Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2016, 10:20
Čas čítania 0:00
Richard Končol

Vychutnaj si Aerodynamic od Daft Punku vďaka naprogramovanému kódu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

A každý, čo ti povie, že programovanie nie je užitočná a kreatívna činnosť... ti klame.

Guy-Manuel de Homem-Christo a Thomas Bangalter sú mená, ktoré dozaista netreba nikomu predstavovať. Chalani tvoriaci Daft Punk, kultové elektronické duo radiace sa medzi to najlepšie, čo tu máme, má v súčasnosti fanúšikov aj medzi programátormi. A čo majú Guy-Man a Bangalter spoločné s programovaním?

Skladbu Aerodynamic z roku 2001 totiž jeden chalan prekódil zo zvuku na text. Pozornejší fans už vedia, že ide o track z ich druhého počinu Discovery, ktorého videoklip je časťou filmu Interstella 5555 (teda videorealizácia celého albumu). Bangalter v tom istom období vyhlásil, že "väčšina houseovej hudby využíva sample z disco songov z 70. či 80. rokov, čo robíme nepochybne aj my, avšak používame aj žánre, ktoré nás bavili ešte za detských čias - teda electro, heavy metal či rock". Narážal na gitarovú pasáž v strede skladby, no tej zároveň predchádza vysamplovaná Il Macquillage Lady, pesnička od legendárnych Sister Sledge. RnB divy môžeš poznať najmä vďaka notoricky známemu songu We Are Family.

Vychutnaj si Aerodynamic od Daft Punku vďaka naprogramovanému kódu

Čo je podstatnejšie v tomto prípade, že Sébastien Rannou ako programátor pretvoril celý zvuk do desiatok riadkov kódu, ktoré po spustení hrajú úplne identickú melódiu, ako originál. V skutočnosti však Rannou chcel len dokázať, čo všetko je možné používaním programu Sonic Pi, ktorý zvláda podobné úlohy ľavou zadnou a vďaka nemu vieš prerobiť každý znak kódu na zvuk. Nemusíš používať žiadne sample, žiadne inštrumentálky... stačí len trochu logického myslenia, ovládať syntax a už sa to sype jak z rukáva.

Nakódovaná verzia cez Sonic Pi

Pre porovnanie, originálne znenie skladby

Domov
Zdieľať
Diskusia