Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2024 o 17:09
Čas čítania 4:43
Timotej Gašper

Maskulínne pôsobiace športovkyne nie sú výmyslom „zvrátenej modernej doby“. Tému rieši svet už takmer 100 rokov

ŠPORT OLYMPIJSKÉ HRY ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ľudia rozoberajú prípad alžírskej boxerky Imane Khelif. Mnohí kritici ju označujú za „chlapa“, pričom tento hoax šíril Elon Musk, Trump aj slovenskí politici. Kričia, že ide o výplod modernej doby. V minulosti však bolo viacero podobných prípadov.

Na parížskej olympiáde prebiehajú denne disciplíny v 32 rôznych športoch. Neodmysliteľnou súčasťou letných olympijských hier je aj box, ktorý bol s minimálnou pauzou v zozname olympijských športov už od roku 1904.

V roku 2012 sa celá vec posunula ešte viac vpred, keďže Medzinárodný výbor schválil návrh na to, aby začali na OH prebiehať aj boxerské zápasy žien. Práve šport, ktorý má v rámci olympiády silné korene a tradíciu, spôsobil v posledných hodinách na internete obrovský rozruch. 

Na programe v ženskom boxe bol zápas alžírskej športovkyne Imane Khelif proti talianskej boxerke Angele Carini. Talianka sa však vzdala po necelej minúte po tom, čo od súperky inkasovala tvrdé údery do tváre. Pozornosť to však nevzbudilo kvôli výkonu alžírskej, ale pre jej vzhľad. 

 Imane Khelif, olympiada
Zdroj: X (@WomenReadWomen)

Imane Khelif je na pohľad maskulínnejšia. Ľudia začali na internete šíriť hoax, že ide o transrodovú ženu a mnohí ju označovali za chlapa. Šírili to mnohí ľudia na Slovensku – politici, hovorcovia, influenceri aj raperi a mnoho známych tvárí vo svete, vrátane Elona Muska či Donalda Trumpa.

Odporúčané
Paralympionička Hee-jin Kim a tím z česko-slovenského Solve for Tomorrow zo Samsungu hovoria o tom, ako odstraňovať prekážky Paralympionička Hee-jin Kim a tím z česko-slovenského Solve for Tomorrow zo Samsungu hovoria o tom, ako odstraňovať prekážky 18. septembra 2024 o 10:30

Aj keď olympiáda doteraz priniesla viacero zaujímavých príbehov, tento konkrétny prípad je určite zatiaľ najvirálnejším momentom doterajšieho priebehu najväčšieho športového sviatku sveta.

Názory, že ide o muža, zaplavili internet aj napriek tomu, že išlo o hoax. Stránka Hoaxy a podvody vysvetľuje, že Khelif sa narodila s ochorením vývoja pohlavných orgánov, ktoré sa prejavuje zvýšenou hodnotou testosterónu. Olympionička tak má väčšie množstvo mužského hormónu v tele.

Kritici vravia, že by kvôli tomu nemala súťažiť. Olympijský výbor jej však účasť na hrách povolil. Zaujímavým rozmerom tejto témy je, že mnohým ľuďom genetická odchýlka neprekážala napríklad v prípade svetoznámeho plavca Michaela Phelpsa, ktorý má na konte 28 olympijských medailí, z čoho 23 sú zlaté. 

Phelps bol počas kariéry fenomenálnym športovcom, ktorého telo a organizmus vzhľadom na výkony skúmal nejeden vedec. Zistilo sa, že jeho telo dokáže produkovať o polovicu menej kyseliny mliečnej než bežní ľudia. Svet však jeho výkony oslavoval a genetická „vada“ bola všeobecne považovaná za výhodu, nie prekážku na súťaženie. 

Donald Trump.
Donald Trump. Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Kritici alžírskej boxerky smerujú primárne k jednému cieľu – a síce, že jej účasť na olympiáde je výplod modernej doby, progresivizmu a LGBTI+ agendy. Podobné prípady sa však na športoviskách riešia už takmer 100 rokov. 

Odporúčané
Na Slovensku sa rozrastajú cyklokluby: podporujú feminizmus aj LGBTI. Vodiči na nich však často striekajú vodu z ostrekovačov Na Slovensku sa rozrastajú cyklokluby: podporujú feminizmus aj LGBTI. Vodiči na nich však často striekajú vodu z ostrekovačov 16. septembra 2024 o 12:30

V Refresheri podporujeme slobodu, toleranciu, rešpekt aj právo na rôznorodosť názorov. Zároveň aktívne upozorňujeme na šírenie nenávisti a hoaxov na internete, pričom vždy hľadáme a zverejňujeme overené fakty. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš naďalej čítať podobný obsah, určite si predplať Refresher+ a okrem tisícov článkov si užívaj aj početné benefity pre členov R+. 

Stella Walsh

Prvý prípad, ktorý odkazuje na to, že maskulínne pôsobiace športovkyne sa neobjavili z ničoho nič v poslednej dekáde, potvrdzuje aj legendárna poľsko-americká bežkyňa, Stanisława Walasiewicz.

Stella Walsh
Stella Walsh Zdroj: Wikimedia Commons

V roku 1947 získala americké občianstvo a ostala žiť v USA, pričom stále pripomínala, že dušou a srdcom je Poľka. Zomrela vo veku 69 rokov následkom lúpežného prepadnutia, pričom pri súdnej pitve nastal veľký šok. Stella Walsh, ako si po prijatí amerického občianstva hovorila, mala mužské aj ženské pohlavné orgány.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Príbeh poľsko-americkej bežkyne s oboma pohlavnými orgánmi
  • Ako juhoafrickú bežkyňu zničili lieky na potláčanie testosterónu.
  • Nemeckého bežca, ktorého rodičia pokrstili a vychovávali ako dievča.
  • O Československom bežcovi, ktorý žiaril v ženskej kategórii.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 164662 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , PPV kód na Oktagon 61 alebo Pizza v Oggi ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia