Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2016, 11:23
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Rado s priateľkou navštívili CrossFit Games v americkom Carsone v Kalifornii. Ako to na najväčšej akcii svojho druhu vyzeralo?

REFRESHER
Uložiť Uložené

Niekoľko ich postrehov priamo z dejiska pre všetkých, ktorí pre tento šport aj „dýchajú“.

Rado Ivan je jedným z trénerov, ktorý pôsobí v CrossFit Bratislava v Petržalke. Jeho snom, ako každého, kto sa venuje CrossFitu, je zažiť atmosféru najväčšieho podujatia, ktorými sú CrossFit Games v americkom Carsone v Kalifornii. Najlepší CrossFitteri sveta si tu totiž aj tento rok zmerali svoje sily, a to až v 15-tich workoutoch, ktoré preverili všetky ich schopnosti, aby získali titul The fittest man/woman on Earth 2016. Radovi sa to spolu s priateľkou Julkou podarilo, a tu je niekoľko ich postrehov priamo z dejiska pre všetkých, ktorí pre tento šport aj „dýchajú“.  

Rado s priateľkou navštívili CrossFit Games v americkom Carsone v Kalifornii. Ako to na najväčšej akcii svojho druhu vyzeralo?

Ako sa dostali na Games

Naša cesta na CrossFit Games 2016 začala kúpou lístkov, ktoré sme si vďaka Crossfit Bratislava mohli zabezpečiť v predpredaji. Veľmi za to ďakujeme, pretože nám to uľahčilo všetky vybavovačky ohľadom ubytovania, leteniek atď. Do predpredaja sa mohli zapojiť oficiálne Crossfit gymy, ktoré mali v Crossfit Open 2016 určitý počet súťažiacich.

Zaujímaví ľudia

Na Crossfit Games môžete stretnúť naozaj každého, kto sa pohybuje vo svetovej crossfitovej komunite, myslím tým atlétov, trénerov, judgeov, organizačný tím, zástupcov značiek, ktoré sponzorujú jednotlivých atlétov a úzko súvisia s CrossFitom. Nám sa podarilo osobne stretnúť a prehodiť pár slov s poprednými trénermi, ako je Chris Hinshaw (Aerobic Capacity) Mike Burgener (CrossFit Weightlifting) a s Dave Castro (director of programming of  CrossFit Games). Ďalej sme sa osobne stretli s atlétmi, ako napr: Ben Smith, Jason Khalipa, Josh Bridges, Brook Ence, Camille Leblanc-Bazinet, Dan Bailey a Khan Porter.

Rado s priateľkou navštívili CrossFit Games v americkom Carsone v Kalifornii. Ako to na najväčšej akcii svojho druhu vyzeralo?

Ako prebieha súťaž

Súťaž začala v utorok 19.7. kategóriou teen a master. Už od prvého dna bolo jasné, že to je súťaž najvyššej kvality, čo sa tyká organizácie a ostaných vecí. Súťaž prebiehala na štyroch miestach. Najčastejšie bo bolo na tenisovom a futbalovom štadióne v StubHub sport centre. Ostatné eventy boli na ranči v Amoras, kde celé CrossFit Games pred 10 rokmi začali. Ranč bol vzdialený 6 hodín cesty autom, súťažiacich tam ráno o 3:30 previezli lietadlom. Konali sa tam 3 eventy. Štvrtý bol už v Carsne na Redondo beach. Potom už všetko prebiehalo v StubHub centre. V priebehu týždňa sa pridávala tímová súťaž, a potom individuálne mužské a ženské kategórie. Nepozerali sme naživo všetky eventy v teen a master kategórii, pretože bolo veľmi teplo. Individuálnu súťaž, ktorá mala 15 eventov, sme si však nenechali ujsť. Na CrossFit Games sa prebojovalo 40 mužov a žien, ktorí súťažili vo všetkých eventoch, a bodovým systémom sa posúvali v heatoch podľa toho, na ktorom mieste sa umiestňovali. Video zo súťaže si pozrite tu.

Čo znamená byť na CrossFit Games

Pre každého, pre koho Crossfit niečo znamená je to obrovský zážitok. Vidieť nie len súťažiacich, ale aj celú CrossFitovú komunitu ako drží pokope, a dá sa povedať, že každý fandí každému. Bolo super vidieť, ako diváci fandia nielen víťazom, ale aj pretekárom na posledných  miestach  a spoločne im odrátavajú posledné opakovania. Ako napríklad Jennifer Smith v evente „Murph“ dokrívala po time campe na soccer stadion a vyslúžila si väčší potlesk a podporu od divákov ako víťazka Kari Pearce.

Rado s priateľkou navštívili CrossFit Games v americkom Carsone v Kalifornii. Ako to na najväčšej akcii svojho druhu vyzeralo?

Naj zážitok

Nedá sa povedať, ktorý zážitok bol najsilnejší, pretože celé Games boli úžasné a každý zážitok bol niečím výnimočný. Jeden z najlepších bolo, samozrejme, finále a víťazstvo CrossFit Mayhem Freedom na čele s legendou Richom Froningom a Mathewa Frasera, ktorý od začiatku ukazoval, že si ide pre titul The fittest man on Earth 2016. Pri ženskom poslednom evente sme si museli počkať na celkové výsledky, ktoré boli veľmi tesné, ale nakoniec titul z minulého roka obhájila Katrin Tanja Davidsdottir.

CrossFit

CrossFit Inc., ktorého zakladateľom je Greg Glassman, je tvorcom silového a kondičného programu CrossFit® a uznávaným celosvetovým lídrom v oblasti funkčného fitness. Vychádzajúc z neustále sa meniacich, vysoko intenzívnych a funkčných cvičení, vzdelávania a tímových súťaží, budujú tréningy pod značkou CrossFit silu a fitness a posilňujú komunitu a medziľudské vzťahy v každom z 12 000 sesterských gymov vo svojej celosvetovej sieti. CrossFit Inc. má vedúce postavenie medzi akreditovanými inštitúciami, udeľujúcimi certifikáty profesionálnym trénerom na celom svete a poskytuje aj ďalšie špeciálne certifikované programy okrem hlavného zamerania. CrossFit Inc. je vydávateľom CrossFit Journal, podporuje fyzické a mentálne zdravie a fitness vďaka nadácii CrossFit Kids Foundation, je tvorcom a organizátorom CrossFit Games – každoročnej súťaže, kde elitní atléti súťažia o titul Fittest on Earth. Pre viac informácií navštívte crossfit.com, games.crossfit.com, facebook.com/CrossFit alebo youtube.com/CrossFitHQ.  CrossFit, The Sport of Fitness a Fittest on Earth sú registrovanými ochrannými známkami spoločnosti CrossFit, Inc. v USA a iných krajinách. Oficiálnou značkou CrossFitu je Reebok, ktorá aj prostredníctvom CrossFit Games 2016 prestavila na všetkých súťažiach nový vylepšený model tenisky NANO 6.0.

Tu je oficiálny teasing na ich uvedenie

Pre viac informácií a aktualít navštívte oficiálnu webovú stránku crossfit.com, facebook CrossFit alebo youtube kanál.

Domov
Zdieľať
Diskusia