Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2016, 13:17
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Inžinier zhotovil veterné turbíny, ktoré po jednom tajfúne vyrobia toľko energie, že Japonsku vystačí na 50 rokov

TECH JAPONSKO
Uložiť Uložené

Tomu sa hovorí využiť potenciál prírody.

Keď v roku 2011 zasiahlo a zničilo japonskú atómovú elektráreň Fukušima obrovské cunami, každý si začal klásť otázku, či má tento spôsob získavania energie vôbec nejakú budúcnosť. Samozrejme, ohľadne efektivity atómových elektrární mať pochybnosti určite nemusíme, no pri bezpečnosti životného prostredia to až také jednoznačne rozhodne nie je. A preto dal šikovný japonský inžinier v práci výpoveď, aby mohol začal pracovať na realizácii svojho nápadu. Ten zahŕňal navrhnutie a následné zhotovenie vhodnej zelenej alternatívy, ktorú by ocenila nielen jeho krajina. Dnes je špeciálna veterná turbína realitou a z príchodu jedného tajfúnu dokáže vo väčšom počte vyprodukovať také množstvo energie, že celému Japonsku poslúži na ďalších 50 rokov.

Atsushi Shimizu musel najskôr vymyslieť spôsob na zabezpečenie, že tak obrovská prírodná sila konštrukciu turbíny neroztrhá na malé kúsky. Použitie pevných materiálov a precíznych spojov doplnil dôkladne prispôsobeným dizajnom, ktorý máme príležitosť vidieť na fotografii nižšie. Do úvahy však musel brať aj nepredvídateľné zmeny smeru miestnych vetrov, čo bežným veterným turbína chýba. Efektivita síce bola počas skúšobného testovania o pár percent nižšia, no tú na druhej strane kompenzujú nadštandardné konštrukčné vlastnosti, vďaka ktorým dokáže dielo inžiniera spoľahlivo fungovať i v poriadne nehostinných podmienkach. A to vrátane tajfúnu s rýchlosťou až okolo 150 kilometrov za hodinu.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Shimizu chce jednu špeciálnu turbínu pripevniť a aktivovať priamo na národnom štadióne ešte pred začiatkom nadchádzajúcich olympijských hier (2020) v Tokiu. Existuje ale pomerne veľká pravdepodobnosť, že sa tak stane výrazne skôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia