Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. júna 2023, 9:00
Čas čítania 3:06
Jana Chovancová

4 neokukané miesta v Portugalsku, ktoré musíš navštíviť. V Nazaré ťa vlny zalejú ako čaj, v Aveire nájdeš portugalské Benátky

4 neokukané miesta v Portugalsku, ktoré musíš navštíviť. V Nazaré ťa vlny zalejú ako čaj, v Aveire nájdeš portugalské Benátky
Zdroj: Pexels/Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH
Uložiť Uložené

Zabudni na Lisabon. Aj keď je hlavné mesto Portugalska čarovná destinácia, krajina ponúka zákutia, ktoré ti vyrazia dych.

Počul si už o portugalských Benátkach či najzápadnejšom cípe Európy? Sociálne siete sú plné príspevkov z Portugalska, krajina zažíva posledné roky veľký hype. Láka milovníkov pobrežných scenérií, ale aj gastrofreaks, ktorí nedajú dopustiť na portugalské jedlo a víno. Tvoja prvá cesta v Portugalsku bude zrejme smerovať do miest ako Lisabon či Porto. V tomto článku ti však predstavíme miesta, ktoré možno nie sú priveľmi okukané. 

Ak sleduješ náš web, určite ti neuniklo, že naň pravidelne prispievame zaujímavými článkami aj o cestovaní. Nájdeš tam tipy na lacné letenky, užitočné rady pri cestovaní, zaujímavosti z rôznych kútov sveta, ale aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

Aveiro is the new Benátky

Aveiro je mesto na západnom pobreží, ktoré si vďaka spleti kanálov vyslúžilo pomenovanie „portugalské Benátky“. Po kanáloch sa často plavia farebné loďky pripomínajúce slávne benátske gondoly. Čo všetko sa tu nachádza a aké aktivity tu môžeš robiť? 

Mesto Aveiro v Portugalsku sa podobá Benátkam.
Mesto Aveiro v Portugalsku sa podobá Benátkam. Zdroj: Unsplash/Ricardo Resende

Turisti často zavítajú do kaplnky São Gonçalinho, ktorá je známa pre svoju jedinečnú architektúru. Ak sa chceš dozvedieť viac o histórii, lokálnej kultúre a umení, za návštevu určite stojí aj Aveirské múzeum. Približne 15 minút cesty autom od mesta natrafíš na pláž Costa Nova s farebnými pruhovanými domčekmi.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Po skvelý kulinársky zážitok si môžeš skočiť do reštaurácie Restaurante O Bairro, kde môžeš ochutnať pravé portugalské jedlo. Ak ťa láka seafood, skvelým tipom je reštaurácia Salpoente. No a v neposlednom rade nezabudni ochutnať tradičný miestny koláčik s názvom „ovos moles“, ktorý vyrábajú z cukru a vajíčok. 

Neďaleko mesta Aveiro sa nachádza pláž Costa Nova, ktorá je známa pre svoje farebné pásikové domy. Neďaleko mesta Aveiro sa nachádza pláž Costa Nova, ktorá je známa pre svoje farebné pásikové domy. Neďaleko mesta Aveiro sa nachádza pláž Costa Nova, ktorá je známa pre svoje farebné pásikové domy. V meste Aveiro sa turisti chodia pozrieť napríklad aj na kaplnku São Gonçalinho.
Zobraziť galériu
(7)

V Nazaré ťa vlny „zalejú ako čaj“

Nazaré je známe najmä pre obrovské vlny, ktoré priťahujú profesionálnych surferov z celého sveta. Vlny dosahujúce niekoľko desiatok metrov z neho robia jedno z najvzrušujúcejších surferských spotov na svete a vzniklo tu aj množstvo rekordov.

Mesto Nazaré v Portugalsku je známe pre obrovské vlny.
Mesto Nazaré v Portugalsku je známe pre obrovské vlny. Zdroj: Unsplash/Jan vT

Donedávna si rekord pri surfovaní na najväčšej vlne, s výškou 23,8 metra, držal havajský surfer Garrett McNamara. V roku 2020 ho však prekonal Nemec Sebastian Steudtner, ktorý jazdil na 26-metrovej vlne. Ak by si chcel čeliť novým výzvam, v Nazaré sa nachádzajú školy, kde sa môžeš naučiť surfovať.

Mesto má aj silnú námornú tradíciu, o čom svedčí aj pobrežie v Praia da Nazaré. Lemujú ho tradičné farebné rybárske lode známe ako „barcos“, ktoré dodávajú už aj tak malebnému prostrediu šarm.

Určite neobíď pevnosť Forte de São Miguel Arcanjo, ktorá ponúka návštevníkom  panoramatický výhľad na Atlantický oceán aj mesto. Nachádza sa tam aj mestské múzeum, kde sa môžeš oboznámiť s históriou, tradíciami aj miestnymi remeslami. Časť tvorí, ako inak, múzeum surfovania. Za návštevu stojí aj historická časť mesta – Sitio na vrchole kopca, kam sa jednoducho vyvezieš lanovkou. 

Typické loďky, ktoré môžeš nájsť na pláži Praia de Nazare v Portugalsku. Pláž Praia de Nazare v Portugalsku. Výhľad z pevnosti Forte de São Miguel Arcanjo v Nazaré. Múzeum surfovania v pevnosti Forte de São Miguel Arcanjo.
Zobraziť galériu
(7)
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia