Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2016, 18:52
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Koniec pokazeným potravinám? Chladnička za pomoci laseru dokáže rozpoznať nejedlé baktérie

TECH
Uložiť Uložené

Už žiadne nekonečné vysedávanie na záchode, prípadne trávenie víkendov v nemocnici.

Ako často sa dostávate do situácie, kedy si nie ste istí, či niektorá potravina z vášho najobľúbenejšieho elektrického spotrebiča je ešte jedlá, alebo by sa mala pobrať na večné veky? Štatistiky hovoria, že nie vždy sa odhad kvality jedla môže pokladať ža úspešný, každoročne sa totiž približne 50 miliónov Američanov priotrávi jedlom, pričom až 3000 z nich zomrie. V mnohých prípadoch ani len nespozorujete badateľnú pleseň, hoci sa tu nechcené baktérie/huby už dávno nachádzajú. Výskumníci z Kórejskej republiky však prišli s prevratným riešením, ktoré by malo dať finálnu bodku za pokazeným jedlom.

Kórejský inštitút vedy a techniky vynašiel laser, respektíve technológiu, vďaka ktorej budú môcť chladničky rozpoznať či je potravina jedlá, pričom sa táto analýza bude zameriavať na pohyb mikróbov. V priebehu času totiž na povrchu kontaminovaného jedla prebieha veľká párty baktérií, ktorú nemožno zaznamenať voľným okom. Pri opakovanom dopade, respektíve odraze svetla od povrchu v priebehu času zachytia senzory nezhodujúce sa rozptýlenie jednotlivých lúčov a tým pádom vyhodnotia, do akej miery je potravina ešte jedlá, prípadne už určená na vyhodenie. Ba čo viac, toto jednoduché riešenie by malo byť pre nízku cenu dostupné pre každého. Technologické spoločnosti sa predbiehajú, ktorá ponúkne inteligentnejšiu chladničku za niekoľko tísic eur, avšak skôr ako surfovať po internete na dvierkach od chladničky, by sa mali zamerať práve na dôležitejšie funkcie "budúcnosti". 

Prototyp bol testovaný na vzorkách kurčaťa a zakaždým úspešne. Je tu však jeden problém. Nie všetky baktérie/mikróby/huby sa badateľne pohybujú a tým pádom touto metódou docielime iba čiastočné odhalenie infikovaných potravín. Z rozpoznateľných baktérií možno spomenúť E. coli a B. cereus. Kedy a či vôbec sa laserová kontrola jedla dostane do praxe, zatiaľ nevedno, každopádne, budúcim majiteľom určite ušetrí problémy spojené s tráviacim traktom.

Koniec pokazeným potravinám? Chladnička za pomoci laseru dokáže rozpoznať nejedlé baktérie
Domov
Zdieľať
Diskusia