Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2016, 19:07
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Test ukázal, že nový iOS 10 beží plynulo aj na starších iPhonoch. Boot systému je však o pár sekúnd dlhší

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Máš staršiu generáciu a bojíš sa aktualizácie?

Hoci nejde o nič nevídané, po príchode desiatej verzie operačného systému iOS sa celkom slušné množstvo používateľov iPhonov nevie rozhodnúť, či len nedávno sprístupnený aktualizačný balíček nainštalovať alebo ho v záujme zachovania plynulých reakcií používateľského prostredia staršej verzie radšej ignorovať. Ich obavy majú samozrejme aj svoje opodstatnenie. V minulosti sme totiž mohli počuť o žalobe, ktorá bola podaná na Apple kvôli údajne zámernému spomaľovaniu starších modelov prostredníctvom softvérových aktualizácií, čo malo potom viesť ku kúpe niektorej z novších generácií. Napríklad taký iPhone 4s bol v kombinácii s iOS 9 podľa sťažností absolútne nepoužiteľný - všetko neustále mrzlo či dokonca úplne padalo a reakcie na dotykovú reakciu prstov boli tak pomalé, že niekomu nakoniec rupli nervy a zamieril priamo na súd. Pri iOS 10 ale vraj našťastie nič podobné nehrozí. Ako môžeme vidieť na vlastné oči, všetko beží bez väčších problémov, a to aj na iPhone 5 z roku 2012.

Vo video testoch od iAppelBytes je porovnávaná verzia iOS 9.3.5 s finálnou verziou iOS 10.0.1. Jeden z nich nám odhaľuje rozdiel v bootovaní vrátanie rýchlosti prostredia systému alebo nainštalovaných aplikácií na minuloročnom iPhone 6s a ten druhý zase na spomínanom iPhone 5, kde boot po novom trvá až o približne 9 sekúnd dlhšie. A model 6s? Tam tento rozdiel predstavuje necelé 3 sekundy. Výkon príliš neporástol a čo sa týka používateľského prostredia, päťka s nainštalovaným iOS 10 má predsa len mierne pomalšie, no stále svižné reakcie. Menšia zmena, ktorú mnohí ani nespozorujú, teda za tú kôpku užitočných noviniek určite stojí.

iPhone 5: iOS 9.3.5 vs. iOS 10.0.1

iPhone 6s: iOS 9.3.5 vs. iOS 10.0.1

Anketa:
Si spokojný s iOS 10?
Áno
Nie
Áno
68 %
515 Hlasov
Nie
32 %
245 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia