Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2015, 14:53
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV NAJLEPŠIE FILMY HERCOV
Uložiť Uložené

Jeden z najznámejších hercov afro-amerického pôvodu a veľký sympaťák s charizmou, aká sa často nevidí. To je Denzel Washington.

Pevne verím, že kolega kesty sa nenahnevá, keď budem pokračovať v jeho rubrike, v ktorej subjektívne vyberá 10 najlepších filmov od osvedčených, vo všetkých prípadoch vlastne skvelých a známych hercov. Dostali ste od neho TOP 10 od Al Pacina, Roberta De Nira, Daniela Day-Lewisa, ale aj Christiana Balea. Všetky si ich môžete prečítať tu. Piaty člen tohto zoskupenia bude Denzel Washington, môj obľúbenec, hlavne čo sa týka hercov afro-amerického pôvodu. Sčasti som sa o ňom rozhodol písať aj preto, pretože sa mi vidí tak trochu nedocenený, jednak médiami a jednak aj fanúšikmi, či kritikmi. Je mi jasné, že pravdepodobne nedosahuje kvalít ani jedného z hercov uvedených vyššie. Denzel je veľmi kvalitný herec, vo svojich 60 rokoch ale môže banovať, že sa upísali len málo skutočne skvelým a hlbokým filmom, kde svoj talent mohol naplno ukázať svetu. 

Denzel sa hodí na akúkoľvek rolu. Zahral si alkoholika, vraha, policajta, advokáta, športových velikánov, pilota lietadla, drsného gangstera, milujúceho otca a tak ďalej. Ako sa už hovorí, je to proste multitalentovaný čávo. Ak ste videli dostatočné množstvo jeho filmov, tak si uvedomujete, že je málo takých, ako on, ktorí do svojich postáv vždy vkladajú niečo zo seba, navyše v takej miere. Nech je to akýkoľvek odlišný muž, vždy v ňom jednoducho cítiť kus z tohto herca, a to je dobre, pretože Denzela milujú azda všetci. Teraz sa už spoločne poďme pozrieť na 10 filmov, ktoré od neho ja pokladám za najlepšie.

10. John Q
Ak ste tento film nevideli, pravdepodobne ani nepozerávate televízor. Ak sa zavŕtam hlboko do minulosti, tak sa mi v spojení s týmto hercom vynára ako najstaršia spomienka práve dráma John Q. S odstupom času a s prípadnou ďalšou projekciou (rozumej pozretie na monitore) by som pravdepodobne túto vec označil za sentimentálnu rozprávku plnú navonok hlbokých moralistických myšlienok, no ja si nechcem pokaziť spomienky na detstvo, kedy sa mi tento film jednoducho javil ako veľmi príjemná oddychovka znázorňujúca oddanosť a lásku poctivého otca, ktorému synova poistka nepokrýva transplantáciu srdca. Ak však váš syn má kvôli tomu umrieť, rozhodnete sa pre krajné riešenie a nezákonné vydieranie pomocou rukojemníkov.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona


9. Equalizer
Ak by som si mal vybrať medzi Johnom Wickom a Equalizerom, asi by som si volil druhý menovaný akčňák. Za prvé, choreografia súbojov nie je až tak pritiahnutá za vlasy, samotná hlavná postava je uveriteľnejšia a bližšia realite (čomu ale opäť dopomáha Denzel, ktorý nestráca charizmu, ani keď vám do hrdla strká otvárač na víno), no a motív, prečo sa zabijak na dôchodku opäť dal do práce, mi jednoducho pri Equalizerovi prišiel ľudskejší a pochopiteľnejší, nehovoriac o realistickejšom pohľade na súboj mafie s perfektne vycvičeným zabijakom. Keanu zavraždil stovku ľudí, Antoine Fuqua (režisér Equalizeru) sa zase rozhodol, že aspoň finále urobí menej teatrálne a nenechá hlavnú postavu vystrieľať celú rezidenciu gangsterov bez ujmy. 

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

8. De Ja Vu

Druhá spolupráca dua Scott-Washington (celkovo ich bolo 5, pričom v zozname nájdete aj ďalšie dve) so skutočne originálnym námetom, avšak menej prepracovaným scenárom a vedľajšími postavami opäť stavala hlavne na Denzelovi. Ten sa do danej úlohy hodil na mieru presne a dokonale zapadol do programu De Ja Vu. V určitom bode sa totiž jeho postava dozvedá, že to, čo pokladáme za mierny nedostatok nášho mozgu, je v skutočnosti niečo oveľa dôležitejšie a väčšie, než si ktokoľvek dokázal predstaviť.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

7. Unstoppable
Posledná kooperácia Denzela s Tonym Scottom, pre ktorého Unstoppable znamenal vlastne aj jeho posledný film, keďže umrel v roku 2012, dopadla na výbornú. Mnohí dokonca hovoria o najlepšom filme z ich „pentalógie“. Niet sa čomu čudovať. Scott zasadil obidve hlavné postavy do veľmi ťažkých a psychicky ťažko zvládnuteľných situácií. Na jednej strane tu máme postavu Chrisa Pinea, ktorý vtedy zažíval svoj rýchly hollywoodsky vzostup (2009 - Star Trek, 2010 - Unstoppable), ako milujúceho manžela s obrovskými problémami. Na strane druhej tu máme skvelého Denzela. Tomu chce vlaková spoločnosť zrušiť pracovný pomer a v jeho veku si už prácu nájde len ťažko. Ešte predtým, než však predá žezlo svojmu nástupcovi, rozhodne sa zachrániť hustoobývanú oblasť čakajúcu na katastrofu. Rúti sa na nich totiž takmer kilometer dlhý nákladný vlak prevážajúci toxický odpad. 

Unstoppable je v každom prípade skvelým thrillerom. Oplýva bohatou nádielkou napätia, zaujímavých dialógov, budovania vzťahov medzi postavami a aj hlbším pohľadom na ich psychické rozpoloženie. Priznám sa, že pred spustením tlačidla play som veru nečakal žiadny zázrak, no mladší z bratov Scottovcov ma opäť dostal.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

6. Training Day
Len druhý režisérsky počin vtedy mladého Antoina Fuquy sa azda naveky zapísal do kinematografie, hlavne čo sa krimi žánru týka. Denzel tu hrá policajta Alonza Harrisa pracujúceho na oddelení boja proti narkotikám. Jedného dňa je k nemu pridelený nie príliš skúsený Jake Hoyt, túžiaci po tomto fleku. Za 13 rokov v odbore už ale Alonzo prišiel na to, že systém jednoducho dávno zlyhal a ak chce zatvárať zločincov, musí praktizovať celkom iné policajné metódy, než aké boli vyučované v akadémiách. Jake je ale prototypom správneho policajta dodržiavajúceho pravidlá a už od začiatku je nám tak jasné, že nasledujúci deň ponúkne hromadu konfrontácii medzi oboma postavami, sebareflexívnych myšlienok a psychologických otázok nad tým, kde sú hranice dobra a zla. Potešila akcia, budovanie vzťahu medzi postavami a taktiež pohľad na tak trochu iný svet policajného systému.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

5. Inside Man 
Ak môžeme nejaký Denzelov film označiť ako veľmi zábavný, no zároveň dodržiavajúci hranice žánrovky (v tomto prípade akčný thriller/heist movie), je to práve Inside Man. Polopate povedané, zoberte si The Heat s Pacinom a De Nirom a z áčkového spravte béčkové. Skvelé herecké výkony, gradácia napätia, rôzne zaujímavé zvraty v deji a ďalšie plusy tvoria inteligentnú a zábavnú bankovú lúpež, zločin navonok dokonalý, vo vnútri však ešte dokonalejší.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

4. Man on Fire
A máme to spomínanú prvú spoluprácu Denzela s Tonym Scottom. Na začiatok si pripravili klasický námet pre akčné snímky o klišé budovaní vzťahu medzi dieťaťom a jeho ochrancom. Poňali to však vlastným štýlom, pričom sa sústredili na to, aby zbližovanie bývalého vládneho agenta Johna Creasyho s 9-ročnou Pitou nevyzeralo nelogicky a neudialo sa len preto, lebo si to vyžadoval scenár. Keď však mladé dievčatko unesú, Creasy vyhlási vojnu takmer celému mestu. Tešiť sa môžete na kvalitne zostrihanú akciu, pár skvelých momentov a zaujímavý finiš. Man on Fire je dnes už klasikou v žánri a rozhodne neoľutujete, ak po ňom siahnete.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

3. Flight

Máloktorý alkoholik sa dokáže pozrieť do zrkadla a vidieť v ňom to, čo sa tam aj v skutočnosti odráža. To, čo reflektuje trosku a osobu nežiadúcu a mnohokrát aj nebezpečnú pre svoje okolie. Whip Whitaker to má však o to ťažšie, keďže je kapitánom lietadla. Niečo ako alkohol by u neho podľa predpisov, ale aj etických nepísaných zákonov, malo byť tabu. On však alkoholuje holduje vo veľkom a triezvy nie je ani počas pádu lietadla, ktoré pilotuje. Svojim manéverom však zachráni stovky ľudí, no to súd nezaujíma. V kokpite sa totiž našla fľaštička alkoholu a hon na zničeného alkoholika stojaceho pred ťažkým rozhodnutím a nekompromisným psychickým rozpoložením sa môže začať.  

Ak sa radi dívate do ubolenej duše, ktorá sa chce napraviť, no je na to príliš slabá, Flight je filmom práve pre vás. Na nič sa nehrá, nikoho neglorifikuje a zobrazuje život taký, aký je. Exceluje ako Robert Zemeckis na pozícii režiséra, tak Denzel Washington ako človek s ťažkou alkoholickou minulosťou, ktorý je presvedčený, že takto jednoducho ďalej pokračovať nemôže. Alebo áno?

10 najlepších filmov Denzela Washingtona


2. American Gangster
Musím sa priznať, American Gangster som musel pozerať na dvakrát. Už ani neviem, z akého dôvodu to bolo. Iste, Ridley Scott natočil skutočne precízny mafiánsky film, ktorý ani nie je tak typickým zobrazením mafie, ako skôr mafiánskeho života a druhej strany mince. V dobe, kedy už Omerta neznamenala toľko, čo kedysi, sa obyčajný policajt rozhodol položiť najvplyvnejšieho a najväčšieho muža newyorského podsvetia. Či sa mu to podarilo, zistíte až vo filme. Excelujú najmä herecké výkony, zamrzí však absencia dostatočnej gradácie.  S odstupom času si vlastne ani neviem spomenúť na skutočne výrazné a pamätihodné scény, ak azda nehovoríme o konci. Je tu však prvok, ktorý sa povznáša nad všetky ostatné. Denzel Washington sa stal jednoducho mafiánom s veľkým M. Nebola sekunda, kedy ste mu to vo filme neuverili a kedy ste mali pochybnosti o jeho hereckom rozsahu. American Gangster je ale stále veľmi kvalitným počinom, ktorý vás rozhodne vyvedie z miery. Je to práve ten typ filmu, po ktorom spytujete svoje svedomie s výčitkami, prečo ste po ňom došľaka nesiahli oveľa skôr.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona


1. Philadelphia
Som si vedomý, že ma pravdepodobne za môj výber prvého miesta ukrižujete. No Philadeplhiu som videl ako poslednú zo zoznamu a len som si tak potvrdil, že hoci som videl stovky skutočne úžasných filmov, tam vonku ich na mňa čaká ešte oveľa viac. Prečo som vlastne túto drámu zaradil tak vysoko (vlastne nízko, keďže scrollujete dolu)? Mám na to viacero dôvodov. Začať môžem skvelými hereckými výkonmi ako Denzela Washingtona, tak aj Toma Hanksa (v roku 1993 vlastne získal za tú rolu Oscara, pritom samotný film nebol v kategórii „najlepší film“ nominovaný vôbec) zaručujúcimi atraktívnu dvojhodinovku plnú sympatických a povzbudivých zistení o homofóbii a jej nelogickej sile v spoločnosti. Silnú pointu má potom aj samotný pohľad do duše človeka trpiacej homofóbiou ako takou, hoci stále presadzujúcou zákony a spravodlivosť. Film nádherne zobrazuje realitu, v ktorej sa ocitáte ako človek trpiaci AIDSom, ktorého spoločnosť odvrhla ešte skôr, než ho odvrhla samotná fyzická podoba života.

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

Keď sa advokát Andrew Beckett (Hanks) dozvie o tom, že má AIDS, rozhodne sa o tom mlčať, no to sa nepáči správnej rade spoločnosti, v ktorej pracuje. Tá ho vyhodí a Andrew sa rozhodne zažalovať ju za diskrimináciu. Potrebuje ale kvalitného právnika, čo však v jeho prípade nebude ľahké. Gayovia to majú ťažké aj dnes, čo máme v živej pamäti aj my Slováci, že? No homosexuáli trpiaci smrtiacou chorobou prenášanou hlavne pohlavným stykom, to v spoločnosti mali jednoducho dvojnásobne náročnejšie. Keď sa ocitnete na konci filmu, určite budete čakať celkom iné finále. Finále, ktoré by z vás ťahalo slzy a naivne nútilo presvedčiť vás, že je vám v skutočnosti tej vymyslenej postavy ľúto. Sami dobre viete, že na ňu zabudnete. Na čo ale nezabudnete, je spôsob, akým nám je prezentovaná homofóbia a reálny pohľad na ľudí, ktorí nie sú zlí, sú len synmi a dcérami, ktorých výchova predurčila brať homosexuálov tak, ako ich v minulosti brala široká verejnosť.

Bonus: Remember the Titans
Asi si hovoríte, prečo tu nie je žiadny Denzelov film ala Couch Carter. Viete, v každom z týchto počinov (okrem Hurricane) jednoducho Denzel nemal dostatok priestoru, aby som ho mohol označiť za hlavnú postavu. Aj v Remember the Titans fungoval len ako postava, ktorá prenášala ďalšie postavy cez ich psychologickú zmenu. Ak sa mu kamera venuje aspoň polovicu stopáže, je to vlastne úspech. Trénera Boona zahral fakt vynikajúco a ukázal nám, že to nie je žiadny dokonalý tréner, ale naopak, má sa čo učiť a čo ľutovať. Je precízny a tvrdý, no ako to už býva, prináša to svoje ovocie.  Rovnako ako Remember the Titans, aj Hurricane či Great Debaters rozhodne stoja za pozretie. Pri poslednom menovanom dokonca svieti Denzelovo meno aj pri kolónke režisér. 

10 najlepších filmov Denzela Washingtona

Honorable mentions: Ak máte radi oddychové akčňáky, rozhodne odporúčam 2 Guns, Safe House či Únos vlaku 1 2 3. Denzel sa ale prebojoval do Hollywoodu aj vďaka známym a celkom podareným životopisným drámam, či už to boli snímky športového charakteru alebo nie, ak máte Washingtona radi, pozrieť by ste si ich mali. Hovorím už o spomínaných Great Debaters, Hurricane či Malcolm X. 

Stotožnili ste sa so zoznamom aspoň trocha? Alebo sa vám zdá úplne uletený? V každom prípade, myslím, že minimálne prvá päťka by mala rezonovať v spomienkach každého filmového fanúšika. Garantujem vám, že sa nebudete nudiť a nebudete ani sklamaní. S vedomím, že mal Denzel Washington v decembri už 60 rokov je mi jasné, že remake Maginificent Seven (informácie o ňom nájdete medzi prvými na Filmkulte) bude pre neho azda posledným možným veľkým kúskom, no o to viac sa na to teším. Ešte predtým, než tento projekt zavrhnete len preto, že je to remake, majte na pamäti, že aj americká verzia z roku 1960 je „len“ remakom japonských Siedmych Samurajov. Aký je váš TOP 10 u Denzela? Alebo ste skôr na iný typ hercov? V tom prípade neváhajte a napíšte nám, o koho filmografii by ste sa chceli dočítať nabudúce. Ja osobne si trúfam na dve osobnosti. 

Anketa:
A vy rozhodnete, ktorá z nich sa v ďalšom článku tejto série objaví.
Leonardo DiCaprio
Morgan Freeman
Leonardo DiCaprio
48 %
1349 Hlasov
Morgan Freeman
52 %
1488 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia