Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2016, 21:28
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Apple o pár dní sprístupní iOS 10. Na aké novinky sa môžeme tešiť a ktoré zariadenia aktualizáciu dostanú?

TECH
Uložiť Uložené

Deň D je tu.

Dnešný deň patrí pre každého fanúšika a používateľa mobilných zariadení s logom nahryznutého jabĺčka medzi tie najdôležitejšie, pretože sme nielen spoznali nové sedmičky, ale sa aj dočkali ďalšieho významného aktualizačného balíčka pod okrúhlym označením iOS 10. Softvéroví inžinieri tentokrát nevenovali pozornosť vizuálnym zmenám UI, ale zlepšeniu používateľských skúsenosti, čo sa odzrkadlilo nielen na informácie bohatšej uzamknutej obrazovke, ale aj v prehľadnejšej lište, kde nájdeme rýchle nastavenia. Aplikáciu iMessages zase obohatili podporu pre dodatočné rozšírenia, pridali jej väčšie emoji a pokiaľ niekto zdieľa web adresu priamo v chate, po novom sa zobrazí náhľad obsahujúci obrázok, fotografiu alebo video. A podpora pre aplikácie od tretej strany, čiže nie iba od Apple, nechýba už ani virtuálnemu asistentovi Siri. Zaujímavých noviniek je však oveľa viac, takže nám teraz nezostáva nič iné, ako si ich všetky zhrnúť v prehľadnom zozname.

  • Nová uzamknutá plocha: Rýchly prístup k widgetom, detailnejšie a interaktívne notifikácie či zmiznutie legendárneho nápisu “Slide to unlock”. Takzvaný lockscreen prešiel vďaka aktualizácii iOS 10 asi najbadateľnejšími zmenami, ktoré z neho spravili akýsi centrálny hub so všetkým dôležitým. Na odomknutie už stačí iba stlačiť hardvérové tlačidlo pod displejom, posunutie obrazovky doprava otvorí fotoaparát, doľava zase spomínané widgety a použitie funkcionality 3D Touch umožní pri upozorneniach zobraziť viac reakcií.

Apple o pár dní sprístupní iOS 10. Na aké novinky sa môžeme tešiť a ktoré zariadenia aktualizáciu dostanú?
Zdroj: www.ipadappsbuzz.com

Apple o pár dní sprístupní iOS 10. Na aké novinky sa môžeme tešiť a ktoré zariadenia aktualizáciu dostanú?
Zdroj: www.idownloadblog.com
  • iMessages na steroidoch: Obľúbenej komunikačnej aplikácii Applu pribudne hneď niekoľko dôležitých vylepšení, medzi ktorými nechýba ani pohotová reakcia na konkrétnu správu (stačí dvakrát stlačiť príslušnú bublinku) alebo rýchlejší prístup k fotoaparátu a galérii. A ako už bolo vyššie spomenuté, okrem iného sa dočkáme aj väčších a animovaných smajlíkov, bohatšieho náhľadu na obsah zdieľanej url či integrácie podpory pre mini-aplikácie od iných vývojárov.

Apple o pár dní sprístupní iOS 10. Na aké novinky sa môžeme tešiť a ktoré zariadenia aktualizáciu dostanú?
Zdroj: www.idownloadblog.com

  • Inteligentnejšie triedenie fotografií: Apple začína využívať jednoduchšie formy umelej inteligencie vo viacerých oblastiach a jednou z nich bude aj vylepšená aplikácia Photos, kde sú zobrazované naše výtvory. Strojové učenie tak zvládne rozoznávať tváre ľudí, objekty a scény bez potreby aktívneho pripojenia k internetu. Aké výhody ale z toho plynú? Používatelia nadobudnú lepší prehľad medzi uloženými fotografiami a vyhľadávanie konkrétneho diela pôjde výrazne jednoduchšie ako doteraz.

  • Schopnejší asistent Siri: Pokiaľ chcel niekto využiť služby Siri pri aplikáciach, ktoré nepochádzajú priamo od Apple, tak mal do dnešného dňa smolu. Po inštalácii balíčka iOS 10 ide však už o minulosť, pretože vývojári dostali príležitosť integrovať virtuálneho asistenta priamo do ich softvéru. Hlasovými príkazmi tak dokážeme napríklad odpísať kamošovi cez WhatsAapp bez akéhokoľvek stláčania klávesnice.

  • To je všetko? Nie, ešte nebola spomenutá podpora pre bezstratový formát RAW alebo možnosť odinštalovať predinštalované aplikácie kalifornského výrobcu, ktoré mnohým používateľom neopísateľne prekážajú. Znamená to, že priečinok, kde sme doteraz nahádzali všetky nepotrebné ikonky nie je konečne potrebný. Rovnako padla zmienka o vylepšenej Apple Music aplikácii, novom tlačidle na vyčistenie hlavnej notifikačnej lišty či mapách, ktoré gigant taktiež sprístupnil pre vývojárov. A vhod určite padne aj aplikácia Home, ku ktorej je okrem iného prístup priamo z lockscreenu. Tá poslúži na pohodlné ovládanie kompatibilných zariadení v našich domácnostiach.

Aktualizáciu na iOS 10 dostanú 13. septembra všetky generácie iOS smartfónu okrem modelov starších ako iPhone 5. Ďalej sa môžu tešiť majitelia iPodu Touch šiestej generácie, oboch iPadov Pro, iPadu Air 2 aj 1, iPadu štvrtej generácie a iPadu Mini 2, 3 aj 4. 

Domov
Zdieľať
Diskusia