Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2023, 12:30
Čas čítania 3:28
Dominik Vetrák

Ako mať sex či nový DiCaprio a Scorsese. Toto je 10 najlepších filmov z filmového festivalu Cannes

Ako mať sex či nový DiCaprio a Scorsese. Toto je 10 najlepších filmov z filmového festivalu Cannes
Zdroj: Cannes 2023/Apple tv/Netflix
FILMY A SERIÁLY CANNES
Uložiť Uložené

Na ktoré filmy z Cannes si diváci môžu brúsiť zuby? Premiérovali tam očakávané oscarové hity, ale aj nečakané prekvapenia, ktoré môžu skončiť ako najlepšie filmy roka.

Tohtoročný filmový festival v Cannes sa niesol v znamení skvelých filmov, ale aj kontroverzií, ako napríklad účasti nového filmu Johnnyho Deppa, po ktorom získal sedemminútový standing ovation. V tomto článku si posvietime na 10 najlepších filmov, ktoré boli na festivale podľa zahraničných kritikov.

Odporúčané
Nové seriály a filmy na Netflixe v júni: Rozlúčka so Zaklínačom, nádherný animák Nimona či majstrovský akčňák Extraction 2 Nové seriály a filmy na Netflixe v júni: Rozlúčka so Zaklínačom, nádherný animák Nimona či majstrovský akčňák Extraction 2 30. mája 2023, 9:30

1. Anatomy of a Fall (réžia: Justine Triet)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 8,1/10

Herečka Sandra Hüller hrá tento rok v dvoch veľmi výrazných a kvalitných drámach, ktoré v Cannes urobili rozruch. Anatomy of a Fall dokonca získalo najvyššiu cenu Palme d’Or za najlepší film festivalu, pričom režisérka Justine Triet sa stala len treťou ženou, ktorej sa toto ocenenie podarilo získať v celej histórii festivalu.

Ide o súdnu drámu, v ktorej hrá Sandra Hüller nemeckú spisovateľku. Tú obvinia z vraždy svojho manžela, ktorý zomrel počas nečakaných udalostí, ktoré sa až príliš podobajú na vraždu v jednej z jej kníh. Recenzenti pochválili veľmi dusnú atmosféru v súdnej sieni, skvelé herecké výkony a napínavé momenty.

Okrem kvalitného spracovania súdneho procesu sa diváci môžu tešiť aj na detailný pohľad na deštrukciu kedysi fungujúceho a láskyplného vzťahu.

2. Asteroid City (réžia: Wes Anderson)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 7,5/10

Recenzenti hovoria o jednom z najlepších filmov režiséra Wesa Andersona posledných rokov (čo zase nie je až také úžasné, ako by sa mohlo zdať). Odohráva sa v päťdesiatych rokoch minulého storočia vo fiktívnom americkom meste v púšti. 


Koná sa tam astronomický zjazd Junior Stargazer, na ktorom sa stretávajú študenti a ich rodičia z celej krajiny v rámci vedeckej súťaže spojenej s oddychom a rekreáciou. Keď sa v meste stane niečo nadprirodzené, médiá to označia ako kontakt s UFO.

Odporúčané
10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 10 filmov, ktoré dostali v Cannes najdlhšie standing ovation v histórii. Niektoré z nich boli podpriemerné filmy 3. júna 2023, 12:30

Nikto teda nemôže opustiť mesto, kým prípad nevyšetria, vďaka čomu medzi sebou nadviažu vzťah bizarní a rôznorodí ľudia. Kritici chvália dejové zvraty a zmenu štýlu filmu, po ktorom sa diváci budú na postavy pozerať úplne inak, čo osvieži zážitok.

3. The Breaking Ice (réžia: Anthony Chen)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 6,7/10

Čínska dráma zachytáva troch mladých Číňanov, ktorí sa rozhodnú prežiť zábavný víkend v dedine pri hraniciach so Severnou Kóreou. Režisér Anthony Chen v ňom zobrazuje príbehy troch ľudí, ktorí zisťujú, že majú veľa spoločného. Vykreslil postavy, ktoré trpia depresiou a traumou spôsobenou minulosťou, neúspechom v živote či vyhasnutou túžbou po živote ako takom. 

4. Killers of the Flower Moon (réžia: Martin Scorsese)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 8,7/10

Táto dráma si v Cannes vyslúžila jeden z najdlhších standing ovation tohto roka. Diváci a kritici tlieskali režisérovi a scenáristovi Martinovi Scorsesemu, ale aj hercom Leovi DiCapriovi, Robertovi De Nirovi či Lily Gladstone. 

Ide o dobovú thrillerovú drámu, v ktorej FBI vyšetruje vraždenie pôvodných obyvateľov Ameriky, ktorí v krátkom čase zbohatli. Na svojom území totiž objavili veľké zásoby ropy. Jeden po druhom však začínajú umierať.

Odporúčané
Najzaujímavejšie outfity z Cannes 2023. Červený koberec ovládli muži, Irina Shayk aj Scarlett v podprsenke Najzaujímavejšie outfity z Cannes 2023. Červený koberec ovládli muži, Irina Shayk aj Scarlett v podprsenke 29. mája 2023, 16:30

Na pozadí tohto tragického príbehu sa potom odvíja aj romantická zápletka medzi postavami DiCapria a Gladstone. Scorseseho magnum opus má vyše tri a pol hodiny a v októbri 2023 sa dostane do kín a neskôr aj na Apple TV+.

5. May December (réžia: Todd Haynes)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 7,5/10

Tvorcovia snímky sa inšpirovali skutočným príbehom, keď dospelá učiteľka začala chodiť s 13-ročným chlapcom. Učiteľku Gracie (Julianne Moore) navštívi mladá fiktívna herečka (Natalie Portman) v snahe dozvedieť sa viac o jej živote a vzťahu.

Chystá sa totiž o nej nakrútiť film a chce zistiť, ako to bolo naozaj. Keď navštívi Gracie, zistí, že v súčasnosti už žije so svojím bývalým, dnes už dospelým žiakom a majú spolu deti. Snímka sa v priebehu tohto roka dostane na Netflix.

6. Robot Dreams (réžia: Pablo Berger)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 8,5/10

V tomto svete žijú antropomorfické zvieratá, ktoré nahradili ľudí. V podstate sú rovnaké ako ľudia, akurát vyzerajú úplne inak. Hlavnou postavou je pes, ktorý žije osamelý život, až kým nestretne zhovorčivého robota, s ktorým nadviaže pevné puto.

Najlepšie filmy cannes 2023
Zdroj: Netflix/Cannes 2023

7. The Zone of Interest (réžia: Jonathan Glaxer)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 9,3/10

Drsná dráma zobrazuje život dôstojníka SS, ktorý žije neďaleko koncentračného tábora. Zatiaľ čo jeho kolegovia pália Židov, on organizuje bazénové párty a grilovačky. Film je mrazivým pohľadom na to, ako si ľudia dokážu normalizovať úplne hocičo, nech je to akokoľvek neľudské, extrémne a nesprávne.

Najlepšie filmy cannes 2023
Zdroj: Netflix/Cannes 2023

8. The Delinquents (réžia: Rodrigo Moreno)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 8/10

Zamestnanec banky ukradne z práce veľkú tašku peňazí a požiada kolegu, aby mu ju schoval. Následne sa udá a ochotne si odsedí trest vo väzení, len aby po príchode na slobodu mohol žiť bohémskym životom bez nutnosti pracovať. Z filmu sa stane umelecké filozofické dielo, ktoré ťa prinúti rozmýšľať ako zrejme žiadny iný „heist movie“.

Najlepšie filmy cannes 2023
Zdroj: Netflix/Cannes 2023

9. Monster (réžia: Hirokazu Koreeda)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 7,7/10

Režisér snímok ako Shoplifter či Broker prišiel s príbehom o japonskom tínedžerovi, ktorý sa cíti odpútaný od tohto sveta. Zobrazuje život zasneného chlapca, ktorého plne nedokáže pochopiť ani jeho matka, učitelia či kamaráti. Recenzenti na snímke chvália najmä bravúrne herecké výkony. 

10. How to Have Sex (réžia: Molly Manning Walker)

Priemerné hodnotenie kritikov na Rotten Tomatoes: 7,6/10

Dráma sa začína ako veľká párty troch anglických dievčat, ktoré si chcú dovolenku na Kréte užiť naplno. Po nepríjemnom strete s milo pôsobiacim chlapom to však naberie temnú otočku, minimálne pre dievčatá. Režisérka zobrazuje to, ako muži manipulujú ženami. 

Najlepšie filmy cannes 2023
Zdroj: Netflix/Cannes 2023
Domov
Zdieľať
Diskusia