Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Priemerný Slovák či Slovenka vypije ročne zhruba 59 litrov piva. Nie nadarmo sa o Slovákoch hovorí ako o národe pivárov. Dnes však nebudeme testovať tvoje chuťové bunky, ale mozgové závity. Čo všetko vieš o zlatom moku, ktorý ľudstvo sprevádza už tisícky rokov?
Skús si tipnúť, z čoho pozostáva výrobný proces alebo koľko gramov sladu sa použije na výrobu jedného litra piva. Z odpovede sa ti zrejme zatočí hlava. Ak si chceš vychutnať pivo, z ktorého sa ti hlava rozhodne nezatočí, otvor si prvé slovenské nealko pivo bez kvapky alkoholu – Zlatý Bažant 0,0%. Toto pivo je určené pre každého, kto nechce robiť kompromisy medzi chuťou a obsahom alkoholu.
Pivo Zlatý Bažant 0,0% je vyrobené metódou studenej, respektíve riadenej fermentácie, ktorú v hurbanovskom pivovare zdokonaľovali viac ako dva roky. Kvasenie pri tejto metóde prebieha pri veľmi nízkej teplote, vďaka čomu kvasinky neprodukujú žiadny alkohol a výsledné pivo si aj napriek tomu zachováva svoju plnú pivnú chuť.
V hurbanovskom pivovare mysleli aj na konzumentov, ktorí nedajú dopustiť na zlatú klasiku v podobe dobre vychladenej dvanástky. Zlatý Bažant totiž kompletne zmenil receptúru a predstavil úplne novú, horkejšiu dvanástku. Podľa slov výrobcu ide o najväčšiu zmenu za posledných 25 rokov.
Ako si na tom ty? Preferuješ nealko alebo klasiku? Nech už si objednáš čokoľvek, skús v nasledujúcich otázkach dokázať, že vieš o pive viac, než ho len piť. Trúfneš si na plný počet bodov?
Kvíz
KVÍZ: Čo všetko vieš o pive?
Zdroj:
Unsplash / Elevate
110
Pri výrobe piva sa zrno (obvykle jačmeň) nechá naklíčiť a následne sa:
nachmelí
namáča
suší
Vysvetlenie
Proces sladovania má za cieľ premeniť zrno na slad. Jačmeň sa najprv namáča, následne prebieha klíčenie a nakoniec sa už hotový slad usuší.
Zdroj:
Unsplash/Bohdan Stocek
210
Aké pivo označujeme pojmom ležiak?
spodne kvasené pivo, ktoré po procese kvasenia leží mesiac a viac
vrchne kvasené pivo, ktoré po procese kvasenia leží menej ako mesiac
vrchne kvasené pivo, ktoré je vyrábané tradične, bez použitia chmeľu
Vysvetlenie
Ležiak je spodne kvasené pivo, ktoré je stabilizované pri nízkych teplotách. Po procese kvasenia leží mesiac a dlhšie.
Zdroj:
Pexels
310
Uhádni druh piva: Toto pivo má typickú chuť pripomínajúcu banány, jeho vôňa je ovocná a kyslá, horkosť pomerne slabá.
ALE
IPA
pšeničné pivo
Vysvetlenie
Pri výrobe pšeničného piva sa používa pšenica či pšeničný slad. Toto pivo je zväčša nefiltrované.
Zdroj:
Unsplash / Elevate
410
Skús si tipnúť, koľko gramov sladu sa použije na výrobu jedného litra piva:
50 gramov
150 až 200 gramov
viac ako 300 gramov
Vysvetlenie
Slad sa vyrába z dvojradového jarného sladovníckeho jačmeňa. Pri výrobe jedného litra piva sa použije 150 až 200 gramov sladu, v závislosti od druhu piva.
Zdroj:
Freepik / volně k použití
510
Vieš, čo je spilka?
nádoba, v ktorej sa varí sladina s chmeľom
časť pivovaru, v ktorej prebieha hlavné kvasenie
uzavretý tank, v ktorom po procese kvasenia pivo leží
Ktorý z nasledujúcich procesov nie je súčasťou výroby piva?
chmeľovar
šrotovanie
vytieranie
Vysvetlenie
Súčasťou výrobného procesu nie je vytieranie, ale vystieranie. Počas neho dochádza k zmiešaniu zošrotovaného sladu s vodou vo vystieracej kadi.
Zdroj:
Refresher/Jakub Ondejka
1010
Slovenské pivo Zlatý Bažant určite poznáš. Aby spoločnosť preukázala trvanlivosť svojho piva v plechovke, stala sa súčasťou niekoľkých expedícií a výprav. Tipneš si, ktorá z uvedených možností NIE JE správna?
Pivo Zlatý Bažant bolo súčasťou československej himalájskej výpravy na Nanga Parbat.
Zlatý Bažant vyletel aj do vesmíru. Plechovka hurbanovského piva si vyskúšala extrémne podmienky na obežnej dráhe.
Plechovka piva Zlatý Bažant bola súčasťou historicky najhlbšej expedície v Mariánskej priekope.
Vysvetlenie
Zlatý Bažant bol súčasťou československej himalájskej výpravy na Nanga Parbat v roku 1973. Plechovka tohto piva sa dostala do vesmíru v roku 1978 s posádkou ruskej vesmírnej lode Sojuz 29.