Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2014, 14:54
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

15 nepísaných pravidiel NHL

ŠPORT NHL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ako v každom športe, aj v hokeji platí mnoho nepísaných pravidiel a povier, ktoré by mal každý hráč dodržiavať. Dnes si povieme o 15 najzákladnejších, prevažne z NHL.

Ako v každom športe, aj v hokeji platí mnoho nepísaných pravidiel, s ktorými by mal byť oboznámený každý hráč. Špeciálne v kanadsko-americkej NHL je medzi hráčmi, trénermi aj rozhodcami zaužívaných týchto pravidiel skutočne dosť. Niektoré by sme skôr mohli zaradiť medzi povery a tradície. Teraz sa už však poďme pozrieť na nie najhlavnejšie z nich.

1. Začatie bitky

15 nepísaných pravidiel NHL

Každá bitka sa začína po istej dohode, a to klasickou frázou: "Do you wanna go?" a následne gestom zhodenia rukavíc. Všeobecne platí, že akékoľvek údery odzadu, prípadne napadnutie, keď je súper nepripravený, sú považované za  podlé a neférové. Tieto zákernosti sú často veľmi nebezpečné, ako to môžeme vidieť v tomto prípade. 

2. Žiadne údery, keď je protihráč zložený na ľade

15 nepísaných pravidiel NHL

V rámci rešpektu k protihráčom je zaužívané, že pästný súboj sa najčastejšie končí, keď je jeden aktérov zložený na ľad. Vtedy je ten druhý automatickým víťazom a v bitke sa v žiadnom prípade nepokračuje. Predchádza sa tak zbytočným zraneniam. Prípadné porušenie tohto pravidla najčastejšie vyvoláva hromadné bitky a osobné tresty.

3. Nedotýkať sa Conference Trophy

15 nepísaných pravidiel NHL

Výherca finále konferencií v play-off získava konferenčnú trofej. Je však pravidlom, že aj keď kapitán víťazného tímu má právo prevziať si pohár, neurobí tak. Povera hovorí, že ten, kto si siahne na Conference Trophy, nemá právo vyhrať Stanley Cup, pretože dotykom potvrdí, že toto nižšie ocenenie mu stačí. No nie sú hokejisti trochu divní ľudia?

4. Zaúčanie mladíkov

15 nepísaných pravidiel NHL

Podľa tohto pravidla by mal každý nováčik vedieť, kde je jeho miesto. Od mladíkov sa očakáva, že častejšie zaplatia drahú večeru, čo pre nich ale samozrejme nie je problém. Taktiež musia nosiť ťažké tašky s hokejkami a po tréningu občas pozbierať puky. Je jasné, že ide skôr o zábavu ako ozajstné šikanovanie. Pomaly sa však v súčasnosti od tohto pravidla upúšťa, takže ak si sa práve preto bál isť hrať do NHL, teraz už neváhaj.

5. Počas rozkorčuľovania sa nevstupuje na súperovu polovicu

15 nepísaných pravidiel NHL

Pred každým zápasom a pred začiatkom každej tretiny prichádzajú hráči na ľad skôr na rozkorčuľovanie. Etiketa hovorí, že je zakázané počas zahrievania sa prechádzať na súperovu polovicu. Prechod cez červenú čiaru ešte pred rozhodcovským hvizdom by mohol znamenať čo iné, ako bitku. 

6. Žiadne tvrdé strely počas rozkorčuľovania

15 nepísaných pravidiel NHL

Je tu ešte jedna záležitosť spojená s rozkorčuľovaním. Hráči si taktiež rozcvičujú hornú časť tela strelami na vlastného brankára. Pri tomto akte je zvykom, že strely nie sú mierené príliš vysoko. Toto pravidlo podľa všetkého pochádza ešte z čias, kedy brankári nenosili masky. Veď predsa, keď na vás letí 18 pukov, je ťažké sa im správne vyhnúť, nie to ešte ich pochytať.

7. Brankár by mal byť nedotknuteľný

 

15 nepísaných pravidiel NHL

Každý obranca si bráni svojho brankára aj pri maličkostiach. Čo však brankári naozaj neznášajú, je "sprejovanie" snehom, ako to môžete vidieť na obrázku vyššie. Sneh sa tak dostane do výstroje a do tváre, a potom je problém sa ho zbaviť. Tieto sprejovačky opäť končia tak, ako vyrovnávanie všetkých účtov na ľade - bitkou.

8. Keď už bitka, tak čestne

 

15 nepísaných pravidiel NHL

Keď obaja protihráči súhlasia s bitkou, očakáva sa, že všetko prebehne podľa pravidiel. Patrí k ním aj jedno, ktoré sa týka krytia sa. Je považované za zbabelé, keď hráč príjme pozvánku na pästný súboj a potom sa počas súboja kyje, bez toho, aby udieral a rovnako tak dával priestor protihráčovi, aby ho udrel. Aj keď sa do týchto bojových umení nevyznám, viem, že diváci majú radi údery a krv, nie niečo ako totoTreba však uznať, že aj tento extrém pobaví.

9. Pomoc spoluhráčovi pri hat-tricku

15 nepísaných pravidiel NHL

A teraz opäť jedno milé a priateľské. Keď hráč strelí dva góly, je zvykom, že ostatní spoluhráči sa potom snažia urobiť všetko preto, aby dosiahol hattrick. Toto pravidlo logicky neplatí, keď tím prehráva o 1-2 góly.

10. Zhodenie rukavíc a ochranných štítkov

 

15 nepísaných pravidiel NHL

Povinnosťou pri pästnom súboji je taktiež odhodenie hokejky, rukavíc a ochranných štítov. Pri nesplnení týchto podmienok môžu dostať hráči dvojminútový trest. Hráči taktiež zvyknú zhadzovať aj prilbu, takto je súboj atraktívnejší a samozrejme nebezpečnejší. 

11. Po odpískaní sa nestrieľa

15 nepísaných pravidiel NHL

Táto situácia nastáva najčastejšie po odpískaní ofsajdu, keď sú útočiaci hráči už blízko pri súperovej bránke. Je však zaužívané, že ani v tejto situácii po prerušení hry by sa nemalo strieľať. V opačnom prípade nastáva klasická situácia, o ktorej sme už dnes párkrát hovorili a nevyhol sa jej ani Miško Handzuš.

12. Gól do prázdnej bránky sa neoslavuje

 

15 nepísaných pravidiel NHL

Pri tomto pravidle je jedinou výnimkou gól v poslednom zápase play-off, kedy sú oslavy skutočne namieste. Inak je zvykom gól do prázdnej brány neoslavovať. Opäť sa ukazuje, že hokejisti sú správni a čestní ľudia. Ak by ste ale chceli vidieť, ako sa vedia tešiť z gólov, po prekonaní brankára, určite odporúčam kliknúť sem.

13. Výber rovnocenného súpera

15 nepísaných pravidiel NHL
 

Tak a posledné bitkárske. Aj keď v minulosti to tak časté nebolo, v modernej NHL si hráči, ktorých úlohou je zvládať aj špinavú prácu, vyberajú súperov rovnakej váhovej kategórie. Samozrejme, existujú aj výnimky, zvyčajne ale v prípadoch, kedy sa v zápale hry menší hráč snaží pobiť s väčšou kapacitou. Opačné prípady sú ozaj extrémne výnimočné.

14. Čestne si potriasť rukou

15 nepísaných pravidiel NHL

Počas bežnej sezóny je síce táto tradícia zabudnutá, no je neodmysliteľnou súčasťou play-off. Hráči a tréneri oboch tímov po každej sérii nastúpia do radu na ľad a všetci si podajú ruky. Nájdu sa pochopiteľne aj výnimky. Napríklad, brankár New York Islanders nezvládol svoje emócie a odmietol sa zapojiť do tradície. Je to však pekné gesto, aj keď pre polovicu zúčastnených znamená koniec sezóny.

15. Nedotýkať sa Stanley Cupu pred jeho získaním 

15 nepísaných pravidiel NHL

Pozerať, ale nechytať. Hovorí sa, že aj to je jednou z podmienok pre získanie Stanley Cupu. Nevieme síce, či je to pravda, kedže doposiaľ žiadny hráč sa týmto nepochválil, no podľa všetkého sú hokejisti veľmi poverčiví. Po jeho získaní si ho potom môžete zobrať napríklad aj do trolejbusu.

Domov
Zdieľať
Diskusia