Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2016, 11:25
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

TECH LENOVO
Uložiť Uložené

Moderná náhrada za zošit aj pero.

Od príchodu tabletov sa viaceré známe značky snažia nájsť najpraktickejší spôsob, ako ich skrížiť s prenosnými osobnými počítačmi – inými slovami laptopmi. To podstatné ale je, že sa im niečo také doteraz vôbec nedarilo. Áno, bolo tu zopár pokusov, no ani jedno hybridné prevedenie nezaujalo potenciálnych zákazníkov, takže z neho nakoniec nič nebolo. Vždy nasledovala jedna, možno dve generácie (česť výnimkám) a po ďalšom zúfalom pokuse zostalo opäť iba ticho. Mnohí výrobcovia skúšali rozoberateľné aj nerozoberateľné konštrukcie z plastu alebo kovu a šancu dali ako Windowsu, tak aj operačnému systému Android. Ani jeden model však nedokázal globálne reprezentovať novú kategóriu osobného počítača, ktorá by mala byť dostatočne kompaktná, aby mohla byť mobilná, a zároveň dostatočne veľká, aby zvládala plniť úlohu ideálneho prostriedku na konzumáciu multimediálneho obsahu, pohodlné surfovanie po webe a aby nám občas pomohla zvýšiť produktivitu. Teda až doteraz, pretože futuristický Lenovo Yoga Book tieto nemalé ambície konečne má. A nielen tie.

Odporúčané
Vyskúšali sme si novinku značky Lenovo. S handheldom Legion Go si svoje obľúbené hry zahráš kdekoľvek Vyskúšali sme si novinku značky Lenovo. S handheldom Legion Go si svoje obľúbené hry zahráš kdekoľvek 27. februára 2024, 13:00

Keď som pozeral predstavenie tejto naozaj zaujímavej hračky, môj výraz tváre bol identický s tým, ktorý mi nabehol pri Xiaomi Mi MIX. Prečo? Technologické inovácie poslednú dobu akoby stratili svoje čaro. Nehovorím, že tu nemáme moderné zariadenia s hi-tech hardvérom, ale každoročné zlepšenie výkonu, oblejšie rohy, kvalitnejší hliník alebo eliminácia 3,5 mm portu predsa len nie sú také inovácie, za akú možno považovať odstránenie tradičného mikrofónu. Lenovo totiž vybavilo elegantný hybrid Yoga Book unikátnou a naozaj bohatou funkcionalitou, ktorá z neho robí spoločníka do takmer každej situácie. Či už potrebujete zošit na písanie poznámok počas prednášky, papier na kreslenie, väčší displej na pozeranie seriálu počas dlhej cesty vlakom alebo niečo, kde viete pohodlne odpovedať na e-mail, tak si rozhodne prídete na svoje. Poďme sa ale teraz pozrieť na praktické skúsenosti po pár dňoch intenzívneho používania.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)


V roku 2011 som si zaobstaral Asus Transformer, čo bol kovovo-plastový hybrid s odnímateľnou klávesnicou a Androidom. V tej dobe boli podobné zariadenia považované za malé laptopy (netbooky), ktoré disponovali spomaleným operačným systémom a nestabilnou konštrukciou, kde neustále niečo vŕzgalo či praskalo, a ani tento nebol iný. Nenapadlo by mi však, že by som o zhruba päť rokov držal jeho neporovnateľne modernejšieho a tiež neporovnateľne kvalitnejšieho nasledovníka bez uvedených nedostatkov. Hybridy som doteraz nikdy nebral vážne. Možno aj preto, že sa nikdy nevedeli udržať na trhu. V príslušnej mobilnej kategórii (2 v 1) jednoducho neexistoval žiadny dobre predávaný model, ktorý by ju – ako už bolo na začiatku povedané – reprezentoval.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

Priznám sa, že keď moje ruky prvýkrát držali Lenovo Yoga Book, pocit prekvapenia zatienil ten z predstavenia. Spočiatku mi to pripadalo, akoby držím mierne ťažší školský zošit s tvrdým obalom. Ten špeciálny obal boli ale dva kusy precízne opracovanej zliatiny horčíka s hliníkom (celková hrúbka iba 9,6 mm) a tie spájal patentovaný kovový kĺb, aký nájdete iba v počítačoch Lenova. Prevedenie neskutočne tenkej konštrukcie bez bežných USB portov umožňuje pretáčanie obrazovky až do 360-stupňovej polohy, čiže sa z tabletu s klávesnicou dá v zlomku sekundy spraviť tablet bez klávesnice, respektíve stojan s dobre polohovateľnou obrazovkou. Na rozdiel od Surface alebo hybridu Transformer nie je odnímateľná, čo mi však na druhú stranu vôbec neprekážalo, pretože som ju aj tak často nemohol nájsť, takže v konečnom dôsledku vedela občas spôsobovať viac problémov ako úžitku. Rovnako to nebolo za potreby aj vďaka tomu, že nemá tradičné prevedenie, ale pozostáva z dotykovej plochy, ktorá zároveň slúži ako plocha pre hrot originálneho stylusu. Výrobca ju nazýva Halo klávesnica a nič podobné ste pravdepodobne doteraz ešte nikde nevideli.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

Na tej časti prémiovej konštrukcie, kde pri laptopoch býva umiestnená hardvérová klávesnica, je tentokrát iba akási tmavá plocha (odborne Creative Pad) so zarovnaným povrchom. Existujú dva jednoduché dôvody – Yoga Book by v opačnom prípade nebol tak tenký a jeho stylus by nedokázal naše poznámky z papiera digitalizovať priamo do elektronickej podoby. Plocha teda slúži pre dva dôležité účely. Prvým je písanie prostredníctvom Halo klávesnice a tým druhým zase písanie alebo kreslenie prostredníctvom špeciálneho pera s názvom Real Pen, ku ktorému sú priamo v krabici dodávané náhradné atramentové náplne. Je ním totiž možné písať alebo kresliť aj po papieri, ktorý iba položíme na neaktívnu Holo klávesnicu, pričom zariadeniu neprekáža ani väčšia kôpka. Všetko, čo bude na papieri, bude zároveň i na displeji. Dodávaný Real Pen má síce hrot s atramentom, no ten tmavej dotykovej ploche Creative Pad vôbec neprekáža, čiže je použiteľný aj bez papiera. V nastaveniach zariadenia je dokonca funkcionalita AnyPen. Po jej aktivácii začne displej reagovať na akýkoľvek vodivý predmet v našich rukách.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

Technológia súvisiaca so stylusom pochádza od renomovanej spoločnosti Wacom z technologicky vyspelého Japonska, takže sa na kvalitu nezabudlo ani v tejto oblasti výbavy. Nie je preto asi ani žiadnym prekvapením, že reakcie na interakciu dotyku Real Penu nemali absolútne žiadnu chybičku. Všetko funguje intuitívne a prekvapivo prakticky – ako keby používate Galaxy Note, len so širšou paletou možností, čo ocenia hlavne profesionáli.

Odporúčané
KVÍZ: GTA, Mortal Kombat či Half-Life. Spoznáš hru podľa jednej hlášky? KVÍZ: GTA, Mortal Kombat či Half-Life. Spoznáš hru podľa jednej hlášky? 22. októbra 2023, 10:00

Či už som teda kreslil obrázky alebo písal poznámky, Lenovo Yoga Book dokázal v každom prípade plnohodnotne nahradiť obyčajný papier. Skvelé podmienky zabezpečuje vysoká citlivosť, ktorá vie rozoznávať až cez 2-tisíc úrovní tlaku. Stačí iba mierne pritlačiť a v tom momente uvidíte na obrazovke badateľne hrubšiu čiaru. Duálne prevedenie mi dokonca pripadá viac prehľadnejšie, a možno aj presnejšie. Skutočne ma bavilo kresliť po jednej ploche a očami pozerať na opačnú stranu, kde kreslený obraz vizuálne vznikal. Digitálny prenos hrotu stylusu znázorňuje maličká bodka, ktorá dokonale kopíruje jeho pohyby. Pred používaním sa hybrid prepína do špeciálneho režimu, kde už Halo klávesy prestávajú byť aktívne. A ak displej zaznamená dotykovú interakciu väčšej časti ľudského tela, tak nereaguje. Tou môže byť spodná časť dlane, o ktorú opierame svoju ruku pri používaní pera alebo ceruzky.

Unikátna Halo klávesnica disponuje jednoduchým touchpadom a bežným rozložením tlačidiel (vrátane funkčných), avšak s tým rozdielom, že všetky sú dotykové. Ide o perfektne fungujúci kapacitný mechanizmus s fyzicky vyznačenými obrysmi, písmenami a číslami, čo v zlých svetelných podmienkach osvetľuje vlastné podsvietenie. Počas slnečného dňa ich však uvidíte aj keď je Yoga Book vypnutý. Čo však písanie? Všetko je iba o zvyku. Po pár hodinách používania som bol schopný pohotovo odpisovať cez Messenger a neskôr mi to dokonca išlo rýchlejšie, než keby držím smartfón. Každý jeden dotyk sprevádzala príjemná vibračná odozva a okamžitá reakcia. Jednotlivé tlačidlá sú od seba trošku ďalej, takže šanca na trafenie toho nesprávneho výrazne klesá. Aj keď boli moje očakávania oveľa strašidelnejšie, za celý čas testovania som mohol dokopy spraviť len pár preklikov. Neviem si ale túto dotykovú klávesnicu predstaviť v profesionálnej oblasti, najmä pri takých povolaniach, kde na komforte nesmierne záleží. Pre vysokoškolského či stredoškolského študenta alebo niekoho menej náročného to však nadmieru stačí. Písanie e-mailov, školských projektov aj chatovanie cez sociálne siete futuristický Yoga Book zvláda na jednotku s hviezdičkou.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)
Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

Boky tela zariadenia obsahujú, okrem slotu pre microSD kartu, dvojicu hlasných reproduktorov (aj 3,5 milimetrový port), ktoré dopĺňa certifikovaná technológia Dolby Atmos. Skutočne som zostal prekvapený ako kvalitou, tak aj maximálnou úrovňou hlasitosti zabudovaného zvukového výstupu. Keď mi to okolnosti umožňovali, tak som z času na čas odpojil slúchadlá a počúval hudbu priamo cez prítomné reproduktory. Audio síce nebolo ako z hardvéru od Bowers & Wilkins, ale na zlepšenie používateľského komfortu rozhodne stačilo.


10 palcov, Full HD a LCD (konkrétnejšie IPS LED) technológia. Áno, všetky uvedené parametre ponúka táto hybridná novinka z dielne spoločnosti Lenovo. Zobrazovaný obsah je perfektne jemný a dotyková plocha zase perfektne presná. Maximálna úroveň jasu má 400 nitov, čo znamená, že počas slnečného dňa na displeji predsa len niečo uvidíte. Osobne som s čitateľnosťou nepostrehol absolútne žiadne problémy,a to v akomkoľvek prostredí. Dobrou správou je tiež, že automatický jas nastavoval v tmavej miestnosti ideálne nízku úroveň. Ide o drobnosť, no veľa výrobcov na tento malý, ale podstatný detail zabúda. Používateľ si potom nemusí inštalovať dodatočné aplikácie od tretej strany.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

Aby Lenovo Yoga Book mohol mať tak tenké telo, bolo najskôr nevyhnutné zabezpečiť integráciu strategických súčiastok. A medzi ukážkové príklady patrí i displej. Inžinieri z Lenova museli kvôli šetreniu miesta použiť LCD panel s LED podsvietením, ktorý má na rozdiel od konvečných LCD panelov mierne nižšie fyzické nároky. Predstavte si, že máte za úlohu natlačiť do ani nie jeden centimeter hrubej konštrukcie malého hybridu obrovskú batériu, základnú dosku, dve dotykové plochy a ďalšie nevyhnutné drobnosti. Bez neustáleho zmenšovania technológií by niečo také dnes možné nebolo. LED LCD však vyniká aj v iných oblastiach, nielen v priestorovej náročnosti. Za zmienku nepochybne stojí lepšie energetická efektivita či reálnejšie podanie čiernej farby. Celkovo je ale obraz na LED LCD displeji krajší ako na klasickom LCD. Môže za to špeciálna osvetľovacia technika, ktorá pri svojej činnosti využíva už viackrát spomínané (LED) diódy.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

Horčíkovo-hliníková konštrukcia príliš veľa portov neobsahuje. Okrem microUSB je prítomný aj malý HDMI port na pripojenie k väčšej obrazovke. Nastavenia operačného systému ponúkajú špeciálnu položku s výberom špecifického rozlíšenia výstupu alebo dodatočnou úpravou rozmeru káblovo prenášaného obrazu. Pokiaľ sa teda niekomu po pripojení externej obrazovky nepáči automatické nastavenie, môže kedykoľvek siahnuť po tom manuálnom.

Odporúčané
Lenovo X1 Fold: prvý notebook s ohybným displejom ide do obchodov Lenovo X1 Fold: prvý notebook s ohybným displejom ide do obchodov 30. septembra 2020, 15:24

Súčasť hardvérovej výbavy Lenovo Yoga Pad predstavuje i dvojica fotoaparátov. Ten 2-megapixelový je určený na realizáciu video hovorov a 8 megapixelový na bežné fotenie. Od kvality záberov ale veľa nečakajte. Nehovorím, že nič neodfotíte, ale podanie farieb, detaily a ani svetlo rozhodne nepatria do vysokej ligy. Mobilnému zariadeniu s 10-palcovou uhlopriečkou to však bohato stačí. Niekomu môže ale prekážať vizuálne nepodarené používateľské prostredie predinštalovanej aplikácie k fotoaparátom, ktoré mi pripomínalo aspoň tak 3 roky neaktualizovaný softvér.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)


Vysoký výkon je jedna z mála vecí, ktoré Yoga Book nemá. Netreba sa ale ničoho báť, pretože čipset Intel Atom x5 utiahne ako Office, tak aj graficky náročnejšie mobilné hry. Samozrejme, s výrazne slabšími detailmi alebo vizuálnymi efektmi. V útrobách sa nachádza až 4 GB operačná pamäť RAM, ktorá zabezpečí ukážkovo plynulý multitasking. Prepínanie z jednej aplikácie do druhej teda prebiehalo bez akýchkoľvek menších aj väčších problémov, pričom to isté môžem povedať o používaní stylusu Real Pen. Výkon sa v číslach podľa benchmark aplikácie AnTuTu umiestnil niekde na úrovni high-end phabletu Samsung Galaxy Note5 z minulého roka.

Testovaný Yoga Book poháňal Android v minuloročnej verzii 6.0 Marshmallow obohatený vlastnou grafickou nadstavbou čínskeho výrobcu. Používateľské prostredie je ale našťastie moderné a aj celkom pekné. Dalo by sa povedať, že značnú časť čistého Androidu ponechali bez akejkoľvek zmeny. Všimnete si to najmä na informačnej lište (percentá batérie, čas a i.), systémových ikonkách alebo v hlavných nastaveniach, ktoré neprešli žiadnym vizuálnym tuningom. Notifikačná lišta s rýchlymi nastaveniami má tiež ako takú podobu s originálom, je však celá (rozmazane) priehľadná. Lenovo v nadstavbe pridalo dolnú lištu, kde systémové tlačidlá doplnili ikonky naposledy spustených aplikácií. Takéto riešenie vám výrazne zjednoduší prácu s viacerými aplikáciami naraz, ako napríklad prepínanie z internetového prehliadača do e-mailového klienta a znovu naspäť. Fungovanie operačného systému prebiehalo ako na niektorom Nexuse – rýchle reakcie, plynulé prechody aj dobrá stabilita nainštalovaného softvéru. Čo viac chcieť?

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)

Lenovo ponúka dve verzie – Yoga Book s Androidom a Yoga Book s Windowsom 10. Nám do redakcie prišla verzia s operačným systémom od Googlu. Aký je medzi nimi rozdiel? Áno, že ide o rozdielny systém, vie snáď každý, čo však funkcionalita alebo také možnosti? Model poháňaný oknami od Microsoftu poskytne viac produktívneho priestoru. Človek si môže nainštalovať plnohodnotné desktopové aplikácie ako Adobe Photoshop či Lightroom, alebo môže používať plnohodnotný internetový prehliadač Chrome. Android nás obmedzuje na mobilné verzie spomínaných aplikácií, ktorú navyše nemá úplne každý populárny kúsok pre osobné počítače. Z toho vyplýva, že ak niekto hodlá Lenovo Yoga Book používať na prácu, tak nech určite zvolí Windows verziu a využije jej HDMI aj Bluetooth kapacity. Z kompaktného dotykového zariadenia sa následne stane celkom schopná pracovná stanica. Na Androide si viete pustiť pekne spracovanú aplikáciu YouTube a pozerať videá, napísať nejaký jednoduchý dokument alebo brázdiť po sociálnych sieťach. Presne na tieto účely je viac ako perfektný. Tam to ale končí.

Ani tablet, ani laptop. Je inovatívny hybrid Lenovo Yoga Book s Halo klávesnicou prekvapením roka? (Recenzia)


Spoločnosť Lenovo pri predstavení tvrdila, že jeden deň na jedno nabitie nebude žiadny problém. A mala pravdu. Zhruba dvojhodinové nabíjanie 8 500 mAh batérie mi poskytlo dostatok šťavy na asi 13 až 15 hodín nenáročného používania Yoga Booku - takmer žiadne hranie hier, pár YouTube videí a viac-menej automatické nastavovanie jasu. Pokiaľ ešte trošku uberiete z nárokov a odpustíte si neustále obnovovanie feed nástenky Facebooku, tak by možno boli reálne aj tie dva (nenáročné) dni. Tak či tak, to každovečerné pripájanie nabíjačky popri nabíjačke od smartfónu nie je vôbec nič strašné.

Ak by som najbližšiu dobu uvažoval o novom mobilnom hybride, Lenovo Yoga Book bude bez akýchkoľvek pochýb jednou z celkom pravdepodobných možností. Môj výber ale v tom prípade zahrnie Windows model. Viem si totiž predstaviť, že z tohto kompaktného počítača spravím plnohodnotnú pracovnú stanicu. Pripojím k nemu iba externý displej, Bluetooth myš aj klávesnicu a je pripravený na dennodenné používanie. Pokiaľ by však záležalo iba na konzumácii multimédií, surfovaní po webe alebo zvýšení produktivity, ako je napríklad pohodlné vybavenie pracovného e-mailu na káve počas prestávky, tak ani dostupnejšia Android alternatíva za zhruba päť stoviek eur určite nič nepokazí. Lenovo, palec hore, také inovačné spestrenie tu chýbalo už dlho. 9/10

Domov
Zdieľať
Diskusia