Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2016, 16:03
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Najodvážnejší rituál športovca všetkých čias? Kanadský plavec ukazuje svojmu otcovi vztýčený prostredník

ŠPORT KANADA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V tomto prípade ale nejde o znak neúcty.

Športovci sú svojím spôsobom veľmi zaujímavé osobnosti. Tí, ktorí sa rozhodnú robiť šport ako svoju profesiu, obetujú zdravie, súkromie a všetok voľný čas preto, aby vo vrcholovom športe dosiahli na tie najvyššie méty. Nie je pritom dôležité, o akom odvetví sa rozprávame, lebo ak niečo robíte s láskou a potrebnou vášňou, neexistuje nič, čo by vám stálo v ceste. Tí najlepší z najlepších sa pravidelne stretávajú na olympijskom poli, aby pod piatimi kruhmi a pred zrakmi niekoľkých miliónov divákov vystúpili na pódium pre víťazov a obdržali nejakú tú medailu. V rámci svojej prípravy na jednotlivé preteky majú tí poverčivejší aj charakteristické rituály, ktoré majú pre nich osobne veľký význam a kdesi v podvedomí pre nich predstavujú jednu z potrebných esencií úspechu.

Pre mňa osobne je plávanie srdcovou záležitosťou. Nielen preto, že som sa mu kedysi aktívne venoval, ale aj preto, že je úžasné sledovať famózne výkony športovcov na čele s Američanom Michaelom Phelpsom. Sám som zvedavý, či sa mu na jeho piatej olympiáde podarí získať zlaté medaily vo všetkých 4 disciplínach, v ktorých sa v Riu predstaví. Určite ste si popri sledovaní jednotlivých disciplín mohli všimnúť, že sa plavci pri príchode k bazénu buď usmievajú a vychutnávajú si pobyt na vytúženej olympiáde, prípadne sú vážni a maximálne sústredení, alebo majú, napríklad, na hlave slúchadlá a snažia sa nabudiť pred závodom. 21-ročný Kanaďan Santo Condorelli na to išiel inak a je potrebné povedať, že skutočne netradičným spôsobom. Záverečné sekundy pred štartovacím klaksónom upriami svoj zrak do hľadiska a vystrčí naň svoj prostredník

Najodvážnejší rituál športovca všetkých čias? Kanadský plavec ukazuje svojmu otcovi vztýčený prostredník
Zdroj: bbc.com

Takýmto spôsobom sa zdraví so svojím otcom, ktorý mu rovnaké gesto z hľadiska opätuje. Nie, nejde o prejav vzájomnej neúcty medzi otcom a jeho synom, ale o rituál, ktorí obaja praktizujú od Santových ôsmich rokov. Vztýčený prostredník má Santovi pripomenúť, že má absolútne ignorovať okolie a to, čo sa okolo neho deje, plne sa sústrediť na pretek a dostať sa do správneho rytmu. Samozrejme, mladý plavec sa kvôli tejto praktike neraz dostal do problémov, nakoľko verejnosť ani organizátori nerozumeli inému zmyslu tohto gesta, no ako vidíte, zvyk je železná košeľa. 

Domov
Zdieľať
Diskusia