Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. júla 2015, 19:18
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Mladý Slovák, ktorý má toho vo svete módy už pomerne veľa za sebou a ešte oveľa viac pred sebou, si našiel chvíľku času a poskytol nám rozhovor plný zaujímavých odpovedí.

Minulý mesiac sa nám podarilo postupne vyspovedať známeho fotografa Adama Katz Sindinga a následne aj Davida Casavanta, ktorý má k móde skutočne blízko. Viete ale, čo spája týchto dvoch pánov? Predpokladám, že by vás ani vo sne nenapadlo, že je to priateľstvo s mladým Slovákom, ktorého meno znie Dominik Halás. Práve rodák z Nitry, ktorý má len 21 rokov, nám pomohol sprostredkovať predovšetkým rozhovor s Davidom, aby nám následne prezradil aj niečo viac o sebe a o svojej ceste k spoluprácam s poprednými ľuďmi z módneho priemyslu v tak mladom veku. Teraz už ale môžeme prejsť k samotnému rozhovoru, čo myslíte?

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

Ahoj Dominik, môžeš sa prosím ťa na úvod, ako to už býva dobrým zvykom, trochu bližšie predstaviť a prezradiť nám, ako si sa dostal do Spojených štátov, v ktorých žiješ a pracuješ dodnes?

Zdravím, moje meno je Dominik Halas a momentálne bývam v Spojených štátoch amerických už od roku 1997, kde som sa presťahoval len tesne pred svojimi 4. narodeninami. Prišiel som tu za mojou mamou, ktorá odišla do USA už pár rokov predtým. Jej otec, Ruben, sem prišiel ešte na konci 70. rokov minulého storočia, útekajúc z našej krajiny, ktorá bola v tom čase značne poznačená bývalým režimom (komunizmom), pričom sám čelil prenasledovaniu. Jeho rodina totiž bola len jedna zo šiestich, ktorá mala vlastnú spoločnosť a odmietala sa jej vzdať. Potom, čo sa už dostal do Ameriky, tak sa usadil v slnečnej časti zvanej Daytona Beach na Floride, ale aktuálne žijeme v Montclair (New Jersey) aj s mojimi rodičmi a mladším bratom už od roku 2001. 

Naše krásne Slovensko si opustil len vo veku 4 rokov, pamätáš si vôbec niečo zo svojej rodnej krajiny, respektíve ako je na tom tvoj materinský jazyk? Zvládaš plynulú komunikáciu v slovenčine alebo by to mohlo byť aj trochu lepšie?

Pamätám si trochu z destva na Slovensku a stále som v kontakte s mojou rodinou, ktorá tam žije, pričom ich pomerne často chodíme aj navštevovať. Akonáhle prídem domov, tak hovorím po slovensky a blízki ľudia mi hovoria, že na mne vôbec nie je počuť, že väčšinu svojho života som strávil v Spojených štátoch. Čo sa týka písania v mojom rodnom jazyku, tak to už nie je najlepšie, ale to je hlavne kvôli mäkčeňom a gramatike. 

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

Navštevuješ aspoň príležitostne našu malebnú krajinu aj v súčasnosti alebo radšej spoznávaš v rámci cestovania exotickejšie a hlavne teplejšie destinácie?

Áno, domov chodievam približne každé 2 roky. Milujem cestovanie po celom Slovensku, a to najmä spoznávanie viac historických, respektíve prírodných krás, ku akým nemám v USA  bohužiaľ prístup. Ako som už spomínal, milujem cestovanie a objavovanie nových miest a rôznych kultúr. 

Skúsme prejsť od tvojho pôvodu, ranného detstva na Slovensku a cestovania k tomu podstatnému, a teda k móde. Skús nám prosím ťa priblížiť tvoju cestu týmto povedzme povrchným svetom s množstvom prekážok od samého začiatku až možno po dnešný deň.

Všetko sa to začalo, keď som mal 13 rokov a moja mama mi domov priniesla New York Times Men's Style Magazine, pričom pri listovaní som objavil aj prácu návrhára menom Hedi Slimane pre Dior Homme. Úplne som sa zamiloval do toho, čo som tam videl. Celé to bolo neuveriteľne silné, elegantné a tajomné zároveň, v tom danom momente som našiel presne to, čo som nájsť chcel. Odvtedy som veľmi veľa čítal a študoval veci ohľadom módneho diania, pričom som navštevoval aj viaceré fóra, najčastejšie asi Superfuture. Na škole som nepoznal mnoho ľudí, ktorí by mali podobné záujmy ako ja, čo je niečo, čo ma trápi ešte aj dnes na Brown University. 

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

Akým spôsobom sa ti podarilo prepracovať až ku práci pre známeho módneho návrhára menom Robert Geller alebo aj k spolupráci s Davidom Casavantom, ktorého už mali možnosť spoznať trochu bližšie aj naši čitatelia? Bola to dlhá a tŕnistá cesta s množstvom zostupov a vzostupov alebo sa to celé odohralo veľmi rýchlo a možno ani ty sám nevieš, ako sa to celé mohlo podariť? 

Táto otázka ideálne nadväzuje na tú predošlú, keďže napríklad Roberta som spoznal cez môjho kamaráta na vyššie spomínanom fóre. Práve ten môj kamarát, Anthony, je zároveň aj dobrý priateľ s Robertom, a tak ma zobral aj na prehliadku jeho kolekcie určenej na obdobie jeseň/zima 2013 počas týždňa módy v New Yorku. Už predtým som bol veľkým fanúšikom jeho práce, najmä jeho značky nesúcej názov Cloak, takže možnosť sledovať jeho prehliadku bolo kľúčovým momentom nielen v mojej kariére, ale aj v živote.

V priebehu nasledujúcej sezóny som išiel za Robertom a spýtal som sa, či by som pre neho nemohol pracovať, pričom  on povedal, že áno a dohodli sme si pracovné stretnutie. Začal som minulý rok (2014) v máji a hneď v prvý deň mi oznámil, že Kanye West si ho vybral ako konzultanta jeho vôbec prvej kolaborácie s adidas nesúcej názov Yeezy. Bolo to neuveriteľné, spolupracovať nie s jedným, ale rovno s dvoma slávnymi a známymi ľuďmi, ktorých kolekcie patrili medzi tie najdôležitejšie, najzaujímavejšie na týždni módy. Stal som sa skutočne blízkym Robertovym priateľom a on po mne dokonca pomenoval aj pár kúskov zo svojej kolekcie, ako napríklad kabát s názvom Dominik. Ďalším vrcholom bolo určite vedenie prehliadky kolekcie jeseň/zima 2015, počas ktorej som hovoril modelom, kedy majú  vyjsť na mólo alebo som aj usádzal Kanyeho aj s Kim na ich vybrané miesta. Taktiež to bolo aj po prvýkrát, kedy som videl svoje vlastné skice a návrhy predvádzané na prehliadke pred toľkými ľuďmi. 

Tým, že Davida som poznal už predtým celkom dobre, keďže som ho spoznal cez eBay, prostredníctom ktorého som mu predal pár starších kúskov od dizajnérov, ako je Raf Simons alebo Hedi Slimane. David je priam až neskutočný poradca a veľmi zaujímavá osoba po všetkých smeroch. Možnosť spoznať oboch týchto umelcov prišla, pretože som poznal správnych ľudí a vzal som iniciatívu do vlastných rúk. Najlepšie by bolo spojenie s čo najväčším množstvom ľudí, ako by len bolo možné a zároveň dovoliť, aby sa veci stávali prirodzene. 

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

V čom momentálne tkvie tvoja hlavná náplň práce a kde vidíš samého seba o takých 5-10 rokov? Stále v módnom priemysle alebo ťa lákajú aj iné pracovné možnosti v iných sférach? 

Aktuálne pracujem hlavne s Davidom, pomáham mu so schôdzkami so stylistami známych osobností a s rozširovaním jeho skvelej, archívnej zbierky. Mám dobré znalosti z módneho obdobia medzi rokmi 2000-2004, čo sa snažím využívať pri svojej práci. Snažím sa dozvedieť trochu viac o tom, ako si so štýlom vybudovať svoju kariéru s mojimi špecifickými zručnosťami a znalosťami. Taktiež naďalej pomáham Robertovi Gellerovi s rozvíjaním jeho zbierky, pracujem na módnych prehliadkach môjho priateľa Siki Im a okrem toho robím projekčné práce pre luxusnú líniu pánskych plaviek  Everest Isles.  

Čo sa týka mojej budúcnosti, tak od 13. narodenín som chcel vždy pracovať pre dizajnéra menom Hedi Slimane. Jeho vízie, perfekcionizmus a schopnosť vytvoriť emóciu prostredníctvom oblečenia a jeho následná prezentácia je pre mňa inšpiratívna. V ideálnom prípade by som chcel pracovať ako stylista alebo návrhár pre Hediho pod Saint Laurent. 

Nerozmýšľaš aspoň niekedy nad možnosťou,  že by sa sa jedného dňa možno vrátil naspäť domov na Slovensko a usadil sa tu natrvalo, respektíve založil rodinu?

S touto myšlienkou som sa pohrával roky, hlavne ako dieťa som sa chcel vrátiť naspäť domov. Myslím, že s pribúdajúcimi rokmi som si ale uvedomil, že na Slovensku by som nemal však ani zďaleka tak veľa možnosti ako práve v Spojených štátoch amerických. Len nedávno (v máji) som bol u nás aj s priateľkou, pričom som stretol aj kamaráta Mateja, ktorého som dovtedy poznal len cez internet. Veľa sme sa rozprávali priamo o tom a práve skrz neho som sa naučil aj niečo o móde v našich končinách. Bohužiaľ, nebol by som schopný robiť na Slovensku to, čo dokážem/môžem dokázať robiť v USA. 

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

Možno tak trochu klišé otázka, ale čo ty a móda? Aký štýl obliekania preferuješ vo svojom voľnom čase a práca ktorého dizajnéra alebo módneho domu je najbližšia tvojmu srdcu? Respektíve, s kým si predstavuješ svoju vysnívanú spoluprácu, predpokladám, že by to mal byť Hedi Slimane?

Myslím si, že je toho momentálne veľmi veľa dobrého v módnom priemysle. Vždy som bol fanúšikom práce Roberta Gellera a  vždy ním  budem, pričom presne to isté platí aj pre Siki Im, a to predovšetkým ich novej Den Im línie. Obrovský rešpekt mám takisto aj k práci návrhára menom Helmut Lang, ešte predtým než opustil svoj brand v roku 2005. Koncept všetkých jeho predajní a funkčnosť jednotlivých kúskov, modelov je neporovnateľná. Ako už bolo spomenuté, tak Hedi Slimane bude stále môj veľký obľúbenec, obzvlášť jeho kolekcia určená na obdobie jeseň/zima 2003 s názvom "Luster" pre Dior Homme. Zbieral som ju dlhých cca 7 rokov a vlastním aj  zopár 1 of 1 kúskov alebo modely, z ktorých bol v každej veľkosti vyrobený len jeden jediný kus. Počas bežných, teplejších dní najčastejšie nosievám prevažne obyčajné tričká, úzké čierne nohavice a klasické topánky alebo creepers. Obľubujem skôr chladnejšie obdobie roka, kedy môžem vytiahnúť moje šialené "Luster" kúsky, môj obľúbený bomber jacket od Rafa Simonsa alebo Helmut Lang parkas. 

Poznal si našu stránku aj predtým, než som oslovil Davida, cez ktorého som sa dostal až k tebe alebo si o Refresheri dovtedy vôbec netušil?

Ak mám byť úprimný, tak sa musím priznať, že predtým som ju nenavštívil, ale názov som už počul aj skôr. 

Ako sa ti pozdáva vzhľad a obsah nášho webu, je tam možno niečo, čo ti vyslovene prekáža a odporučil by si nám to radšej odstrániť?

Myslím si, že vaša stránka vyzerá skvelo. Veľmi ma zaujalo, že ste publikovali aj rozhovory s Davidom Casavantom  alebo s mojim kamarátom, Adamom Katz Sindingom

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)
Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

Akým aktivitám sa najradšej venuješ vo svojom voľnom čase? Uprednostňuješ skôr hranie rôznych hier na konzolách, sledovanie seriálov a filmov alebo si aktívny človek, ktorý vyhľadáva dobrodružstvo a má radšej reálne zážitky/spomienky s priateľmi?

Takmer neustále počúvam hudbu, pričom mám rád všetky možné žánre, ale predovšetkým kapely, ako je napríklad My Bloody Valentine, Slowdive, Lush alebo Ride. Okrem toho obľubujem aj fotografiu a len nedávno som získal Contax G2, s ktorým pracujem skoro každý deň. Moje snímky boli už publikované aj vo viacerých magazínoch známych skoro na celom svete, ako je aj Miojo Indie a oficiálne používané aj jednou z mojich obľúbených kapiel, DIIV. Taktiež ešte stále študujem dejiny umenia, respektíve architektúry a tým pádom aj veľmi rád hľadám a spoznávam všetky umelecké formy. V poslednom období som zameraný hlavne na "Brutalist Architecture", o ktorej budem písať aj svoju seminárnu prácu už túto jeseň. Všetky moje záujmy sú navzájom prepojené a vďaka tomu nemám skoro žiaden voľný čas, keďže som stále zaneprázdnený a aktívny. 

Dominik, na záver sa ti chcem veľmi pekne poďakovať za rozhovor a teraz už nechávam priestor tebe, aby si mohol zanechať aspoň stručný odkaz pre našich čitateľov a zároveň pridať link na čokoľvek budeš chcieť.

Aj ja sa chcem poďakovať vám za prejavený záujem a rozhovor! Som veľmi rád, že som sa s vami mohol spojiť aspoň takouto cestou a dozvedel sa tak trochu viac o tom, ako to je s módou doma na Slovensku počas zdieľania môjho vlastného príbehu. 

Má 21 rokov a už teraz spolupracuje s poprednými ľuďmi v módnom priemysle. Zoznámte sa s Dominikom Halásom (Rozhovor)

dominikhalas.com

Instagram

 

Pokiaľ sa o módne dianie zaujímaš aj trochu bližšie, tak určite nezabudni navštíviť ani našu stránku  Restyler, ktorá ti poskytne vždy len tie najzaujímavejšie informácie z módneho sveta!

Domov
Zdieľať
Diskusia