Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2016, 9:35
Čas čítania 0:00
Jakub P. Richard Končol Tibor P.

Grape 2017 Wishlist: Akých interpretov by sme chceli vidieť na nasledujúcom festivale Grape?

HUDBA
Uložiť Uložené

Grape 2016 bol kvalitný, a tak sme si pripravili zoznam umelcov, ktorých by sme chceli vidieť na tom nadchádzajúcom.

Nebolo to tak dávno, čo mnohí z nás navštívili piešťanské letisko v rámci obľúbeného festivalu Grape. Tento rok sa konal už po siedmy raz a dopadlo to na výbornú. Dojmy a pocity členov redakcie si môžeš prečítať v reporte tu. Ihneď po skončení Grapeu 2016 sa rozbehlo prispievanie do eventu na nadchádzajúci ročník, kam ľudia písali mená vytúžených interpretov, ktorých by chceli o menej než 12 mesiacov v Piešťanoch vidieť. To nás tak trochu inšpirovalo k tomu, aby sme aj my vytvorili náš vlastný wishlist, obsahujúci hudobníkov rôznych žánrov a charakteru. Vo výbere sme sa snažili zohľadniť aj približnú cenu, ktorú si daný umelec za show pýta, aby sme nezachádzali za hranice reality. Nižšie nájdeš celý zoznam, pričom dúfame, že sa aspoň jedno z našich želaní naplní. V samom závere článku môžeš zahlasovať za svojho favorita i ty. 

Francis and the Lights

Newyorská kapela, ktorá vraj nemá členov v pravom slova zmysle, ale členom je každý, kto je do jej chodu nejakým spôsobom zapojený, vrátane divákov. Takto opisuje svoj hudobný projekt jeho líder Francis Farewell Starlite. Zvuk, ktorý zoskupenie produkuje, je pomalší, využíva úpravu hlasu a sám o sebe navodzuje dojem niečoho nadpozemského, čo je, samozrejme, zámerom. Hoci sú Francis and the Lights na scéne od roku 2007, kedy vyšlo prvé EP Striking, až tento rok uverejnili debutový album, nesúci názov Farewell, Starlite!. V poslednom období záujem o nich vzrastá, za čo môžu aj Chance the Rapper, Kanye West, Frank Ocean a Bon Iver, ktorí s kapelou z New Yorku spolupracovali. K poslednej menovanej skupine boli navyše Francis and the Lights prirovnávaní, a ako ich vzájomná chémia funguje, ukazuje track Friends. V tých správnych hodinách by na Grape určite vedeli priniesť jedinečnú energiu a aspoň na chvíľu nás odpútať od každodennej reality. 

Jazz Cartier

Kanadská hudobná scéna je plná talentovaných hudobníkov, ktorí však zatiaľ v širokom mainstreame neprerazili. Takto môžeme zaškatuľkovať aj torontského rodáka a rapera Jazza Cartiera. Má 23 rokov, na konte 3 projekty - Losing Elisabeth, Marauding in Paradise Hotel Paranoia a aktuálne je na turné s Post Maloneom. Počas svojej mladosti býval v Kuvajte či na Barbadose, a tak tamojšie hudobné štýly ovplyvnili jeho tvorbu. Spoločne s producentom Lantzom vytvorili žáner označovaný ako cinematic trap, ktorý ťa nielen beatom, ale i podaním textu vtiahne priamo do deja. Popri agresívnejších trackoch má v repertoári taktiež spevavejšie záležitosti. Publikum si skladbami a zapamätateľnými refrénmi dokáže získať, podobne, ako si získal Lil Waynea, keď mu nahral ódu. 

Majid Jordan

V Kanade ešte na pár chvíľ ostaneme a nepohneme sa ani z Toronta. Odtiaľ totiž okrem Jazza Cartiera pochádza aj duo Majid Jordan, skladajúce sa zo speváka Majida Al Maskatiho a producenta Jordana Ullmana. Chalani sú upísaní pod label October's Very Own, ktorého spoluzakladateľom nie je nik iný než Drake. S Champagne Papim často spolupracujú, buď skrz komponovanie hudobných podkladov pre jeho songy, alebo priamo hosťovačkami. Ako príklad uvediem dobre známy hit Hold On, We're Going Home. Ich R&B zvuk je pre uši pôžitkom a počuť dvojicu spievať songy z albumu Majid Jordan v nočných hodinách na Grape 2017 by bolo krásne. 

Roy Woods

Do tretice všetko dobre a do tretice Kanaďan. Tvorbe Roya Woodsa sme venovali samostatný článok a ak si si pustil niektoré jeho skladby, musíš uznať, že má skutočne cenné nadanie. Viac než obstojne sa pohybuje vo vodách rapu aj R&B a do atmosferických piesní je schopný vložil citeľné emócie. Ako jeden zo svojich vzorov uvádza Michaela Jacksona, čo sa dá pri troche pozornosti ľahko zachytiť na songu All of You. Roy vydal tento rok svoj debutový album Waking at Dawn s 10 nahrávkami, no môže sa pochváliť i EPčkom Exis, kde si jednu slohu strihol Drake. Či už sa chceš pobaviť prostredníctvom Gwan Big Up Urself alebo rozcítiť vďaka Talk to Me, mladý Kanaďan sa o to rád postará. 

Sampha

Predpokladáme, že ak si meno Sampha niekde videl, bolo to pravdepodobne na songu od Kanyeho či Drizzyho, kde tento talentovaný Brit hosťoval. Refrény totiž odspieval na Saint Pablo, The Motion alebo Too Much. Žánrovo zachádza Sampha do R&B, elektra a soulu a zvláda nielen spev, ale rovnako tak hranie na klávesy. Často vystupoval s hudobným projektom SBTRKT. Momentálne však pracuje na ďalšom sólovom projekte Process, ktorý bude jeho albumovým debutom. Má naozaj ľahký a úžasný hlas a rozhodne by si zaslúžil viac pozornosti. Že by si celý Samphov koncert preskákal naplnený energiou, očakávať nemôžeš. Hoci majú podaktoré piesne tanečnejšie úryvky, oveľa radšej sa do nich budeš len jemne kolísať a užívať si ten moment. 

Rudimental

Anglická elektronická skupina Rudimental je iste väčšine poslucháčov veľmi dobre známa. Títo talentovaní Londýnčania v zložení Piers Agget, Kesi Dryden, Amir Amor a Leon Roll získali na poli hudby po prvýkrát väčšiu pozornosť v roku 2012 uvedením singlu Feel The Love, na ktorom spolupracovali so spevákom Johnom Newmanom. Singel sa okamžite vyšvihol do čela UK Singles Chart, pričom jeho úspech onedlho nasledoval aj ďalší singel Waiting All Night v spolupráci so speváčkou Elly Eyre. Ak by sa nejakým zázrakom podarilo toto zoskúpenie dostať na Slovensko, bol by to nepochybne obrovský úspech. Viem si živo predstaviť, ako si niekoľkotisícový dav chilluje, napríklad, pri Rumour Mill

Two Door Cinema Club

Poctivý indie rock zo Severného Írska. Asi takto by sa v stručnosti dala charakterizovať skupina, ktorá od roku 2007, čo vznikla, si drží úroveň svojej kvality veľmi vysoko. Tento rok jej vyšiel v poradí tretí album Gameshow, ktorý dokázal, že fanúšikovia sa môžu tešiť na ďalšiu porciu kvalitnej hudby v rámci koncertnej tour. Keď hovoríme o našom vysnívanom Grape, nedalo mi, aby som 2DCC v rámci tohto článku nespomenul. Som presvedčený o tom, že by išlo o udalosť veľmi silného kalibru a o istý hudobný orgazmus pre všetkých zúčastnených. Ktovie, v roku 2017 sa ich možno na Slovensku dočkáme. 

Nicolas Jaar

Nicolas Jaar je pre mnohých úkaz. Exot. Myslíme to, samozrejme, len v tom najlepšom. To, čo dokazuje na poli hudby, je výnimočný zjav. Iste nám rozumiete všetci, ktorí ste prišli na chuť jeho tvorbe. Že ste o ňom ešte nepočuli? O tom ani nežartujte a rýchlo túto chybu napravte! Ide totiž o človeka, ktorý dokáže geniálne skombinovať poctivý klubový sound s náročnými zvukmi. To všetko bez toho, aby to pôsobilo akýmkoľvek spôsobom rušivo či falošne. Jednoducho, výnimočný zvuk od mladého muža, ktorého pre svoju činnosť velebia na miestach po celom svete. Kiežby sa naskytla šanca, že by prišiel do Piešťan. Piešťanské letisko by v takomto prípade zažilo hudobné orgie. 

Banks

Jillian Rose Banks zožala pred dvomi rokmi úspech medzi fanúšikmi aj kritikmi svojim debutovým albumom Goddess. 28-ročná rodáčka z Kalifornie si vďaka svojej neopočúvanej a najmä originálnej tvorbe vyslúžila náležitú pozornosť aj medzi skúsenejšími kolegami z brandže. Za všetkých spomeňme aspoň Abela aka The Weeknda, na ktorého medzinárodnom turné nemohla chýbať. 30. septembra jej vyšiel album The Altar, ktorý je taktiež skvelý. Nie nadarmo ju spomíname v rámci výberu našich favoritov na budúcoročný festival Grape. Ide o ďalší sen trojice redaktorov, ktorí hudbou svoj deň začínajú, prežívajú aj končia. A Banks v našich playlistoch rotuje často. Veľmi často. 

M83

Anthony Gonzalez, ty starý lišiak! Poviem vám, mal som možnosť túto francúzsku formáciu vedenú spomínaným pánom vidieť na Colours of Ostrava. Musím sa priznať, že okrem Midnight City som od nich žiadnu inú skladbu nepoznal, no po vystúpení, ktoré predviedli v areáli Dolných Vítkovic, som ihneď túto obrovskú chybu napravil a niekoľkokrát za sebou si vypočul všetky albumy. Okamžite sa stali mojimi miláčikmi a ja som sa s chuťou ponoril do zmesi zvukov, ktoré v ich tvorbe rezonujú. Ostravský Colours je pre mňa českou Pohodou a aspoň na tých pár dní sa tretie najväčšie mesto Českej republiky mení na multikulturálny štát. Neviem, aká je šanca, že sa na Colours dostanem znova, no veľmi by som si želal, aby som podobné pocity mohol zažívať aj na Slovensku, ideálne na piešťanskom letisku. 

High Contrast

Legenda drum and bassu menom Lincoln Barnett, teda známy ako High Contrast, vystupuje pod týmto pseudonymom už vyše viac ako 16 rokov a za tú dobu toho stihol celkom dosť. Vydal 6 albumov, pričom siedmy by mal byť na ceste, fungoval pod Hospital Records, prispel svojou kvapkou vody do potoka v podobe BBC 1 Essential Mixu a preslávil sa najmä skvelými remixmi na Adele, Axwella, Kanye Westa či MGMT. Pozornosťou je, že hudbu sám nehrotil, boli to skôr filmy ako Blade Runner či Mechanický pomaranč, ktoré ho bavili a práve od ich soundtrackov sa odpichol k produkovaniu muziky. Dodám, že nie je to predsa tak dávno, čo odohral svoj gig po sto rokoch. Aj to snáď môže predznamenať príchod nového albumu a spolu s ním aj koncertovanie.

Chase & Status

Duo Saul Milton (Chase) a Will Kennard (Status) je elektronická dvojka pochadzajúca straight outta United Kingdom, ktorá má napríklad za sebou už spoluprácu s EDM frajermi Major Lazer, legendou Nileom Rodgersom či Pushom T. O rozpálenie davu na živých shows sa Chase & Status stará v sprievode hypemanov MC Rage a Andy Gangadeen, no celkovo môžeme povedať, že za relatívne krátku dobu sa od svojho vzniku dokázali dostať na špicu svetovej drum and bassovej scény. Za sebou majú tri štúdiové albumy, avšak ich tvorba aj popri spoluprácach s menami úplne odlišných žánrov stojí na tradičných rýchlych lámaných beatoch. Posledný album bol prijatý so zmiešanými názormi kritikov, no to však nemení nič na tom, že ide bez pochýb o skvelých reprezentantov tohto žánru vo Veľkej Británií.

Pendulum/Knife Party

Pendulum, prípadne Knife Party je hosť, ktorého by sme radi privítali v rámci úplnej skromnosti na ďalšom Grape. Ak sa bavíme o prvom prípade, je snáď jedno, či ako DJ set alebo live band (aj keď je snáď každému jasné, čo z týchto možností by vyhralo). Hádam netreba chalanov ani nejak konkrétne predstavovať - remix na Voodoo People, Hold Your Colour či Watercolour sú snáď legendy, čo nikdy nezomrú. Tento rok sa chalani vrátili v plnej sile na Ultra Music, ukázali sa napríklad aj u našich susedov v Česku ako DJ set a pevne veríme, že ešte stále majú čo povedať.

Noisia

Traja chalani z Holandska vystupujúci pod menom Noisia sú často označovaní práve ako králi drum and bassu. Ich diskografiu tento rok doplnil tretí album s názvom Outer Edges, pričom ak by sme mali všeobecne konštatovať smer, akým sa uberá ich tvorba, môžeme hovoriť o akejsi rôznorodosti, keďže nie je to typický drum and bass, na ktorý si zvyknutý a pritom nemajú problém zabŕdnuť ani do iných žánrov, keďže spoločne s Foreign Beggars tvoria projekt I Am Legion. Za 13 rokov pôsobenia už stihli nahrať veci aj pod Roc Nation, teda stajňou JAY Z-ho, rovnako ako aj pod legendárnym Skrillexovým labelom OWSLA či Spinnin' a popritom vlastnia ešte ďalšie tri vydavateľstvá. Rovnako ich umenie, cit a samotný rozhľad v hudbe si mohol zachytiť na OWSLA rádiu, kde dokonca vysielali track od nášho Pištu Kráľoviča alias FVLCRVM.

Anketa:
Ktorého interpreta/skupinu by si chcel na Grape 2017 vidieť ty?
Francis and the Lights
Jazz Cartier
Majid Jordan
Roy Woods
Sampha
Rudimental
Two Door Cinema Club
Nicolas Jaar
Banks
M83
High Contrast
Chase & Status
Pendulum/Knife Party
Noisia
Francis and the Lights
1 %
19 Hlasov
Jazz Cartier
1 %
22 Hlasov
Majid Jordan
3 %
42 Hlasov
Roy Woods
2 %
35 Hlasov
Sampha
2 %
29 Hlasov
Rudimental
30 %
453 Hlasov
Two Door Cinema Club
8 %
128 Hlasov
Nicolas Jaar
2 %
35 Hlasov
Banks
5 %
78 Hlasov
M83
15 %
225 Hlasov
High Contrast
3 %
47 Hlasov
Chase & Status
7 %
113 Hlasov
Pendulum/Knife Party
13 %
203 Hlasov
Noisia
6 %
97 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia