Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2016, 11:50
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Kontaktné šošovky od Samsungu nám rozšíria realitu. Fotografovať budeme môcť žmurknutím oka

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

V blízkej budúcnosti je dosť možné, že tradičné šošovky nahradia inteligentné alternatívy, ktoré nám rozšíria realitu o zobrazovanie informácií, aké za bežných okolností len tak nevidíme.

Po internetovom gigantovi kuje plány s modernizáciou bežne používaných vecí aj juhokórejský výrobca spotrebnej elektroniky. A zároveň je dosť pravdepodobné, že na nich už dokonca môže pracovať. Internetom  sa totiž začal potulovať jeho doteraz verejne nepublikovaný patent z roku 2014, kde hovorí o niečom, čo by sme teraz mohli nazvať inteligentnými kontaktnými šošovkami. Najzaujímavejšou časťou výbavy je ale bez akýchkoľvek pochýb samotný fotoaparát, ktorý aktivujeme obyčajným žmurknutím nášho oka. Nikto však nebude ani len tušiť, že dotyčný fotí okolie, pretože futuristickú šošovku voľným okom pravdepodobne vizuálne nerozoznáme od tej dnešnej. Každú časť hardvérovej výbavy Samsung integruje do extrémne diskrétneho materiálu, cez ktorý musí používateľ dokonca ešte aj dobre vidieť.

Hoci patentovaná technológia zatiaľ takmer nič neznamená, šance, že sa teoretické plány výrobcu niekedy premietnu do reality, tu však naozaj sú. Zámery s vývojom nadštandardných šošoviek nepredstavujú žiadnu veľkú novinku, čoraz častejšie sa k nej začínajú nakláňať populárne spoločnosti. Dávnejšie nám dokonca aj Google niekoľkokrát naznačil, že využití je hneď niekoľko. Náhrada okuliarov so značkou Samsung má vraj dostať okrem fotoaparátu aj maličký displej, anténu na synchronizáciu dát a niekoľko senzorov. Vyťažiť by z nich preto mohli ako diabetici, tak aj ľudia so zhoršeným zrakom, pretože nadobudnú neustály prístup k internetu a teda k užitočným informáciám, ktoré uvidia v prispôsobenej forme priamo pred sebou, vďaka čomu získajú lepší prehľad o tom, čo sa okolo nich momentálne deje. Vhod tiež určite padne livestream, teda živé vysielanie nášho pohľadu, takže ten, kto by sa napojil, uvidí presne to, čo my v danej chvíli. A vylúčiť nemožno ani bezdrôtové prepojenie s inými mobilnými zariadeniami vrátane smartfónov, kde kontaktné šošovky poslúžia na zobrazovanie notifikácií súvisiacich s prichádzajúcim hovorom či e-mailom. Patent rovnako uvádza, že inteligentné funkcie budu k dispozícii iba za prítomnosti podporovaného mobilného telefónu.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Inteligentné šošovky poskytnú na rozdiel od inteligentných okuliarov prirodzenejší spôsob zobrazovania rozšírenej reality a svojou fyzickou veľkosťou ani tak nezavadzajú. Veľkú otázku ale na druhú stranu predstavuje naše súkromie, nakoľko si nás odfotografuje potom už hoci kto, zakiaľ čo my nebudeme vôbec o ničom vedieť. 

Náčrty z patentu

Kontaktné šošovky od Samsungu nám rozšíria realitu. Fotografovať budeme môcť žmurknutím oka
Kontaktné šošovky od Samsungu nám rozšíria realitu. Fotografovať budeme môcť žmurknutím oka
Kontaktné šošovky od Samsungu nám rozšíria realitu. Fotografovať budeme môcť žmurknutím oka
Kontaktné šošovky od Samsungu nám rozšíria realitu. Fotografovať budeme môcť žmurknutím oka
Domov
Zdieľať
Diskusia