Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2016, 12:47
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Umelá inteligencia porazila svetového šampióna v legendárnej čínskej hre. Stoja za ňou vedci z Google

TECH GOOGLE UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Nečakané víťazstvo získalo obrovskú pozornosť. Ide vraj o veľmi dôležitý míľnik.

Ak by to niekto označil za vzostup Skynetu, určite by nepreháňal. Neustále rýchlejší technologický pokrok posúva všetko čo s ním súvisí takisto neustále dopredu, a to vrátane umelej inteligencie, ktorá je v dnešných dňoch už takmer všade okolo nás. S čoraz lepšími kapacitami premýšľať a robiť optimálne rozhodnutia je však aj jej využitie oveľa bohatšie. V blízkej budúcnosti by nás preto mohla nahradiť nielen pri šoférovaní alebo manuálnej práci, ale aj pri riešení komplikovaných rozhodnutí, kde eliminuje možnosť zlyhania ľudského faktora. A keďže umelá inteligencia od Google dokázala v uplynulých dňoch poraziť najlepšieho svetového hráča čínskej strategickej hry Go, táto budúcnosť môže byť už za rohom.

Po 3 hodinách a zhruba 30 minútach chlapík menom Lee Se-dol prehral prvý z piatich naplánovaných zápasov, kde mu ide o 1 milión amerických dolárov. AlphaGo, pokročilá inteligencia vytvorená vedcami zo spoločnosti DeepMind, ktorá patrí od začiatku roka 2014 pod krídla internetového giganta, ho nečakane prekvapila a keďže už boli jeho šance na výhru mizivé, nakoniec rezignoval. "Bol som prekvapený. Neočakával som, že prehrám. Avšak, aj tak si myslím, že AlphaGo nepredviedol počas hrania nič dokonalé," sebavedome dodal na margo prehry svetový šampión z Južnej Kórey. V prípade, že výhra poputuje tvorcom AlphaGo, celú čiastku posunú na charitu. Tento týždeň ich čakajú ešte ďalšie 4 zápasy, kde sa rozhodne o celkovom víťazovi.

Ako informuje web Engadget, aby mohol systém vyberať či realizovať najideálnejšie kroky, bolo nevyhnutné, aby jeho databázu naplnili dostatočne veľkým množstvom možností. Pri zostavovaní výhernej stratégie mu tak pomáhalo cez 30 miliónov možných ťahov od profesionálnych hráčov, ktoré vyberal na základe zrealizovaných ťahov živého a skúseného súpera. Hra Go je stará niečo okolo 3 000 rokov a mnohí ju považujú za komplexnejšiu ako je šach, v ktorom bol ešte počas roka 1997 porazený šampión Gary Kasparov taktiež umelou inteligenciou, tentokrát ale od spoločnosti IBM.

Celý záznam zo zápasu AlphaGo vs. Lee Se-dol si môžete pozrieť nižšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia