Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2016, 17:50
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

10 najlepších filmov talentovaného Jakea Gyllenhaala

FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV NAJLEPŠIE FILMY HERCOV TOP 10
Uložiť Uložené

"Mladé ucho" Hollywoodu vyrovnáva skóre.

Jake Gyllenhaal je zatiaľ najmladším z hercov, ktorí sa v našej rubrike TOP 10 filmov objavili. S menami hereckých legiend, ako Al Pacino, Robert De Niro, Russell Crowe, Tom Hanks, Daniel Day-Lewis, Christian Bale či Gary Oldman sa Gyllenhaal v kvantite nakrúteného materiálu porovnávať nemôže, hereckého talentu sa však rodine Gyllenhaalovcov dostalo rovnako, ak nie viac, keďže jeho sestra Maggie je taktiež úspešnou herečkou. Tento 35-ročný Američan má pravdepodobne najlepšie roky ešte stále pred sebou, už teraz však oplýva bohatou hereckou filmografiou, z ktorej sme pre vás vybrali desiatku snímkov, v ktorých sa predviedol v najžiarivejšom svetle. Opäť prízvukujeme, že sme pri zostavovaní rebríčka brali do úvahy najmä kvalitu hereckého výkonu a až následne kvalitu samotnej snímky. A nájdeme tu naozaj všetko - od akciou nabitých thrillerov, cez neuveriteľné sci-fi, napínavé drámy až po rodinné dojímavé filmy.

10. Source Code (2011, r. D. Jones)

Nenápadné sci-fi s prvkami "cestovania v čase" patrí medzi tie prehliadanejšie, no o to viac sympatické snímky. Jeho tvárou sa stal práve Gyllenhaal a bol ozaj skvelou voľbou hlavného predstaviteľa. Stáva sa vojakom v civile, ktorý prežíva stále tých istých osem minút vo vlaku odsúdenom na zánik. Gyllenhaal má za úlohu zistiť nielen to, kto za nadchádzajúcim teroristickým útokom stojí, ale aj prečo sa v tejto situácii ocitol práve on. Nakrútiť a zahrať situácie, ktoré sú rovnaké a opakujú sa, si vyžaduje talent a zmysel pre detail, ktoré nechýbali ani precíznemu hercovi, ani režisérovi Zdrojového kódu. Tým bol Duncan Jones, ktorý má na podobné komorné sci-fi talent, stačí si spomenúť na podobne ladený Moon. Práve tieto dva snímky mu vykopali áčkovú zákazku v podobe réžie filmového Warcraftu, my však dúfame, že sa čoskoro vráti k filmom, ako sú tieto. Zábavné, napínavé, štýlové a natočené so srdcom.

9. Jarhead (2005, r. S Mendes)

Podobne ako pri Source Code, aj Jarhead je takou šedou myškou svojej kategórie. Maly veľký film o vojne na Blízkom východe a mladom mariňákovi, ktorý nevie, do čoho ide, je napriek ťažkej téme pomerne príjemnou a zábavnou jazdou medzi ušpinenými zákopmi, spotenými vojakmi a vystreľujúcimi puškami. Podobne ako v legendárnom seriáli MASH, aj tu sa vojaci s niečím tak nepochopiteľným, ako je vojna, vyrovnávajú s humorom, cynickým nadhľadom a zdravým šialenstvom. Jake Gyllenhaal ako ústredná postava neostrielaného Anthonyho pôsobí nanajvýš dôveryhodne a precízna réžia talentovaného Sama Mendesa je na tom obdobne. Nadpriemerne dobrý a sympatický film o zlých a odpudivých veciach.

8. October Sky (1999, r. J. Johnston)

V roku 1998 získal vtedy len 18-ročný Gyllenhaal svoju prvú hlavnú úlohu. A bol to práve rodinný "doják" October Sky, nakrútený podľa autobiografickej knihy raketového inžiniera Homera Hickama, v ktorom sa tento mladý talent ukázal celému svetu. Príbeh mladého chlapca sa odohráva v období studenej vojny v zapadnutom mestečku, kde jedinou možnosťou obživy je práca v uholnej bani. Mladý Homer však sníva o stavaní rakiet a napriek tomu, že o nich nič netuší, rozhodne sa ísť za svojím snom. Znie to ako klasické klišé o americkom sne, ide ale o veľmi príjemnú, aj keď predvídateľnú snímku, v ktorej Gyllenhaalovi sekunduje skvelý Chris Cooper ako jeho otec a Laura Dern ako jeho učiteľka. Príjemné retro o štyroch kamarátoch pripomína tak trochu Stranger Things, ak si teda odpustíte všetky sci-fi a hororové prvky a nahradíte ich nostalgicky dojímavým príbehom a filmárskou formou zo starej školy. A možno sa v závere neubránite ani slzičke.

7. Brokeback Mountain (2005, r. A. Lee)

V našich končinách dostatočne známy film so šteklivým podtextom ukrýva viac než len provokatívnu tému. Ak si odmyslíte latentnú homosexualitu, ide nielen o klasický príbeh priateľstva a lásky, s vrcholmi aj pádmi, ktoré nechýbajú v žiadnom vzťahu, ale aj o demaskovanie mýtu kovbojského Marlboro mana ako drsného hrdinu divokého západu. Pridajte si malebné prostredie amerických hôr, citlivú hudbu, skvelú réžiu a výborné herecké výkony oboch predstaviteľov (od ktorých sa tentokrát čakalo opäť o niečo viac) a máte neobyčajný príbeh ovenčený tromi Oscarmi. Jake Gyllenhaal a Heath Ledger sú profesionáli do špiku kosti a svojich úloh sa zhostili nanajvýš presvedčivo, odporúčame preto zahodiť predsudky. Skrotená hora si vás isto niektorou zo svojích kvalít získa.

6. End of Watch (2012, r. D. Ayer)
Surová, realistická a naturálna sonda do života policajtov v jednej z najnebezpečnejších častí mesta Los Angeles - South Central, prišla v roku 2012 do kín pod taktovkou majstra tohto remesla, režiséra Davida Ayera. Ten skúmal podobnú tému už vo svojich počinoch Harsh Times, Street Kings, Sabotage či legendárnom Training Day, pre ktorý napísal scenár. V End of Watch sa Jake Gyllenhaal ocitá v koži policajta Briana, ktorému sekunduje (v paradoxne vážnejšej úlohe) Michael Peña ako jeho kolega Mike. Film stavia skôr na epizódnych udalostiach v životoch policajtov (ktorí výnimočne nie sú skorumpovaní) než na súvislom príbehu. Skvele mu sedí kombinácia ručnej kamery a "home-video" elementu a nechýba mu už tradične hutná atmosféra, zapamätateľné okamihy a veľmi silný záver. Bezpochyby ide o prepracovanú filmovú mozaiku, v ktorej je réžia a herecké stvárnenie len vrcholom vynikajúceho celku.

5. Prisoners (2013, r. D. Villeneuve)

Nervydrásajúca dráma o vyšetrovaní zmiznutého dieťaťa prilákala množstvo talentov - od hercov Jakea Gyllenhaala, Hugha Jackmana a Paula Dana v hlavných úlohách, cez legendárneho kameramana Rogera Deakinsa (The Shawshank Redemption, Fargo, Big Lebowski, No Country for Old Men, či Skyfall) až po režiséra Denisa Villeneuvea, ktorý neskôr nakrútil skvelé Sicario a ešte o ňom v dnešnom rebríčku bude reč. Jeden z najlepších filmov roku 2013 je temnou kriminálkou ako zo starej školy, ktorá sa vám zaryje pod kožu a niekoľko dní tam zostane. Vynikajúcu atmosféru a scenár preplnený zvratmi dopĺňa talentované herecké duo otca na pokraji zúfalstva (Jackman) a sústredeného policajta vyšetrujúceho zmiznutie (Gyllenhaal). Ťažko povedať, kto z tejto dvojice ťahá za kratší koniec pomyselného povrazu kvality, pretože obaja sú výborní. Filmy ako tieto sa v hollywoodskom mainstreame príliš netočia, buďme teda radi za tento precízny klenot, ktorý možno porovnávať s klasikami ako Se7en či Mlčanie jahniat.

4. Southpaw (2015, r. A. Fuqua)

Southpaw by sa tak vysoko v našom rebríčku isto nedostal, pokiaľ by sme do úvahy brali len kvalitu snímku. Príbeh o boxerovi, ktorý sa po rane osudu musí opäť vypracovať na vrchol, už snáď videl každý z nás, Southpaw však vyťahuje hore neobyčajný Gyllenhaal v hlavnej role. Jeho postava boxera s prozaickým menom Billy Hope je netypickým citlivým cholerikom, ktorý pobral viac talentu než rozumu. Herec kvôli tejto úlohe strávil desiatky hodín v maskérni pridávaním falošných tetovaní a stovky hodín v posilovni a štúdiom boxu, aby bol jeho výkon po hereckej a fyzickej stránke čo najpresvedčivejší a najpresnejší. Zaujímavosťou je, že pôvodne malo ísť o nepriame pokračovanie filmu 8 Mile s Eminemom v hlavnej úlohe, nakoniec ho však vystriedal Gyllenhaal a Em zostal vo filme iba formou soundtracku. Režisér Antoine Fuqua do neho napriek tomu prepašoval viacero odkazov na hip-hop - od vedľajšej úlohy pre 50 Centa, cez nepriame odkazy na iných raperov až po spomínaný soundtrack. Snímka je mimochodom venovaná hudobnému skladateľovi Jamesovi Hornerovi, ktorý sa vinou tragickej leteckej nehody premiéry nedožil.

3. Enemy (2013, r. D. Villeneuve)

Gyllenhaal a Villeneuve po druhé! Ich druhá spolupráca vyústila do psychicky náročného, nejasného a komplikovaného filmu, ktorý skrýva oveľa viac než len civilný vizuál. Okrem toho, že v ňom hrá Gyllenhaal rovno dve úlohy, vám zamotá hlavu aj samotný scenár, ktorý má jeden z najzvláštnejších záverov, aké v modernej kinematografii nájdeme. Pre mňa osobné veľké guilty pleasure, pre tých, čo sa pri (alebo počas) filmu neradi zamýšľajú, možno len nezmyselná zlátanina. Najlepšie je spraviť si však vlastný nazor, k čomu vás vyzývame aj v prípade tejto komplikovanej snímky, ktorú len tak ľahko z hlavy nedostanete.

2. Donnie Darko (2001, r. R. Kelly)

Kultové mysteriózne sci-fi ste možno čakali na prvej priečke (a niekto možno oveľa nižšie), pravdou však je, že je v ňom Gyllenhaal vzhľadom na svoj vek naozaj perfektný. Rozprávať vám tu o deji je dúfam zbytočné, zajaca Franka máme niektorí pred očami doteraz, a preto si povedzme radšej pár zaujímavých faktov. Film nakrútil vtedy len 25-ročný Richard Kelly a k úspechu Donnieho Darka sa už nikdy ani len nepriblížil. Pritom mal Donnie Darko rozpočet necelých 5-miliónov dolárov a takmer skončil iba na VHS kazetách. Vo filme hrá aj Gyllenhaalova sestra Maggie, a to jeho filmovú sestru. Debutoval v ňom komik Seth Rogen a v roku 2009 vyšlo jeho nepriame pokračovanie nazvané S. Darko, ktoré sa sústreďuje na život Donnieho sestry Samanthy. Sequel samozrejme kvality svojho predchodcu nedosiahol. 

1. Nightcrawler (2014, r. D. Gilroy)

Ak máme vybrať herecky najzaujímavejší kúsok Jakea Gyllenhaala, rozhodli sme sa vybrať relatívne novú snímku s názvom Nightcrawler. V ňom sa Jake ocitol v koži ašpirujúceho reportéra Loua Blooma, ktorý sa nebojí pre senzáciu prekročiť nejednu hranicu. Okrem toho, že pre túto úlohu herec schudol približne 9 kíl, naučil sa vopred všetky dialógy naspamäť a pred nakrúcaním žil utiahnuto, hlavne v noci. Vo filme predvádza naozaj mrazivý výkon a jeho vypúlené oči evokujúce hlad po nových senzáciách a diabolský úsmev spôsobili nejednému divákovi zimomriavky. Nightcrawler ako taký tiež nebude vo vyvolávaní podobných pocitov zaostávať, veď téma bulvárneho hyenizmu a stanoveniu hraníc, ktoré by žiadny reportér nemal prekročiť, je stále vysoko aktuálna. Pokiaľ máte Gyllenhaala zafixovaného ako sympatického mladého muža, na ktorého sa dobre pozerá, pozrite si Nightcrawlera a uznajte jeho herecké kvality.

Je skvelé, že jeden zo svojich najlepších výkonov predviedol tento herec len pár rokov dozadu. Dúfame, že vo svojom veku má tie najlepšie momenty ešte pred sebou a my sa ich už teraz nevieme dočkať. Komu by sa dnešná desiatka málila, prípadne ju má kompletne napozeranú, do pozornosti dávame honorable mentions, ktoré sa do zoznamu nedostali - Jake bol skvelý aj vo fincherovskej kriminálke Zodiac, po boku Tobeyho Maguira vo filme Brothers, pozerateľnú spravil i adaptáciu kultovej počítačovej hry Prince of Persia, nestratil sa popri Gwyneth Paltrow a Anthonym Hopkinsovi v snímke The Proof a za zmienku stojí rozhodne aj v relatívnej novinke Demolition Man. Tento rok sa ešte objaví v dobre vyzerajúcom thrilleri Nocturnal Animals, ktorý nám prostredníctvom trailerov sľubuje poriadne zamotanú a intenzívnu jazdu. Nechajme sa prekvapiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia