Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2023, 14:30
Čas čítania 6:11
Jana Chovancová

Slovák Martin a Nemka Claudi cestujú luxusnou dodávkou: Dali sme výpoveď v práci, auto sme si prerobili za 20-tisíc

Slovák Martin a Nemka Claudi cestujú luxusnou dodávkou: Dali sme výpoveď v práci, auto sme si prerobili za 20-tisíc
Zdroj: Martin Juricek
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH LETISKO
Uložiť Uložené

Slovensko-nemecký pár je dôkazom toho, že keď človek skutočne niečo chce, môže to mať. Rozprávajú príbeh o tom, ako sa vzdali svojich prác, prerobili si dodávku a spoločne sa vydali na potulky Európou.

„Ak chce niekto cestovať a bojí sa dať výpoveď, tak by som povedal len toľko, že nad tým netreba premýšľať. V dnešnej dobe sa dá cestovať lacno, a keď peniaze dôjdu, práca sa dá nájsť hocikde v okolí. Práve teraz, pri tomto rozhovore, sedíme v našej dodávke a pozeráme sa v Nórsku na nejaký fjord, no a zajtra už budeme inde,“ hovorí Martin, ktorý cestuje so svojou nemeckou partnerkou Claudiou po Európe. 

Nemecko-slovenský pár sa rozhodol pre životnú zmenu. Spoločne si kúpili obytnú dodávku, ktorú si prerobili, a rozhodli sa preskúmať zákutia európskych krajín. Príspevky zo svojich ciest zdieľajú na instagramovom profile juris_adventure. Prečítaj si rozhovor o tom, ako začali žiť „život na štyroch kolesách“, s čím sa museli popasovať a v čom spočíva čaro van lifeu. 

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame aj článkami o cestovaní. Nájdeš tam napríklad tipy na lacné letenky, zaujímavosti z rôznych kútov sveta, užitočné rady, ale aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Odporúčané
Dovolenka autom: 5 ikonických road tripov naprieč svetom, ktoré musíš aspoň raz za život absolvovať Dovolenka autom: 5 ikonických road tripov naprieč svetom, ktoré musíš aspoň raz za život absolvovať 27. júna 2023, 13:30

Ako ste sa zoznámili?

Zoznámili sme sa pred 11 rokmi, keď som do Nemecka odišiel hrať hokej. Claudi vtedy ešte študovala 300 kilometrov odo mňa a štyri roky sme mali vzťah na diaľku. Obaja sme mali toho dosť, Claudi v škole a ja som mal plnú hlavu práce, tréningov a zápasov. 

Obaja sme dali výpoveď v robote. Ja som si dal pauzu od hokeja a Claudi odišla z detského domova. 

Vtedy ste zrejme na cestovanie čas nemali. Kedy sa to zmenilo?

V roku 2019. Ja som vtedy cítil, že potrebujem zmenu, a Claudi skončila štúdium. Po skončení mojej hokejovej sezóny sme si povedali, že poďme, vyrazme do Ázie. Vezmeme si ruksak, pocestujeme tri-štyri mesiace, kým sa mi v lete nezačne ďalšia hokejová príprava na sezónu. Tak sa aj stalo a absolvovali sme backpack výlet po Ázii. Prešli sme Thajsko, Mjanmarsko, Filipíny, Indonéziu, Vietnam a Malajziu. 

Čo sa zmenilo počas tohto backpack výletu? 

Náš mindset. Okamžite sme si cestovanie zamilovali a hneď na nový rok, v roku 2020, sme si kúpili ďalšie letenky do Ázie. Nakoniec sme nikam nešli, lebo prišiel covid. 

Martin a Claudi dali výpoveď v práci a začali spolu cestovať v ich prerobenej luxusnej dodávke.
Martin a Claudi dali výpoveď v práci a začali spolu cestovať v ich prerobenej luxusnej dodávke. Zdroj: Martin Juricek

Ten prekazil plány nejednému cestovateľovi.

Zrejme áno, no u nás ani tak nebol prekážkou, ako skôr príležitosťou. Už dlhší čas sme pozerali na Instagrame rôzne príbehy ľudí, ktorí cestovali v dodávkach a karavanoch. V Nemecku bol už vtedy van life veľmi populárny. Rozhodli sme sa teda, že si popri práci našetríme nejaké peniaze a zaobstaráme si vlastnú dodávku.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Obaja sme potom dali výpoveď v robote. Ja som si dal pauzu od hokeja a Claudi odišla z detského domova, kam sa môže kedykoľvek vrátiť, dvere pre ňu zostali otvorené. Od minulého júna sme teda na voľnej nohe a nonstop na cestách. 

To je odvážne rozhodnutie. Nebáli ste sa?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 140088 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako spoločne prerábali dodávku a v čom spočíva jej luxus. 
  • Čo ich stálo najviac a čo všetko sa v dodávke nachádza.
  • Ako si teraz zarábajú peniaze a na čom najviac ušetria.
  • Kam sa chystajú na ďalšie cesty.
Domov
Zdieľať
Diskusia