Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2024, 19:06
Čas čítania 0:48
Vincenc Novák

Psy sú múdrejšie, ako sme si mysleli. Vedci tvrdia, že okrem povelov rozumejú významu týchto slov

Psy sú múdrejšie, ako sme si mysleli. Vedci tvrdia, že okrem povelov rozumejú významu týchto slov
ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCE ZVIERATÁ PES POSITIVE VIBES
Uložiť Uložené

Psy rozumejú viac než len jednoduchým povelom. Vyplýva to z novej štúdie, podľa ktorej zvieratá rozumejú názvom predmetov, na ktorých im záleží.

Vedci v rámci výskumu, o ktorom píše denník The Guardian, sledovali mozgovú aktivitu psov. Počas štúdie im ukazovali rôzne predmety zo psieho sveta, napríklad loptičky, papuče a vôdzky. Vedci sa totiž už dlhodobo zaoberali tým, či psy dokážu chápať význam slov.

Prvý dôkaz o schopnostiach psa sa objavil už v roku 2011, keď psychológovia z Južnej Karolíny oznámili, že sučka borderskej kólie sa po troch rokoch intenzívneho výcviku dokázala naučiť význam viac ako 1 000 predmetov vrátane 800 látkových hračiek, 116 loptičiek a 26 frisbee.

Odporúčané
Na parapete volal o pomoc. Týraný americký staford sa však nevzdal a o svoj život zabojoval. Aby prežil, pil dažďovú vodu Na parapete volal o pomoc. Týraný americký staford sa však nevzdal a o svoj život zabojoval. Aby prežil, pil dažďovú vodu 14. marca 2024, 16:55

Najnovšia štúdia bola vykonaná na vzorke 18 psov. Ich majitelia vyslovili názvy rôznych predmetov a potom im ukázali buď správny, alebo nesprávny predmet. Experiment sa niekoľkokrát opakoval so zhodnými alebo nezhodnými objektmi. Mozog psov počas štúdie výskumníci monitorovali pomocou technológie EEG, ktorá potvrdila mozgovú aktivitu, keď sa objekty zhodovali so slovami vyslovenými ich majiteľmi.

„Myslím, že túto schopnosť majú všetky psy,“ hovorí Marianna Boros, ktorá sa zúčastnila na výskume na Univerzite Eötvösa Loránda v Maďarsku. Výsledky štúdie však podľa nej neznamenajú, že psy rozumejú slovám rovnako dobre ako ľudia.

Okrem toho bude potrebné vykonať ďalšie výskumy, aby sa zistilo, či psy dokážu zovšeobecniť slová a pochopiť, že napríklad slovo „lopta“ sa vzťahuje na viac ako jednu konkrétnu hračku.

Domov
Zdieľať
Diskusia