Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2023, 11:00
Čas čítania 4:07
Ema Stanovská

5 netradičných druhov terapie, ktoré môžeš absolvovať na Slovensku: Vyliečiť ťa môže hladkanie ježka, hudba aj hypnóza

5 netradičných druhov terapie, ktoré môžeš absolvovať na Slovensku: Vyliečiť ťa môže hladkanie ježka, hudba aj hypnóza
Zdroj: Facebook/Terapia dotykom
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHIATRIA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Niektoré sú podložené relevantnými vedeckými výskumami, iné môžu zaváňať jemnou ezoterikou. Ak sa však vďaka nim cítiš lepšie, nezáleží na tom, ktorú si vyberieš.

Kto dnes nechodí k psychológovi, akoby ani nebol. Svet v súčasnosti bojuje s takou enormnou krízou duševného zdravia, že by si túto vetu mal osvojiť každý z nás. Niet sa čomu čudovať, že okrem kognitívno-behaviorálnej terapie dnes nájdeme už aj iné, alternatívne formy, ktoré sa špecializujú na konkrétne problémy či cieľovú skupinu.

Niektoré sú len nevinným spestrením klasickej psychoterapie, iné možno zaváňajú jemnou ezoterikou. Pri strese, úzkosti či ľahších problémoch s duševným zdravím však platí, že je len na tebe, čomu (a komu) sa rozhodneš veriť. Prinášame ti päť najzaujímavejších terapií, ktoré môžeš absolvovať aj na Slovensku.

V Refresheri neberieme problémy s duševným zdravím na ľahkú váhu a pravidelne prinášame články z tejto oblasti. V tomto sa napríklad dozvieš, ako vyzerá prvé sedenie u psychológa a ako u nás vlastne prebieha štandardná terapia. Nezabudni sledovať tému Duševné zdravie. Exkluzívny obsah je prístupný len členom Refresher+ klubu.

Ježkoterapia

Poradňa pre mladých IPčko poskytuje prevažne online psychologickú pomoc. Okrem toho prevádzkuje vo viacerých slovenských mestách centrum Káčko, zamerané na krízovú intervenciu a pomoc mladým ľuďom v akútnych životných situáciách. Koncom minulého roka do týchto centier pribudol nový „terapeut“ – ježko.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Animoterapia má podľa odborníkov aj mnohých výskumov pozitívny vplyv na psychické, fyzické aj emocionálne zdravie človeka. „Zistilo sa, že hladkanie zvierat a trávenie času s nimi pomáha zmierniť pocity úzkosti, stresu, strachu, depresie, ADHD, demencie aj posttraumatickej stresovej poruchy, dokonca znižuje krvný tlak, čo z neho robí skvelý nástroj pomoci,“ konštatuje IPčko.

Organizácii sa už počas poradenských a krízových rozhovorov osvedčili psy. Túto štafetu najnovšie preberá ježko africký, ktorý dokáže reagovať na emócie ľudí či dokonca ich napodobňovať (to je užitočné aj pre terapeuta), vycítiť zlé pocity a svojich majiteľov často utešujú maznaním a olizovaním. Pichliače hrozbu nepredstavujú – v skutočnosti sa pri nadviazaní kontaktu a jemnom dotyku upokoja (podobne ako človek, ktorý zvieratko drží v rukách).

Ježkoterapia je osvedčená metóda, ktorá je užitočná pre klienta aj terapeuta.
Ježkoterapia je osvedčená metóda, ktorá je užitočná pre klienta aj terapeuta. Zdroj: Facebook/IPčko

Terapia hudbou

Poskytovatelia terapie hudbou tvrdia, že náš nervový systém sa v dôsledku prežitých negatívnych udalostí nastavil na zachytávanie nástrah a nedokáže správne vnímať prostredie a známky bezpečia. Terapia špeciálne upravenou hudbou má traumatizovaného človeka naučiť vnímať ľudský hlas správnym spôsobom a tým ho liečiť.

Podstatou je, že náš mozog je schopný meniť sa v reakcii na určitý stimul – nazýva sa to aj neuroplasticita. Na tomto princípe je založený Safe and Sound Protocol (SSP) – nervový akustický stimulátor, ktorý vysiela „filtrovanú hudbu“. Každá stopa je filtrovaná pomocou algoritmu, ktorý zvýrazňuje špecifické zvukové frekvencie podobné ľudskému hlasu.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Teória hovorí, že tento zvuk aktivuje nervové dráhy, ktoré pomáhajú spracovávať zmyslové informácie. Každou terapiou sa neurónové spojenia v týchto dráhach posilňujú a vytvárajú sa nové spojenia.

Podľa terapeutky a lektorky Marcely Hrapkovej ide o neinvazívnu a účinnú doplnkovú metódu, ktorá pomáha pri liečbe traumy, dysregulovanej nervovej sústavy, porúch správania, autizmu či iných vývinových porúch. SPP môže byť nápomocný pri znižovaní symptómov a podpore celkového zdravia a psychickej odolnosti.

SSP môžeš počúvať buď osobne s certifikovaným odborníkom, alebo na diaľku z pohodlia domova (ako v prípade slovenskej psychologičky Hrapkovej). Môže sa kombinovať aj s inými formami terapie vrátane najbežnejšej kognitívno-behaviorálnej terapie. 

Terapia dotykom

Terapia dotykom, nazývaná aj kraniosakrálna terapia, spočíva v jemných dotykoch hlavy, hrudnej, brušnej a panvovej oblasti. Využíva sa najmä pri strese, chronickej únave, úzkostiach, depresiách, ale aj migrénach a bolestiach chrbtice, kĺbov a svalov. Ľudia, ktorí ju podstúpili, tvrdia, že im prináša psychickú aj fyzickú úľavu. Dôležité je však spomenúť, že táto metóda nenahrádza akúkoľvek lekársku starostlivosť, je len doplnkom.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Od klasickej masáže sa líši tým, že dotyky sú takmer nepatrné a sústredia sa na vybrané body na tele. Nezahŕňajú manipuláciu s kosťami ani silné ťahy. Terapeut okrem toho pracuje s „projektívnymi metódami“ – hranie rolí, práca s terapeutickými kartami, imaginatívne techniky – vizualizáciou alebo snami.

Vyštudovaná psychologička Katarína Maťaše, ktorá pracovala ako kraniosakrálna terapeutka detí s rôznymi druhmi postihnutí, tvrdí, že terapia dotykom môže pomôcť zmeniť tvoju perspektívu, zvyky, postoje či sebaprežívanie. 

Terapeut sa usiluje vytvoriť atmosféru bezpečia a prijatia, v ktorej klient môže odložiť potrebu kontroly, píše sa na stránke bratislavskej psychologičky Ivany Grochovej Bánovej. Terapia nemá vopred stanovený počet sedení a trvať môže 90 minút až 2 hodiny.

Terapia dotykom nie je masáž. Pracuje aj s predstavami a rozhovormi.
Terapia dotykom nie je masáž. Pracuje aj s predstavami a rozhovormi. Zdroj: Facebook/Terapia dotykom

Psychoterapia počas chôdze

Chôdza má na naše telo blahodarný vplyv – posilňuje naše srdce, pohybový aparát aj imunitu. Určite si si už na sebe všimol, že zázraky dokáže robiť aj s našou mysľou. Uvedomovali si to už starovekí grécki filozofi, zástancovia tzv. peripatetickej školy, ktorí rozhovory viedli na prechádzkach.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Aj psychoterapeuti si všimli, že klient sa počas chôdze viac uvoľní, ľahšie formuluje svoje myšlienky a vyjadruje emócie. Keďže naše telo a psychika sú priamo prepojené, terapeut môže veľa odpozorovať aj z klientovej reči tela – či zrýchľuje, spomaľuje alebo naopak zastaví, aby sa nad problémom viac zamyslel. 

Terapiu počas chôdze môžeš v Bratislave zažiť u psychológa Martina Milera, ktorý má za sebou 18 rokov práce a viac ako 10-tisíc hodín psychoterapeutickej praxe. V podcaste Nevyhorení hovorí, že klienti, ktorí si túto terapiu vyskúšajú, si ju žiadajú opakovane. Počas chôdze je podľa neho človek v oveľa väčšom kontakte so svojím telom a jednoduchšie sa zbavuje stresu a prebytočnej emocionálnej energie.

Terapia sa začína v ambulancii Ars Viae blízko ružinovského jazera Kuchajda. So psychológom následne urobíš dva okruhy okolo jazera a vrátiš sa. S odborníkom môžeš riešiť bežné životné problémy s prácou či so vzťahmi, ale aj vážnejšie psychické ťažkosti, ako je úzkosť či depresia.

Psychologické „sedenie“ v skutočnosti nemusí byť len posediačky.
Psychologické „sedenie“ v skutočnosti nemusí byť len posediačky. Zdroj: Facebook/Kuchajda

Hypnoterapia

Každý človek má v sebe všetko, čo potrebuje vedieť, len to musí dostať von. Z tohto predpokladu vychádza hypnoterapia, bežná metóda psychoterapie, ktorá využíva vedomú prácu s telom a dychom na dosiahnutie hlbokej relaxácie.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Počas nej sa začínajú z podvedomia vyplavovať potlačené spomienky a emócie, ktoré sú zdrojom psychických či zdravotných problémov. Terapeut pomáha klientovi tieto obsahy a emócie pochopiť, spracovať a transformovať tak, aby došlo k zmene na hlbších úrovniach jeho podvedomia aj vedomia, píše sa na stránke Komory celostnej hypnoterapie

Nejde o žiadnu manipuláciu ani psychologickú hru. Hypnoterapia ako psychologická metóda je založená na vzťahu hlbokej dôvery medzi terapeutom a klientom. Pomáha liečiť potlačené vnútorné zranenia a získať sebaúctu, ktorá je často narušená výchovou a bolestivými zážitkami z minulosti.

Nedostaneš sa ani do žiadneho „neprirodzeného stavu“, práve naopak. Ide o veľmi prirodzený stav prehĺbeného uvoľnenia. Strata pamäti je tiež viac-menej mýtus, ideálne je, ak si zapamätáš čo najviac. Hypnoterapia nie je vhodná pri niektorých závažných psychiatrických diagnózach.

Hypnoterapia by nemala byť založená na manipulácii, ale dôvere medzi klientom a terapeutom.
Hypnoterapia by nemala byť založená na manipulácii, ale dôvere medzi klientom a terapeutom. Zdroj: Unsplash.com
Domov
Zdieľať
Diskusia