Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2016, 19:15
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Z Googlu pre všetkých sa stane Google pre každého. Gigant mení spôsob surfovania na internete

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Sme súčasťou veľkej digitálnej revolúcie.

Približne každý desať rokov nastane obrovský posun informačných technológií na novú úroveň. Samozrejme, tým nie je myslená bežná hardvérová či softvérová evolúcia a ani nič podobné, ale zmena spôsobu, akým konzumujeme obsah. Virtuálna realita začína badateľne ovplyvňovať hranie hier a pozeranie filmov, a umelá inteligencia spolu s takzvaným internetom vecí (Internet of Things) zase surfovanie na digitálnej diaľnici, ktorej odborne hovoríme internet.

A to je dôvod, prečo sa pozornosť spoločnosti Google presmerovala od snahy sprístupniť vyhľadávanie pre všetkých k snahe sprístupniť vyhľadávanie pre každého. Gigant má totiž s vylepšeným inteligentným asistentom obrovské plány do budúcnosti, prostredníctvom ktorého chce používateľom poskytnúť kombináciu populárneho internetového vyhľadávača a prvkov strojového učenia, čiže jednoduchšej formy umelej inteligencie, vďaka čomu bude schopný neustále sa učiť a zdokonalovať.

Z Googlu pre všetkých sa stane Google pre každého. Gigant mení spôsob surfovania na internete
Zdroj: Google

Potreba otvárať browser a manuálne vkladať kľúčové slová do internetového vyhľadávača Google je síce minulosťou už v týchto dňoch, no v blízkej budúcnosti výrazne porastie jeho funkcionalita, pričom mu pribudnú kapacity na spoznávanie a prispôsobovanie sa našim návykom. Čo to znamená? Nové zariadenia od spoločnosti spája spomínaný asistent, ktorý okrem iného nájdeme aj v aplikácii Google Allo. Tento virtuálny asistent (Siri na steroidoch) vie na základe používateľského účtu rozpoznať, kto ho práve používa, takže zároveň vie predvídať, čo asi od neho bude počas dňa vyžadované.

V skratke to môžeme definovať tak, že čím viac času s ním strávime, tým viac nám uľahčí nadobúdanie informácií z internetu. Potom dokáže napríklad oznamovať výsledky zápasov nášho obľúbeného športového tímu i bez toho, aby sme od neho vôbec niečo žiadali alebo aby sme museli pozerať na displej smartfónu. Zariadenie ako Google Home dokonca nevyžaduje ani prítomnosť smartfónu Pixel v našej blízkosti. Pokročilý asistent je totiž ukrytý priamo v útrobách kompaktného reproduktora a tam trpezlivo čaká na naše hlasové povely, ktoré môžu zahŕňať preklad neznámych slovíčok z iného jazyka, prevod jednotiek, oznamovanie harmonogramu z kalendára, privolanie taxíka, rezerváciu miesta v reštaurácii alebo prečítanie neotvorených e-mailov.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Podobné vymoženosti sme mali v minulosti príležitosť vidieť vo viacerých sci-fi filmoch, vrátane Her, a dnes už sú medzi nami. Podstatné ale je, že schopnosti virtuálneho asistenta Googlu porastú priamo úmerne so zlepšovaním umelej inteligencie, preto sa máme na čo tešiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia