Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. novembra 2023, 11:47
Čas čítania 1:07
Karolína Uličná

FOTO: Astronauti stratili vo vesmíre tašku s náradím, teraz krúži okolo Zeme. Ďalekohľadom ju môžeš vidieť aj ty

TECH ASTRONOMICKÉ ÚKAZY VESMÍR
Uložiť Uložené

Spolu s hviezdami, planétami či galaxiami môžeš na oblohe vidieť aj stratenú tašku astronautov.

Nedávno sme na území Slovenska mohli po prvýkrát vidieť polárnu žiaru. Tentoraz sa o vesmírne divadlo postarali astronauti nachádzajúci sa na ISS (Medzinárodnej vesmírnej stanici), keď omylom vypustili tašku s náradím na obežnú dráhu, informuje portál Earth Sky.

Stalo sa tak 2. novembra, keď astronauti NASA Jasmin Moghbeli a Loral O'Hara vystúpili z lode do otvoreného vesmíru kvôli oprave a omylom stratili tašku s náradím. Tá teraz obieha našu planétu s magnitúdou 6 priamo pred vesmírnou stanicou.

Voľným okom ju neuvidíš, ale pri najbližšom prelete ISS si nachystaj ďalekohľad. Najväčšiu šancu budeš mať v piatok 17. novembra, až 4 minúty. Sledovať oblohu by si mal krátko po západe slnka, a to o 17.24 h večer, upozorňuje portál iMeteo.sk.

NASA, taška
Zdroj: NASA

Záložná astronautka zdieľala zábery momentu, keď taška s nástrojmi unikla, a dodala, že v tom čase ju naposledy spozoroval astronaut Furukawa, keď sa vznášal vysoko nad horou Fudži. Taška dokonca dostala svoju vlastnú kategorizáciu v katalogizačnom systéme vesmírnych síl pre umelé objekty na obežnej dráhe, informuje Space.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Podobný prípad sa stal pred 15 rokmi, v roku 2008. Aj astronauti sú len ľudia a chyby sa stávajú. Negatívom je, že tieto omyly tvoria vesmírny odpad spolu s kúskami raketoplánov a rozbitých satelitov.

K tvorbe odpadu prispel aj velikán v tomto priemysle – zakladateľ Space X Elon Musk. V roku 2018 doslova vystrelil sériovo vyrábaný automobil – Tesla Roadster pomocou rakety Falcon Heavy. 

Do auta posadili figurínu s prezývkou Starman. Po roku však rôznými vonkajšími vplyvmi, akými sú drobné meteority, slnečné žiarenie a vesmírne lúče, z Tesly veľa neostalo. Ďalej tak krúži iba jej kovový rám.

Domov
Zdieľať
Diskusia