Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
4 neokukané miesta v Portugalsku, ktoré musíš navštíviť. V Nazaré ťa vlny zalejú ako čaj, v Aveire nájdeš portugalské Benátky

Dobrú noc na hrade v Óbidose 

Opis tohto mesta znie ako vytrhnutý z knihy rozprávok. Jeho história je však skutočne rozprávková, o čom svedčí napríklad aj fakt, že mesto bolo doslova kráľovským darom od kráľa pre jeho nevestu. Prvé zmienky siahajú až do rímskej éry a história mesta je viditeľná aj na jeho architektúre. Najcharakteristickejším prvkom mesta sú jeho stredoveké hradby, ktoré ho obkolesujú. Práve z nich sa ti naskytne ten najkrajší výhľad na mesto a okolitú krajinu. 

Portugalské mesto Óbidos je obkolesené hradbami.
Portugalské mesto Óbidos je obkolesené hradbami. Zdroj: Unsplash/Katia De Juan

Čo by nemalo chýbať na tvojom „to do liste“ počas návštevy? Hrad Óbidos. Týči sa na najvyššom cípe mesta a okrem toho, že si ho môžeš pozrieť, máš možnosť tam stráviť aj noc. V jeho, mimochodom, skvele zachovanom interiéri sa nachádza takzvaná pousada (hostinec), kde sa môžeš ubytovať, čaká ťa magický zážitok.

Odporúčané
22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 22-ročná Zuzana študuje v Monaku: Školné stojí 13-tisíc ročne, ulice sú plné celebrít a drahých áut (Rozhovor) 9. mája 2024, 9:30

No a aby tvoja noc bola historická a nie hysterická, ochutnaj ešte predtým tradičný lahodný čerešňový likér Ginja, ktorý zvyčajne podávajú v čokoládovom pohári. Čokoláda má v tejto oblasti bohatú históriu, každoročne sa tu organizuje festival literatúry a čokolády. 

V Óbidose sa pravidelne organizuje festival literatúry a čokolády. Historické mestečko Óbidos v Portugalsku je obklopené hradbami.Typický likér v Óbidose sa nazýva Ginja. Na hrade Óbidos môžeš stráviť noc.
Zobraziť galériu
(7)

Miesto na konci sveta 

Nazýva sa Cabo da Roca a nachádza sa na najzápadnejšom cípe pevninskej Európy, v portugalskom národnom parku Sintra-Cascais. Je to síce iba skalný výbežok, no vecí na preskúmanie je v jeho okolí až-až. V prvom rade ponúka nádherný panoramatický výhľad na Atlantický oceán.

Cabo da Roca je najzápadnejším miestom pevninskej Európy.
Cabo da Roca je najzápadnejším miestom pevninskej Európy. Zdroj: Unsplash/Shreyas Nair

Nachádza sa tam aj maják Farol de Cabo da Roca, ktorý bol postavený v 18. storočí a ponúka nielen malebnú kulisu, ale slúži aj ako pripomienka námornej histórie tejto oblasti. Pozrieť si môžeš aj kamenný pamätník s nápisom „Kde sa končí pevnina a začína more“. Napísaný je dvojjazyčne, v portugalčine a latinčine. 

Len chvíľu cesty autom od Cabo da Roca sa nachádza očarujúce mestečko Sintra, ktoré je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Mesto je známe pre rozprávkové paláce a má bohatú históriu. Za pozretie stojí palác Pena, mystická Quinta da Regaleira alebo historické centrum. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Južne od Cabo de Roca sa zase nachádza pobrežné mesto Cascais. Nájdeš tam pekné pláže a za zmienku stojí aj historické staré mesto. Vychutnať si môžeš prechádzku po promenáde či kávu v jednom z miestnych podnikov. Nezabudni navštíviť citadelu Cascais. 

Najzápadnejší cíp pevninskej Európy sa nazýva Cabo da Roca a nachádza sa v Portugalsku. Najzápadnejší cíp pevninskej Európy sa nazýva Cabo da Roca a nachádza sa v Portugalsku. Palác Pena v portugalskom meste Sintra, ktoré je zaradené medzi svetové dedičstvo UNESCO. Palác Pena v portugalskom meste Sintra, ktoré je zaradené do svetového dedičstva UNESCO.
Zobraziť galériu
(7)
Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia