Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2015, 14:03
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Život bez Facebooku a e-mailu? Pre tínedžerov možno čoskoro krutá realita

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Európska legislatíva uvažuje nad zákonom, ktorý zakáže deťom do 16 rokov oficiálne používať e-mail či facebook, pokiaľ im to nedovolia rodičia.

Asi nie sme práve my tí najvhodnejší na to, aby sme moralizovali o tom, či by mladiství mali tráviť čas na internete a koľko času by mu mali vlastne venovať. Téma mladistvých, ktorí na internete získavajú nesprávne vzory, dostávajú sa k nevhodnému obsahu a nepriamo ich internet núti dospievať, často nie právou ideálnou cestou, sa rieši v azda všetkých kruchoch. Nebudeme polemizovať o tom, či internet robí pre mládež viac dobrého alebo zlého, no ak je ich činnosť na internete niekým kontrolovaná a usmerňovaná, nemôže to nič pokaziť, ba naopak. Niečo takéto napadlo aj jednotnej európskej legislatíve, ktorá uvažuje nad plánom uzákoniť zákaz používania e-mailových a facebookových služieb mladistvým do 16 rokov. 

Prakticky by išlo o zákaz používania všetkých internetových služieb, ktoré spracúvajú ich osobné informácie a dáta. Znamenalo by to však aj to, že akékoľvek zbieranie či úschova dát (akýmikoľvek spoločnosťami) o mladších než 16-ročných používateľoch by bolo ilegálne. Možno si pri návšteve úvodnej stránky facebooku alebo iných sociálnych médií všimnete, že minimálny vek pre vstup do daných sociálnych sietí či iných internetových služieb je 13 rokov. Táto hranica by sa po novom mala posunúť na vek 16 rokov. Aby mohli deti mladšie ako 16 rokov tieto služby využívať, museli by najprv dostať povolenie od svojich rodičov. Viacerí ľudia sú ale proti niečomu podobnému. Napríklad tvrdia, že sa tým nič nevyrieši a mladiství budú jednoducho klamať, len aby sa náhodou nestalo, že im rodičia z akéhokoľvek dôvodu činnosť na Facebooku a iných sieťach zakázali. Niektorých mladistvých to môže zasiahnuť aj veľmi negatívne, no ísť do hĺbky tejto problematiky si netrúfam.  Či je to riešenie dobré alebo zlé, už necháme na vás. Vyjadriť sa môžete v komentároch. 

Život bez Facebooku a e-mailu? Pre tínedžerov možno čoskoro krutá realita
Domov
Zdieľať
Diskusia