Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. augusta 2016, 22:04
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Správate sa opitý ako zviera? Údajne to spôsobuje gén, ktorý znižuje riziko vzniku cukrovky a obezity

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Nedokážete sa počas piatkového večera ovládať? Môžete byť spokojní.

Stáva sa vám, že počas zábavy s priateľmi, na ktorej jednoznačne nesmie chýbať alkohol, sa spolu so stúpajúcou ručičkou na promilemetri stupňuje aj vaša agresivita a do popredia sa dostáva neschopnosť ovládať sa? Stručne povedané, správate sa ako opitý idiot a ste centrom zábavy? Podľa všetkého máte oproti ostatným jednu veľkú výhodu. Aj napriek chorej pečeni sa nemusíte obávať obezity či dokonca cukrovky. Čo stojí za týmto tvrdením?

Správate sa opitý ako zviera? Údajne to spôsobuje gén, ktorý znižuje riziko vzniku cukrovky a obezity

Štúdia vedcov z University of Helsinki publikovaná v mesačníku Journal of Psychiatric Research hovorí o istom druhu genetickej mutácie s veľavravným názvom HTR2B Q20, ktorý zapríčiňuje zníženú produkciu receptorov serotonínu 2B. Práve kvôli nim sa dokážeme ovládať a teda ich deficit nevedie k ničomu inému, než spoločenským prešľapom spojeným s alkoholickou úprimnosťou a strácaním schopnosti ovládať sa. Druhá strana mince však hovorí o zvýšenej citlivosti na inzulín u nosičov mutácie, čo v preklade znamená oveľa menšie riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Výskumu sa zúčastnilo 98 Fínov s disociálnou poruchou osobnosti, pričom až pri 9 z nich sa preukázala spomínaná mutácia. Táto deviatka mala badateľne lepšie výsledky hladín glukózy a inzulínu spolu s nižším BMI indexom naznačujúcim menšiu pravdepodobnosť vzniku obezity. Autor štúdie Roope Tikkanen sa tiež vyjadril, že mutácia by mohla byť prospešná aj v prípade príchodu doby ľadovej, totiž mužom s vyššou hladinou testosterónu by stačil o čosi nižší príjem kalórií, ktoré by telo dokázalo efektívnejšie spracovať. A ako sa správate vy, keď ste pod parou?

Správate sa opitý ako zviera? Údajne to spôsobuje gén, ktorý znižuje riziko vzniku cukrovky a obezity
Domov
Zdieľať
Diskusia