú aktivitu, miesto čoho by radšej len tak relaxoval. Jeho reakcie sprevádza neprerušovaná pozitivita, takže vznik konfliktu v čase, kedy je dotyčný high, asi takmer vôbec nehrozí. A pokiaľ sa predsa len niečo stane, za jeho vznikom zväčša stojí tá druhá strana, ktorá high, samozrejme, nie je. Prečo? Vedci už niekoľkokrát potvrdili, že užitie marihuany má na ľudský mozog efekt porovnateľný s efektom oxytocínu - takzvaného hormónu lásky, čiže nám môže poslúžiť ako efektívny prostriedok na zlepšenie súčasných vzťahov alebo pri vytváraní tých nových.

 

Existuje hneď niekoľko výskumov, v rámci ktorých bolo zistené, že ak tento hormón stimuluje vytváranie látky anandamid, vie pozitívne ovplyvniť sociálne správanie zvierat ako potkan či opica. A keďže anandamid tvorí identická chemická štruktúra ako hlavnú psychoaktívnu látku zo zakázanej zelenej rastlinky, ktorej sa hovorí Tetrahydrocannabinol alebo tiež THC, tak je snáď každému jasné, aký má vplyv na ľudské telo. Keď sa teda na to pozrieme z logického uhľa pohľadu, marihuanu možno považovať za oxytocín a THC zase za vyššie spomínanú chemickú látku, ktorá nám pomáha pri sociálnej interakcii s inými ľuďmi. Po jointe sme, jednoducho povedané, priateľskejší a láskavejší.

 

Získame všestranný prírodný liek

Jednou z ďalších podstatných výhod, ktoré by so sebou priniesla legalizácia marihuany, by bolo jej používanie nielen na rekreačné účely, ale aj ako prírodné liečivo (legalizácia a lekárska marihuana ide ruka v ruke), prostredníctvom ktorého sa dá celkom efektívne bojovať s viacerými typmi onemocnení. Potvrdzuje to ako slušná kôpka výskumov, tak aj niekoľko dôkazov priamo z praxe. A video nižšie môžeme považovať za doslova ukážkový príklad.

 

Človek v pokročilom  štádiu Parkinsonovej choroby užil lekársku marihuanu a po pár minútach sa jeho ruky prestali triasť, sám si ľahol na pohovku a priamo do kamery tvrdil, že mu účinok marihuany nesmierne pomohol, čo je, samozrejme, i na ňom celkom dobre vidieť. Zábery pochádzajú z mediálne známeho dokumentu "Ride with Larry", ktorý vďaka crowdfunding webu Kickstarter vyzbieral od širokej verejnosti na svoju realizáciu takmer 60-tisíc eur

 

Za zmienku ale nepochybne stojí aj nedávno publikovaná meta-analytická štúdia, ktorá mala za úlohu štatisticky analyzovať viac ako 10-tisíc výsledkov menších odborných výskumov zameraných na účinky marihuany na ľudské telo. Áno, potvrdilo sa tak hneď niekoľko negatív, no to isté platí aj o pozitívách. Za najdôležitejší zdravotný benefit rastlinky možno označiť zmierňovanie chronickej bolesti, napríklad pri skleróze multiplex, a mala by mať aj protizápalové účinky. Bližšie podrobnosti o účinku na náš imunitný systém však zatiaľ nepoznáme. Taktiež vieme, že jej fajčenie nespôsobuje rakovinu úst, hrdla a ani pľúc, takže ak sa niekto vyhýba tabaku, riziko vzniku by pri užívaní trávy nemalo narásť. Štúdia ale na druhú stranu potvrdila, že môžu z času na čas nastať menšie komplikácie s dýchaním, čomu sa ale vďaka konzumácii takých koláčov úplne vyhneme. Rovnako ju ocenia onkologickí pacienti, ktorí sú liečení chemoterapiou, pretože im začne chutiť a aj sa neporovnateľne lepšie vyspia.

 

Medzi rekreačnou a lekárskou marihuanou je jeden podstatný rozdiel - pokiaľ pri tej prvej ide o THC, tá druhá skrýva svoje čaro v ďalšej prítomnej chemickej látke, ktorej sa hovorí Kanabidiol, alebo aj CBD. Lekárska jej preto má podstatne viac ako rekreačná, ktorá sa užíva s mierne odlišným účelom. Každý, kto by si chcel rozbehnúť biznis s pestovaním, by tak mal na výber z dvoch možností. Buď bude dodávateľom trávy na rekreačné alebo lekárske účely, ktorá je pochopiteľne viac pod dohľadom kvôli prísnejším reguláciám.

 

Na rozdiel od THC, CBD nespôsobuje “high” stavPráve naopak, má podstatne menšie vedľajšie účinky, zlepšuje pozornosť a redukuje intoxikačný efekt, preto nie je prekvapením, že po látke z času na čas siahnu aj výrobcovia kávy. Rovnako sa ju snažia imitovať výrobcovia z farmaceutického priemyslu, ktorí chcú tieto syntetickým spôsobom vyrobené lieky po úspešných testoch ponúkať na liečbu schizofrénie alebo aj určité typy epilepsie.

 

Vyprázdnia sa naše väznice

Presne tak. Ak marihuanu na Slovensku dekriminalizujeme alebo sa stane legálnou podobne ako alkoholické nápoje, odľahčíme náklady daňových poplatníkov. Miesto toho budeme venovať pozornosť dôležitejším prípadom, kde pôjde o tvrdé drogy, takže by automaticky klesol počet odsúdených a potom pochopiteľne klesne aj vyťaženie slovenských väzníc, ktoré sú plné približne až na 92 percent, čo následne odbremení štátny rozpočet a za ušetrené peniaze môžeme buď zlepšiť naše zdravotníctvo, alebo posunúť slovenské školstvo na vyššiu úroveň. Potenciálnych možností tu existuje hneď viacero.

 

Dr. Dirk J. Korf, renomovaný profesor z University of Amsterdam, vo svojom výskume holandských coffee shopov a trendov v užívaní marihuany spomína štyri dôležité fázy pred a po jej dekriminalizácii. Prvá prebiehala koncom 60., začiatkom 70. rokov a bola charakteristická tým, že spotreba adolescentov mierne porástla, za čo mohla distribúcia prostredníctvom takzvaného underground trhu. Druhá fáza nastala po náraste popularity domových predajcov bývajúcich ďalej od centier, kedy spotreba mladých ľudí mierne poklesla. Dlho však netrvalo a trend sa v 80. rokoch po rozmachu coffee shopov opäť otočil, čo trvalo až do redukcie ich počtu, ktorá prebehla koncom 90. rokov, kedy sa množstvo užívateľov ustálilo. Podstatné tu ale je to, že Holandsko malo podľa dát z rokov 1998 až 2008 aj napriek dekriminalizácii a liberálnemu prístupu menej užívateľov ako iné európske krajiny, a to vrátane konzervatívneho Slovenska.

 

 

Hoci je v Holandsku držanie a užívanie marihuany považované za priestupok, pri špecifických okolnostiach sa obe činnosti tolerujú. Človek môže mať pri sebe maximálne 5 gramov a fajčiť sa dá všade tam, kde je viditeľné povolenie. V opačnom prípade dotyčnému hrozí zadržanie a v horších prípadoch aj celkom mastná pokuta. A aj napriek tomu, že zákazom pestovania vo veľkom množstve zostal nejaký ten priestor pre čierny trh, vo väzniciach nemajú koho ubytovať, preto sa z nich postupom času stávajú dočasné domovy pre imigrantov z Blízkeho východu. Áno, nájdu sa tam aj legálne farmy, ktoré zásobujú určitú oblasť, napríklad Rotterdam a blízke okolie, no licenciu na pestovanie vo veľkom obyčajný človek vraj za bežných okolností nezíska. Majitelia coffee shopov preto musia pomerne často obchádzať zákon. Našťastie ich zachraňuje liberálny pohľad Holanďanov, vďaka ktorému sú podobné praktiky zo strany zodpovedných organizácií často ignorované.

 

Je dôležité, kde trávu kupuješ. Ak si bližšie k centru, tak zaplatíš viac a dostaneš menej. Na predmestí sú predajcovia trošku poctivejší, pretože to pred tebou aj odvážia, pričom si môžeš sám vybrať šišku. V centre ti rovno podajú navážený pytlík. A fajčenie? Mohlo sa len doma, na označených miestach alebo v coffe shopoch, kde si vieš aj sadnúť. Kupovať trávu som tam videl snáď každého - od otca, ktorý išiel z práce pre dcéru do školy a po ceste sa zastavil na jedno lahodné brčko až po staršiu pani, ktorá si po ceste z potravín zaobstarala trošku zelného občerstvenia na večerný relax. A aj ked je fajčenie na verejnosti zakázané, vačšina ľudí to ignoruje. Marihuana jednoducho smrdela všade.

 

V americkom Colorade je situácia tak trošku odlišná. Jeho obyvatelia si môžu za predpokladu splnenia určitých požiadaviek otvoriť riadne licencovanú farmu, odkiaľ potom môžu zásobovať neďaleké obchody. Marihuanu tam regulujú podobne ako alkohol, takže konzumácia na verejnosti vie po prichytení spôsobiť menšie nepríjemnosti. Ide tu však o to, že povolením biznisu s pestovaním zmenšili rozsah nelegálneho obchodovania s veľkými množstvami trávy, čo sa pochopiteľne odrazilo na lepšej štatistike miestnej kriminality. Zo 6-percentného podielu marihuany na všetkých zatknutiach z roku 2012 zostali o 2 roky neskôr iba 3 percentá.

 

Prídu nové podnikateľské príležitosti

Legálna marihuana prinesie okrem iného aj u nás momentálne nedostupné podnikateľské príležitosti. Ľudia s ňou budú môcť bez akýchkoľvek obáv obchodovať, a to poskytne priestor pre kreatívne nápady. Vzniknú tak úplne nové kategórie produktov - od potravinárskych, cez lekárske až po tie kozmetické - a začnú sa otvárať prvé coffee shopy, kde si zakúpime na konzumáciu pripravené jointy alebo rovno navážené gramy trávy a za všetko dostaneme bloček. Rovnako bude v ponuke káva, nealko a možno aj nejaké to pivo, keďže to predstavuje neodlučiteľnú súčasť slovenskej kultúry. Môžeme preto skonštantovať, že nás legalizácia obohatí o niečo úplne nové, čo sa potom odrazí na miernej zmenených preferenciách či zvykoch. Podobná situácia nastala aj v Colorade.

 

Úspešná legalizácia trávy, ktorá začala platiť od januára 2014, výrazne ovplyvnila spotrebiteľský trh. Na pulty obchodov začali prúdiť nové produkty s obsahom THC a tie podľa dostupných informácií dokonca i zdvihli dopyt po alkohole, hoci jeho výrobcovia očakávali presný opak. Ako je vidieť nižšie na množstve vyzbieraných daní, ktoré Colorado nadobudlo v roku 2013 alebo 2015, po legalizácii začali badateľne stúpať predaje. V období, kedy nastala bol záujem o alkoholické výrobky mierne väčší ako dva roky pred ňou a aj dva roky po nej. Trend sa však už viac-menej ustálil. Je celkom pravdepodobné, že za lepšími predajmi alkoholu stojí hlavne pivo, ktoré užívatelia marihuany pomerne často vyhľadávajú. A keďže užitím narastie chuť na niečo dobré, nárast ziskov pocítia aj reštaurácie a fast foody. Ako to ale funguje pri rozbiehaní biznisu alebo štátnom dohľade nad pestovaním?

 

No, musíš byť Američan, mať čistý register, veľa peňazí a času, nie každému to dajú. A neviem, či musíš mať priestor a tak ďalej. Onedlho sa bude môcť fajčiť aj v podnikoch. Ako fajčím v dvoch aj teraz, kde sa fajčí, a pohodka. Takže keby si chcel mať biznis, prečo nie, ale mal by si mať niečo, čo druhí nemajú, a hlavne dobrú trávu - všetko musí byť organické, žiadne pesticídy, chémie, nič, musí byť medical a musíš ju dávať testovať, na palice sa dávajú kódy a tie musia byť v databáze.

 

Miestni si tam vďaka rozvinutému marihuanovému priemyslu zakúpia THC obsahujúce čokoládky, želé cukríky alebo dokonca aj kávu s určitým obsahom vyššie spomínanej látky CBD, ktorá má podľa viacerých výskumov skvelé využitie pri nevoľnosti, vracaní, záchvatoch, psychóze, zápalových ochoreniach a tiež pri boji s rakovinovými bunkami alebo úzkosťou či depresiami.

 

Vyzbierame podstatne viac daní

Z príchodu legálnej marihuany by nemali osoch iba spotrebitelia alebo pacienti, ale aj samotný štát, pretože by sa mu otvoril prístup k ďalšiemu, tentokrát k riadne lukratívnemu zdroju daní. A dobrým príkladom môže byť 15-miliónové Holandsko, ktoré behom jedného roka podľa dôveryhodných odhadov vyzbieralo slušných 400 miliónov eur od približne 730 coffee shopov, a Colorado, kde žije len okolo 5 miliónov obyvateľov, zase nadobudlo za rok 2015 asi 100 miliónov. Dôležité ale je, že im čísla rastú každým jedným rokom, za čo môžu stúpajúce predaje marihuany a iných produktov s THC. V roku 2016 sa množstvo vyzbieraných daní navýšilo o ďalších 70 miliónov eur. Ak by sme mali hovoriť o veľkosti trhu, počas toho istého roka dokázali coloradske obchody predať tovar v hodnote okolo 1 miliardy eur.

 

Holanďania peniaze investujú do prevencie a liečenia závislosti na drogách, no dajú sa, samozrejme, využiť aj v iných oblastiach, napríklad na zlepšenie alebo rozšírenie verejnej infraštruktúry. Všetko teda záleží už iba od špecifických potrieb danej krajiny.

Vyčistíme životné prostredie

Nie je žiadnym tajomstvom, že táto zelená rastlinka patrí v otázke čistenia ovzdušia od škodlivých látok medzi to najlepšie, čo nám príroda ponúka. Svedčí o tom aj zaujímavý prípad z roku 2013, kedy bola priamo na súkromnom pozemku letiska v americkom štáte Maine objavená obrovská plantáž marihuany, na ktorej v tej dobe rástlo takmer 150 rastlín. Keď tam organizácia American Lung Association robila zdravotné testy obyvateľov z okolia, zistila, že ich pľúca nie sú vďaka nadštandardne čistému vzduchu ani zďaleka v takom stave, ako pľúca ľudí žijúcich okolo iných letísk. Spočiatku malo ísť o chybu vo vyzbieraných dátach, no neskôr zistili, že záhada tkvie úplne niekde inde. Miestni mohli ďakovať dnes už cez 50 rokov starému Marlonovi, ktorý si tak chcel jej predajom trošku privyrobiť, pričom netradičné miesto zvolil kvôli tomu, aby mu krvopotne vypestovaný materiál niekto tesne pred žatvou neukradol. Nakoniec ho však prichytili pri čine a skončil v rukách polície.

 

Budeme mať lepší turizmus

Pokiaľ sa zo Slovenska predsa len niekedy stane ďalšia európska krajina s liberálnejším prístupom k tejto mäkkej droge, pocítime to aj na väčšom počte turistov, ktorí k nám po legalizácii začnú chodiť. Kombinácia turistiky vo Vysokých Tatrách a horského coffee shopu s osviežujúcou ponukou z prírody by určite prilákala toľko ľudí z okolitých krajín, že sa z nás stane jedna z najzaujímavejších turistických destinácií vo východnej Európe. A nielen v tej.

 

Už len samotný Amsterdam ročne navštívi cez 5 miliónov turistov a asi 10 percent z nich tam ide hlavne kvôli tráve. V roku 2014 prišlo do Holandska celkovo okolo 14 miliónov turistov, čo je o zhruba o 9 percent viac ako rok pred tým a až o 40 percent viac ako v roku 2005. Niečo podobné navyše nastalo aj v Colorade, kde po legalizácii zaznamenali citeľný nárast turizmu. Z prieskumov, ktoré realizovali v septembri a októbri 2015 na potenciálnych návštevníkoch, zistili, že rozhodnutie navštíviť tento malý americký štát bolo takmer pri 50 percentách opýtaných ovplyvnené jedinečnou príležitosťou zaobstarať si legálnu marihuanu, hoci všetci z nich videli nákladné turistické reklamy z televízie, kde o nej nepadla ani jedna zmienka. V tom istom roku napočítali cez rekordných 77 miliónov návštevníkov, ktorí tam minuli neuveriteľných 19 miliárd dolárov.

Lepší turizmus, nové podnikateľské príležitosti aj viac daní. 7 dôvodov, prečo na Slovensku legalizovať marihuanu
Zdroj: www.flickr.com

Slovensko v roku 2014 navštívilo približne 3,7 milióna turistov, teda podobné množstvo, aké ich prišlo aj dva roky pred tým. Rok 2013 bol však zo všetkých troch najsilnejší, pretože sa môže pochváliť až 4 miliónmi návštevníkov. A to zároveň znamená, že medziročne nastal menší prepad v turistických číslách. Čo sa týka toho minulého, tak počas roka 2016 ich k nám zavítalo cez 4,6 milióna. Po úspešnej legalizácii by však čísla mohli celkom reálne porásť o 20 až 30 percent, časom pravdepodobne ešte viac.

Anketa:
Si za legalizáciu marihuany?
Áno
Nie
Áno
89 %
2269 Hlasov
Nie
11 %
286 Hlasov
Späť
Zdieľať
Diskusia