Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2015, 11:28
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako vojna zmenila a zruinovala životy celým generáciám na čele s Aliciou Vikander?

FILMY A SERIÁLY VOJNY
Uložiť Uložené

Alicia Vikander hviezdi vo vojnovej dráme, ktorá nechá chladným len málokoho.

Nie je ojedinelé, že narazíme na vojnový film, ktorého žánrovým zameraním nie je autentické zobrazenie vojny z pohľadu akcie a situácie na fronte, ale práve dopad na spoločnosť či jednotlivcov. Jedným takým je aj minulo-ročný Testament of Youth od režiséra Jamesa Kenta, pre ktorého šlo po seriálových prácach vlastne o debut. Scenár k dráme podľa knižného bestselleru 20. storočia s rovnomenným názvom od Very Brittain (išlo o autobiografické poznatky z vojny a života v tom období) napísala Juliette Towhidi, z ktorej práce mohol ťažiť aj Christian Ditter s jeho S láskou, Rosie. 

Testament of Youth sa opiera o hlavnú postavu, Veru Brittain (Alicia Vikander), ktorá žije na začiatku 20. storočia vo vidieckom prostredí Veľkej Británie s cieľom študovať na Oxforde, čo nebolo v tej dobe vôbec bežné. Spolieha sa pritom na svojho brata Edwarda (Taron Egerton) a jeho priateľov Victora (Colin Morgan) a Rolanda (Kit Harington). Práve posledný menovaný jej učarí nielen podobnými životnými cieľmi, a tak sa na mladú Veru začína život zoširoka usmievať. Z ničoho nič však prichádza vojna a chlapci postupne musia narukovať. Od tohto momentu začína Vera len trpieť a postupne si uvedomuje, že jej život sa v nasledujúcom období k ničomu dobrému neobráti. Zanecháva tak za sebou štúdium a rozhodne sa ako dobrovoľníčka zachraňovať životy a starať sa o ľudí čoby zdravotná sestrička.

Ako vojna zmenila a zruinovala životy celým generáciám na čele s Aliciou Vikander?

Toľko k deju by vám stačilo, ak nechcete prísť k spoilerom. Na druhej strane, predvídať to, čo bude nasledovať, nie je vôbec náročné. Podobne ako pri Mr. Robot, aj tu vám v istom momente dopne, o čo ide, no autori sa zamerali skôr na to, ako ťažko to na vás spadne, ako to budete vnímať a ako sa vcítite do hlavných postáv. Vera Brittain napísala knihu o stratenej generácii, ktorá ako prvá zažila ozajstnú svetovú vojnu, o generácii, v ktorej sa šírila nenávisť naprieč celými národmi a nevedela sa zbaviť bolesti a musela sa naučiť žiť s duchmi, ktorých mala všade navôkol. 

Musím sa priznať, že záverečná polhodina bola pre mňa veľmi silná. Možno som len precitlivený, no hoci boli dané udalosti očakávané, ich spracovanie a to, aké mali následky na hlavnú hrdinku, boli nesmierne dojímavé a skľučujúce. Celé to tak stojí na výkone Alicii Vikander, ktorá ma neprestáva udivovať a presviedčať o tom, že už čoskoro si na svoju hlavu položí korunku pre jednu z najlepších, ak nie vôbec najlepšiu herečku na Zemi. Nejde tu pritom len o jej pôvab a krásu, ale i schopnosť vytvárať emócie, nesmierne sympatie a obdivuhodný herecký výkon. Chválospev je jednoducho na mieste a ak sa na ňu vo filme zameriate, pochopíte prečo.

Ako vojna zmenila a zruinovala životy celým generáciám na čele s Aliciou Vikander?

Jedna z najznámejších pacifistiek na svete, hlavne 20. storočia, Vera Brittain, nahlas povedala to, čo si dnes už myslí mnoho z nás, čo však kedysi, kedy sa nekonečný kruh nenávisti a pomsty nehodlal rozbiť ani roky po vojne, bolo nemysliteľné. Testament of Youth je krásnym príkladom, ako urobiť z romantického filmu plného sympatických postáv a úsmevnej atmosféry dusnú, ťaživú a skľučujúcu vojnovú drámu so smradom smrti na každom kroku. Alebo ako sa nevinná generácia musela obrátiť vojne čelom, pričom vedela, že môže prísť o všetko. A častokrát aj prišla. 

Domov
Zdieľať
Diskusia