Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2016, 19:26
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Google predstavil nový smartfón Pixel, ktorý ponúka elegantné telo z kovu, špičkové foťáky a čistý Android

TECH GOOGLE
Uložiť Uložené

Zabudnite na Nexus.

To, že internetový gigant plánuje zmeniť svoju zaužívanú hardvérovú stratégiu, sme nielen počas uplynulých dní už niekoľkokrát počuli. Súčasťou zmeny malo byť nahradenie modelového radu smartfónov Nexus za Pixel, a tak sa aj dnes večer predsa len stalo. Z drvivej väčšiny doterajších špekulácií je nakoniec realita. Google pred celý svetom odhalil dva nové modely poháňané čistým operačným systémom Android, ktoré nesú jednoduché označenie Pixel a Pixel XL. Oba kúsky dostali identické vizuálne spracovanie, pozostávajú z prémiových materiálov (hliník, séria 7000) a v útrobách skrývajú high-end výbavu, kde nechýba výkonný čipset, bezkonkurenčný fotoaparát či batérie so slušnou kapacitou. 

Podstatné ale je, že konštrukcia tentokrát nenesie žiadne logo partnerského výrobcu hardvéru. Pri Nexusoch na nej bývalo umiestnené buď HTC, LG, Samsung alebo čínske Huawei, no po novom tam nájdete už iba Google, keďže ten zobral vývoj inovácií do svojich rúk. Cieľom tohto kroku bolo dosiahnuť dokonalú symbiózu softvéru a hardvéru, akou sa môžu chváliť produkty od spoločnosti Apple.

Google predstavil nový smartfón Pixel, ktorý ponúka elegantné telo z kovu, špičkové foťáky a čistý Android
Zdroj: Google

Najviditeľnejší rozdiel medzi smartfónom Google Pixel a Pixel XL predstavuje samotná uhlopriečka. Menší model disponuje 5-palcovým AMOLED displejom, zatiaľ čo väčší až 5,5" alternatívou. Taktiež je tu iné rozlíšenie, konkrétne ide o Full HD a Quad HD. Dostatočný výpočtový výkon zase zabezpečuje Snapdragon 821, ktorému asistuje až 4 GB operačná pamäť RAM. Čipset by ale mal okrem iného zabezpečovať aj dobrú energetickú efektivitu, takže prítomné 2 770 mAh a 3 450 mAh batérie majú pomerne vysoké šance, že na jedno nabitie vydržia celý deň i pri nadštandardnej záťaži. Nezabudlo sa ani na rýchle nabíjanie, vďaka ktorému získame za 15 minút dostatok šťavy na 7-hodinovú prevádzku. Viac detailov nám však prezradia nadchádzajúce testy. A to isté platí i o 12 a 8 megapixelových fotoaparátoch, ktoré po pohľade na technické špecifikácie vyzerajú skutočne ambiciózne.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Google navyše tvrdí, že exkluzívne zrealizovaný test hlavného fotoaparátu odborníkmi z webu DxOMark dopadol na výbornú. Dokazuje to získanie najvyššieho bodového hodnotenia (neuveriteľných 89 bodov!), ktorému sa zatiaľ nevyrovná žiadny iný konkurenčný smartfón. Ani Samsung Galaxy S7, ani HTC 10.

Technické špecifikácie Google Pixel a Pixel XL

  • 5-palcový alebo 5,5-palcový AMOLED displej, Full HD alebo Quad HD rozlíšenie
  • Snapdragon 821
  • 4 GB RAM
  • 32 alebo 128 GB úložisko, microSD slot
  • 12 MPx zadný fotoaparát (1/2.3" senzor, f/2.0, 1.55 µm pixely)
  • 8 MPx predný fotoaparát (1/2.3" senzor, f/2.4, 1.4 µm pixely)
  • biometrický senzor na odtlačky
  • 2 770 alebo 3450 mAh batéria
  • USB Type-C
  • Android 7.1 Nougat
Google predstavil nový smartfón Pixel, ktorý ponúka elegantné telo z kovu, špičkové foťáky a čistý Android
Zdroj: www.gsmarena.com

Smartfóny prídu na pulty obchodov so systémom Android Nougat v čerstvej verzii 7.1, kde prebehla hlbšia integrácia vylepšeného virtuálneho asistenta Googlu, využívajúceho prvky strojového učenia, s operačným systémom. Ten nám zjednoduší ovládanie, poskytne užitočné informácie a ak náhodou potrebujeme zarezervovať miesto v dobrej reštaurácii, tak hravo zvládne i to.

Na výber bude z troch farebných prevedení. Zákazníci sa preto môžu rozhodnúť medzi čiernym, bielym a modrým Pixelom, ktorý je zároveň limitovanou edíciou. Rovnako dostanú na výber z dvoch veľkostí interného úložiska, čiže buď 32 alebo rovno 128 GB kapacitu. Predaj odštartuje od 20. októbra, avšak iba vo vybraných krajinách. Ďalšie prídu na rad trošku neskôr. Cenovka sa bude pohybovať okolo 650 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia