Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 12. októbra 2024 o 12:30
Čas čítania 5:44
Dominik Vetrák

Tolkien písal aj pokračovanie Pána prsteňov. O čom bolo, prečo nevyšlo a aké tajomstvá odhalili jeho listy a nevydané knihy?

Tolkien písal aj pokračovanie Pána prsteňov. O čom bolo, prečo nevyšlo a aké tajomstvá odhalili jeho listy a nevydané knihy?
Zdroj: Warner Bros.
KULTÚRA PÁN PRSTEŇOV PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER)
Uložiť Uložené

Fanúšikovia Stredozeme, ktorí prečítali, alebo videli len Hobita a Pána prsteňov, len kĺžu po povrchu príbehov zo Stredozeme.

J. R. R. Tolkien sa stal najslávnejším a najúspešnejším až po smrti. Počas svojho života totiž stihol vydať len päť kníh zo sveta Ardy a Stredozeme. Túto fantasy mytológiu však vytváral desiatky rokov pred tým, než vôbec nejaká kniha vyšla.

Odporúčané
Adam žil v ruských dedinách: Ľudia tam nemajú záchody, sprchy, ale ani krčmy. Po ôsmej večer je všade tma (Rozhovor) Adam žil v ruských dedinách: Ľudia tam nemajú záchody, sprchy, ale ani krčmy. Po ôsmej večer je všade tma (Rozhovor) 10. októbra 2024 o 12:30

Tou prvou bol Hobit, ktorý bol v porovnaní s inými knihami určený viac pre deti. Neskôr to oľutoval a knihu trochu upravil, aby sa viac hodila do kontinuity Pána prsteňov. Po Hobitovi sa pustil do pokračovania, trilógie Pána prsteňov.

Sám Tolkien nepreferoval termín trilógia, pretože Pána prsteňov napísal ako jednu knihu. Vydavatelia sa ju ale rozhodli rozdeliť na tri časti, či už kvôli jej dĺžke, alebo zvýšeným predajom. Ako poslednú vydal knihu básní The Adventures of Tom Bombadil and Other Verses from the Red Book. 

Lord of the Rings
Zdroj: Warner Bros.

Tolkien mimo množstva kníh (nepísal len príbehy zo Stredozeme) napísal ďalšie publikácie, neoficiálne listy a množstvo svojich myšlienok, vďaka ktorým jeho fanúšikovia a odborníci dokážu vnímať jeho príbehy úplne inak. Tolkien sa vo svojich príbehoch venoval filozofickým, teologickým, kultúrnym, spoločenským či historickým témam. V niektorých listinách zase rozšíril charaktery postáv, ich osudy a minulosť, no veľa z týchto textov sa nikdy nedostalo do oficiálnych publikácií. 

Po spisovateľovej smrti v roku 1973 sa jeho syn Christopher pustil do zbierania a editovania všetkého, čo jeho otec napísal a nestihol publikovať. V priebehu ďalších dekád sa k nemu pridali jeho blízki spolupracovníci, vydavateľstvá a spisovatelia. Christopher zozbieral celú prácu svojho otca, všetky možné listy a texty, z ktorých vznikol napríklad aj Silmarillion, Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth či The History of Middle-earth.

Odporúčané
Čo sa stalo po konci Pána prsteňov a ako skončil svet Stredozeme? Vrátil sa Sauron a zlo, alebo Aragorn všetkých porazil? Čo sa stalo po konci Pána prsteňov a ako skončil svet Stredozeme? Vrátil sa Sauron a zlo, alebo Aragorn všetkých porazil? 7. októbra 2024 o 12:30

Ako prvý uzrel svetlo sveta The Silmarillion v roku 1977. Nejde o klasicky štruktúrovanú knihu s príbehmi, ale o zbierku mýtov a legiend. Väčšina z nich sa zaoberá zrodom planéty Arda, bohmi tohto sveta a prvým vekom Stredozeme.

Lord of the Rings
Zdroj: Warner Bros.

Vďaka tejto knihe fanúšikovia vedia, ako Tolkien vnímal zrod tohto sveta a čo sa dialo pred druhým a tretím vekom. Je to najdôležitejšia kniha o histórii Stredozeme. Tolkien ju nikdy nedokončil a je možné, že niektoré veci by ešte zmenil, ale všetci ju považujú za základ mytológie.

Ďalšou knihou, ktorá podstatne rozšírila mytológiu tohto sveta, bola Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth, ktorú Christopher Tolkien vydal v roku 1980. Obsahovala nedokončené príbehy, eseje a poznámky k udalostiam z prvých troch vekov Stredozeme. Viacero z nich sa zameriavalo na zrod a pád bájneho kráľovstva Númenor.

Okrem toho sú v knihe aj dôležité príbehy Quest for Erebor (dej z Hobita a čo tomu predchádzalo) a taktiež The Hunt for Gollum. V ňom Sauron pátra po prsteni moci po tom, čo ho Glum/Smeagol stratil. Gandalf a Aragorn zároveň pátrajú po Glumovi, aby získali viac informácií o Prsteni. Práve na základe tohto príbehu vznikne nový film o Glumovi, ktorý zrežíruje Andy Serkis (herec Gluma). 

Lord of the Rings
Zdroj: Warner Bros.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké boli posledné knihy o Stredozemi, ktoré vyšli a o akých tragických príbehoch hovorili.
  • Čo Tolkien napísal vo svojom poslednom liste.
  • Aké tajomstvá a prekvapenia napísal vo svojich listoch, ktoré by zmenili príbeh Stredozeme a Pána prsteňov.
  • Aké pôvodné konce zamýšľal pre postavy a kto mal umrieť?
  • Ako sa volalo pokračovanie Pána prsteňov a prečo ho nikdy nedokončil?
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 168449 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo PPV kód na Oktagon 62
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia