Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2016, 10:50
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

BlackBerry predstavilo najbezpečnejší Android smartfón. DTEK50 ponúka Marshmallow aj slušné špecifikácie

TECH
Uložiť Uložené

Dostupná mobilná novinka so spoľahlivým šifrovaním.

Keď sa na internete začalo špekulovať o príchode smartfónu PRIV, ktorý mal predstavovať prvý krok legendárneho kanadského výrobcu v zmene orientácie na operačný systém od Googlu, veľa ľudí tomu spočiatku nechcelo absolútne veriť. Neskôr ho BlackBerry na čele so súčasným CEO predsa len ukázalo pred celým svetom a odvtedy započala nová éra spoločnosti topiacej sa až po uši v problémoch. Kombináciu špičkovej hardvérovej klávesnice, nadštandardnej bezpečnosti súkromia používateľa, zaobleného displeja, vysúvacej konštrukcie a takmer čistého Androidu však nakoniec zabila poriadne vysoká cenovka, takže sľubovaná spása nakoniec nenastala. Dobrou správou ale na druhú stranu je, že snaha pokračuje i naďalej, a preto uzrel svetlo sveta čerstvý DTEK50, ktorý so sumou okolo troch stoviek rozhodne nič nepokazí.

BlackBerry predstavilo najbezpečnejší Android smartfón. DTEK50 ponúka Marshmallow aj slušné špecifikácie
Zdroj: BlackBerry

Hoci novinka so značkou BlackBerry nedisponuje high-end technickými špecifikáciami a ani unikátne vyzerajúcou konštrukciou vybavenou QWERTY klávesnicou, tak má stále čo ponúknuť. Okrem seriózneho dizajnu v štýle smartfónu Alcatel Idol 4 je totiž osadená nielen ideálne veľkým displejom o veľkosti 5.2-palca, ale aj dostatočne jemným Full HD rozlíšením. V útrobách navyše tiká schopný čipset Snapdragon 617 od amerického výrobcu Qualcomm, kde nájdeme 8-jadrový CPU vrátane grafiky Adreno 405. 3 GB operačná pamäť RAM zase zabezpečí hladký multitasking a na fotenie tu poslúži 13 MPx hlavný fotoaparát, ktorému nechýba ani rýchle PDAF zaostrovanie či nízke clonové číslo f/2.0, takže fotografovanie po západe slnka nebude až tak veľkou katastrofou. Priemerné veľkú, 2610 mAh batériu dopĺňa rýchle nabíjanie Quick Charge 2.0, ktoré dokáže za približne 50 minút pripojenia k sieti doplniť 50% jej kapacity. 

BlackBerry predstavilo najbezpečnejší Android smartfón. DTEK50 ponúka Marshmallow aj slušné špecifikácie
Zdroj: BlackBerry

Najpodstatnejšou súčasťou výbavy smartfónu DTEK50 je najmä vysoké zabezpečenie ochrany súkromia na úrovni hardvéru. Počítať tak môžeme ako so sofistikovaným šifrovaním všetkých dát, tak aj s užitočnou funkcionalitou známej aplikácie DTEK. Tá neustále sleduje jednotlivé procesy operačného systému a pokiaľ náhodou spozoruje podozrivú aktivitu, okamžite upozorní používateľa. Ako príklad sa tu dá uviesť neoprávnené využívanie fotoaparátu, mikrofónu alebo nežiadané odosielanie krátkych textových správ, píše web PhoneArena. Novinka dorazí na spotrebiteľský trh 8. augusta s cenou vo výške približne 300 eur.

Technické špecifikácie BlackBerry DTEK50:

  • 5.2-palcový Full HD displej
  • čipset Snapdragon 617
  • 3 GB RAM
  • 16 GB interné úložisko + slot pre microSD karty až do 2 TB
  • 13 MPx hlavný fotoaparát (f/2.0, PDAF, dvojitý LED blesk)
  • 5 MPx predný fotoaprát
  • Android 6.0 Marshmallow
  • 2610 mAh batéria + rýchle nabíjanie Quick Charge 2.0
  • rozmery 147 × 72.5 × 7.4 mm
  • váha 135 gramov

Domov
Zdieľať
Diskusia