Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2017, 11:38
Čas čítania 0:00
Martin M.

Dokáže poraziť počítač človeka aj v pokri? Umelá inteligencia môže dosiahnuť ďalší dôležitý miľník

TECH UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Blafovanie mu ale celkom ide.

Je to už pomerne dávno, kedy počítač po prvý raz porazil človeka v šachu. Konkrétne išlo o šachovú partiu vicemajstra Garryho Kasparova proti superpočítaču Deep Blue od IBM, ktorý bol zostrojený výhradne za účelom súťaženia v šachu. V šachu sú využívané v drvivej väčšine logické postupy a stratégie, ktoré sa počítač dokáže naučiť, respektíve si ich uložiť v pamäti a následne pomocou presne zadefinovaných algoritmov zhodnotiť a vybrať ten najlepší možný ťah, no poker je iný. Poker je hra, v ktorej môžeš blafovať a oklamať svojho súpera, pričom vôbec nemusíš držať víťaznú dvojicu kariet, a teda neexistuje žiadna presne zadefinovaná stratégia či taktika.

Dokáže poraziť počítač človeka aj v pokri? Umelá inteligencia môže dosiahnuť ďalší dôležitý miľník
Zdroj: CMU

Počítač, ktorý práve teraz hrá s ľudskými súpermi v 20 dní trvajúcom súboji, je práve na polceste k víťazstvu. Po desiatom dni má totiž na svojom konte zisk naozaj slušných 800 000 dolárov. Pokiaľ by tento úspech dotiahol do konca, umelá inteligencia by sa opäť posunula o krok vpred a dosiahla dôležitý miľník. Pre samotný počítač je nesmierne ťažké pracovať s neúplnými informáciami, nad ktorými je možno len uvažovať či použiť ľudskú intuíciu. Nikdy predtým sa žiadnemu stroju nepodarilo poraziť hráčov v no-limit verzii pokru, ktorý sa taktiež pravidelne hrá na World Series of Poker (Svetovej pokerovej sérií).


Dong Kim by o tom vedel povedať svoje. Tento profesionálny hráč pokru sa špecializuje v no-limit pokrovej verzii Texas Hold ‘Em a zvyčajne hrá proti top hráčom na nete či priamo v kasínach Las Vegas. Práve teraz však v Pittsburgu súperí spolu s ďalšími ostrieľanými hráčmi proti nezvyčajnému oponentovi, počítaču fungujúcemu na báze umelej inteligencie. Pred zhruba dvomi rokmi to bol práve Kim a niekoľko ďalších hráčov, ktorí porazili zárodky umelej inteligencie v tom istom kasíne v Pittsburgu.

Dokáže poraziť počítač človeka aj v pokri? Umelá inteligencia môže dosiahnuť ďalší dôležitý miľník
Zdroj: Geek


Vyzývateľ nabitý elektrinou nesie názov Libratus, čo z latinčiny znamená “vyvážený” a podľa Kima tento názov presne definuje štýl hry, ktorou sa tento stroj vyznačuje. Libratus údajne nepoužíva žiadnu šablónu, ktorá by sa dala odsledovať a použiť proti nemu, práve naopak. Dokáže zahrať rovnaký typ kariet na mnoho rôznych spôsobov, pričom blafovanie mu nerobí najmenší problém. Hoci sa Kimovi podarilo nájsť isté medzery v hre tohto netradičného súpera, v nasledujúci deň už boli jednoducho minulosťou. Ďalší dvaja top pokroví hráči, ktorí súperia s Libratusom, Jason Les a Daniel McAulay, tvrdia, že jediné, na čo sa zmôžu, je remíza, no vyhrať sa im nepodarí. Napriek tomu, že sa ľuďom podarilo vyhrať pondelkovú hru, Libratus je v jasnom vedení a bez akýchkoľvek pochybností ho toto malé zakopnutie nedokáže nijak rozhodiť.


Uvidíme teda víťazstvo stroja nad človekom v priamom prenose? Pravdepodobne áno, avšak netreba zabúdať na jeden podstatný fakt. Nakoľko počítač výrazne mení svoju hru zo dňa na deň, ľudskí súperi si istí, že prítomní výskumníci z Carnegie Mellon Univerzity stoja za zmenou tohto správania. Zatiaľ sa však môžeme len domnievať, keďže sám profesor Tuomas Sandholm, ktorý dohliada na Libratus, odmieta prezradiť akékoľvek detaily. V každom prípade tým aspoň čiastočne mení priebeh tohto netradičného súboja, pretože hráči sú zmätení a nevedia si vysvetliť meniaci sa štýl hry svojho počítačového súpera. Môže to znieť nefér, no je to spôsob, akým možno umelú inteligenciu vylepšiť a urobiť ďalší pokrok. V každom prípade, súboj ešte neskončil a Libratus môže veľmi rýchlo zistiť, akí dokážu byť ľudia tvrdohlaví a nepoddajní. Koniec koncov, treba mu ukázať, kto je tu šéf.

Domov
Zdieľať
Diskusia