Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. marca 2024, 14:00
Čas čítania 2:43
Timotej Gašper

Bardejov sa dostal do LA. Prišli sa pozrieť Tobey Maguire aj Veronika Rajek

Bardejov sa dostal do LA. Prišli sa pozrieť Tobey Maguire aj Veronika Rajek
Zdroj: Jakub Boruv
FILMY A SERIÁLY EURÓPSKE FILMY
Uložiť Uložené

Príbeh odvahy, emócií a spomienok na jedno z najhorších období v dejinách ľudstva. Aj takto sa dá opísať film Bardejov, ktorý sleduje príbeh Rudolfa Löwyho, teda muža, ktorý dokázal zachrániť desiatky slovenských dievčat pred transportom do Osvienčimu.

Poznáme veľa filmov s vojnovou tematikou. Niektoré odrážajú pohľad z frontov, iné zas reflektujú ohavné zaobchádzanie s ľudskými bytosťami v koncentračných táboroch. Do týchto miest hrôzy a utrpenia by sa v roku 1942 možno dostalo aj takmer 1 000 dievčat z východného Slovenska vrátane Bardejova, ak by ich nezachránil muž menom Rudolf Löwy. 

Slovenský Oskar Schindler

Hovoria mu aj slovenský Oskar Schindler. Löwy pochádzal z významnej židovskej rodiny, obchodoval s vínom. V roku 1942 vydal vtedajší prezident Jozef Tiso nariadenie o transporte vyše tisíc dievčat a žien z východného Slovenska do Osvienčimu, kde mali pracovať v obuvníckej fabrike. 

Löwy sa však dozvedel, že ide o podvod, keďže v okolí Osvienčimu nebola žiadna továreň na obuv. Bol si istý, že ich posielajú na smrť do koncentračného tábora. Rudolf Löwy naštartoval záchrannú akciu, o ktorej je film Bardejov. Tým, že vydal vyhlásenie o zvýšenej nákaze týfusom, zariadil, že dievčatá neboli transportované, čím zachránil niekoľkým desiatkam z nich život, píše sa na webe Bardejov.

Hollywoodsky štáb strávil v Bardejove päť dní, počas ktorých im bol k dispozícii aj Bardejovčan Jakub Boruv, ktorý s filmármi spolupracoval:

V Bardejove boli 5 dní, no natáčali len v nedeľu?

V sobotu majú Židia sabat, teda sviatočný deň v týždni. Platia tam striktné pravidlá. Pán Fish teda nemohol v sobotu používať elektroniku, jazdiť autom či vôbec zasvietiť svetlo. Preto sme natáčali v nedeľu. Zároveň nám to vyhovovalo aj preto, že v nedeľu je najmenej hustá premávka v lokalitách, kde sa film natáčal. Je to rarita, pretože pán Fish bol prvým Židom od roku 2008, ktorý v Bardejove dodržiaval sabatovú sobotu. 

Čo bolo tvojou úlohou počas natáčania?S pánom Fishom som sa spoznal, keď som študoval na strednej škole a robil som jeden projekt, ktorý sa týkal tejto tematiky. Mojou úlohou počas natáčania bol tzv. local support. Keďže som miestny, tak som vybavoval rôzne veci, ktoré štáb potreboval na natáčanie. 

Bardejov
Zdroj: Jakub Boruv

Ako to vyzeralo, keď do Bardejova nabehol hollywoodsky štáb?Prichádzali do mesta postupne. Pri prvom stretnutí sme sa zvítali a hneď som sa na ľudí usmial. Väčšina tých Američanov reagovala, že som prvý človek, ktorý sa na nich v tomto meste usmial. Panuje u nich naratív, že ľudia vo východnej Európe sú stále zamračení. Verejnosť však reagovala primárne na herca Roberta Daviho, ktorého spoznávali.

Odporúčané
Prvý slovenský animák pre dospelých tvorcovia pripravovali 7 rokov. Film o našej dystopickej budúcnosti má tento mesiac premiéru Prvý slovenský animák pre dospelých tvorcovia pripravovali 7 rokov. Film o našej dystopickej budúcnosti má tento mesiac premiéru 13. novembra 2023, 15:00

Mali nejaké špeciálne požiadavky? Vybavoval som im rôzne požiadavky. Napríklad masáž. V Bardejove bolo veľmi náročné nájsť v sobotu masérku, keďže chceli ženu a nie muža. Režisér si počas natáčania na židovskom cintoríne vyžiadal ľadovú kávu, to bolo tiež zaujímavé na vybavovanie. 

Ako na teba pôsobil slávny herec Robert Davi? Bol veľmi milý. Človek by povedal, že taký herec si nepustí kohokoľvek k telu. Ale opak bol pravda. Dokonca sme sa išli najesť len vo dvojici do vietnamskej reštaurácie v Bardejove. Zaujímal sa o naše mesto, bavili sme sa veľa aj o Spojených štátoch amerických.

Na premiéru do Las Angeles prišli aj veľké hviezdy 

Investorom filmu je 88-ročný Emil Fish, ktorý síce žije a podniká dlhodobo v Spojených štátoch amerických, no narodil sa v Bardejovskej Novej Vsi. „Tento skutočný príbeh sa odohral ešte veľmi dávno, ale nikto si ho doposiaľ veľmi nevšímal,“ opisuje Fish pre Dnes24

Bardejov
Zdroj: Jakub Boruv

Rolu Rudolfa Löwyho obsadil známy herec a spevák Robert Davi, ktorý za posledných 40 rokov účinkoval v desiatkach známych filmov aj muzikálov. Film sa natáčal prevažne v Izraeli, no štáb z Hollywoodu zavítal aj na východné Slovensko. V Bardejove natáčali scény primárne na Stöcklovej ulici, no tvorcovia navštívili aj mestské židovské suburbium. 

Odporúčané
Zabila muža, ktorý ju chcel znásilniť, napokon ju za to popravili. Filmový festival Jeden svet prináša do kín mrazivé príbehy Zabila muža, ktorý ju chcel znásilniť, napokon ju za to popravili. Filmový festival Jeden svet prináša do kín mrazivé príbehy 3. novembra 2023, 15:30

„Pred natáčaním zobral pán Fish štáb do židovského suburbia, aby im vysvetlil zmysel filmu. Kameramanova rodina prežila holokaust, čiže jeho tak zmohlo, že musel predčasne odísť z návštevy. Cítil sa veľmi zle, keď to všetko videl,“ opísal pre Refresher Jakub Boruv, ktorý v čase nahrávania pracoval pre Fond na záchranu židovského dedičstva v Bardejove.

Herec Robert Davi s Emilom Fishom.
Herec Robert Davi s Emilom Fishom. Zdroj: Jakub Boruv

Film natáčali v lete 2023, pričom do kín sa dostal v polovici marca 2024. Práve na premiére v Los Angeles sa 13. marca objavilo aj niekoľko Slovákov vrátane influencerky a modelky Veroniky Rajek. Na premiére v LA sa okrem hercov filmu ukázalo aj množstvo vzácnych hostí. Za zmienku stojí určite herec Tobey Maguire, ktorého poznáme ako Spider-Mana, píše Indieentertaimentmedia.

Bardejov
Zdroj: Instagram @dohodalova
Domov
Zdieľať
Diskusia