Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2016, 10:40
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Dizajn iPhone 5s, vnútro iPhone 6s. Bol nápad s malým iPhone SE skutočne taký geniálny?

TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Podľa odborníkov spravilo Apple jedno z najlepších rozhodnutí.

Počas minulého roka predalo Apple viac ako 30 miliónov iOS smartfónov so 4-palcovým displejom, hoci už viac ako dva roky výrobca žiadny model v takej veľkosti nepredstavil. Naposledy s takou uhlopriečkou prišiel iPhone 5s a iPhone 5c. Rok pred tým zase iPhone 5 a tu to aj zároveň končí, pretože iPhone 4s ponúkal ešte menší zobrazovací panel. Tento fakt zaznel počas predstavovania iPhone SE, čím chcel vrcholový manažment odôvodniť krok, ktorý včera po šiestej hodine gigant uskutočnil. Tim Cook sa zase oháňal tým, že si to zákazníci už dlhší čas pýtali. Keď novinku ukázali na prezentačných plátnach, takmer každého, kto to sledoval, ihneď napadla myšlienka s recykláciou zostatkových dielov, pretože konštrukcia až na pár detailov pripomína dve spomínané generácie iPhone. Pravda je ale taká, že Apple nie len, že nerecyklovalo, ono ani neignorovalo záujmy súčasných či potenciálnych zákazníkov. Prečo? Zrejme našli odpoveď na jednu jednoduchú otázku. Ak sa dokáže po rokoch predať niekoľko miliónov hardvérovo zastaralých kúskov, čo potom dokáže zachovaný dizajn, nízka cena a technické špecifikácie, ktoré sa v niekoľkých hlavných bodoch podobajú TOP modelu iPhone 6s za neporovnateľne vyššiu sumu? Analytici to veľmi dobre vedia, a preto dávajú 4-palcovému iPhone SE obrovské šance na úspech. A popredné technologické weby s nimi maximálne súhlasia.

Prečo práve 4 palce?

Výber 4” uhlopriečky nie je žiadnou náhodou, ale vyplnením diery, ktorá vznikla po predstavení 4.7” a 5.5” modelov. Aj keď môže niekomu rozdiel medzi 4” a 4.7” veľkosťou pripadať takmer zanedbateľný, pri dlaniach menšieho vzrastu rozhoduje každý jeden milimeter. V takom prípade padne tak malá uhlopriečka celkom vhod. Jej prítomnosť totiž zlepší nie len komfort držania smartfónu, ale aj nosenie po vreckách nohavíc, kde nebude kompaktnejšia konštrukcia až tak zavadzať. Mnohým z nás niečo také v ére tzv. phabletov naozaj chýba.

5.5", 4.7" a 4"

Dizajn iPhone 5s, vnútro iPhone 6s. Bol nápad s malým iPhone SE skutočne taký geniálny?
Zdroj: www.apple.com

High-end výbava a alternatívny dizajn

Najväčším lákadlom iPhone SE nie je ani tak veľkosť displeja, ale skôr to, že vo svojich útrobách nesie pokročilý čipset A9, až 2 GB RAM alebo nadštandardne kvalitný 12 MPx iSight fotoaparát s kapacitami natáčať 4K videá a to, že zákazníkom nevyprázdni peňaženky, pretože cena 399 dolárov (v Európe okolo 490 eur) za taký kus hardvéru naozaj stojí. Nízka cenovka však zároveň znamená šetrenie. A to sa v tomto prípade týka predovšetkým dizajnu, ktorý si až doteraz drží nezanedbateľnú základnu fanúšikov. Dizajn v štýle iPhone 5s zároveň predstavuje perfektnú alternatívu k dizajnu iPhone 6 a iPhone 6s, pretože nie každému tak oblé krivky sedia. Veľké lákadlo bude ale spočívať aj vo výdrži batérie. Teoretické údaje od Apple vyzerajú zatiaľ celkom sľubne, uvidíme však, čo povedia prvé nezávislé testy.

"Rozširuje to, čo začal iPhone 5c, Apple predáva dostupnejšie produkty schválne - lacnejší SE nie je pokusom vypredať staré zásoby, ako to Apple robieva so staršími vlajkovými loďami. Je lacný vďaka dizajnu." The Verge

Šance tu naozaj sú

Šance, že nápad s iPhone SE predsa len prerazí, skutočne existujú. Teraz je to už iba otázka času, pretože väčšina z tých, ktorí sú rozhodnutí novinku kúpiť, to vedia už od prvých dôveryhodných špekulácií. Tie kolovali internetom niekoľko mesiacov dozadu. O úspechu sa preto rozhodne už pri spustení predbežných objednávok, čo bude realitou 24. marca. Novinke nahráva do karát hlavne to, že medzi súčasnými Android smartfónmi neexistuje nič, čo by kombinovalo tak malú uhlopriečku, tak prémiové materiály a zároveň tak dobrú hardvérovú výbavu. Predaje nového iPhone so 4-palcovou obrazovkou môžu preto skutočne dosiahnuť čísla neočakávaných rozmerov. A my sa to dozvieme už čoskoro.

Anketa:
Páči sa ti iPhone SE?
Áno
Nie
Áno
84 %
3722 Hlasov
Nie
16 %
698 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia