Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2023, 13:00
Čas čítania 4:12
Dominik Vetrák

RECENZIA: 3. séria Mandaloriana

RECENZIA: 3. séria Mandaloriana
Zdroj: Disney+
FILMY A SERIÁLY THE MANDALORIAN
Uložiť Uložené

Oplatí sa ešte vôbec pozerať Mandaloriana a prečo sa točí v kruhu?

Prvej a druhej sérii Mandaloriana sme udelili 7/10, respektíve 5/10. Tvorcovia si následne dali pauzu a po viac ako dvojročnom čakaní bolo na mieste očakávať, že kvalita scenárov a príbehu porastie. Bohužiaľ, nestalo sa tak.

Tretia séria Mandaloriana sa začína po udalostiach seriálu Book of Boba Fett. Tam sa Grogu a Mando dali znovu dohromady a teraz začínajú nové dobrodružstvo. Ironické je, že dejová línia a rozvinutie charakterov oboch postáv bolo výraznejšie v dvoch epizódach Book of Boba Fett, kde sa objavili, než v celej tretej sérii Mandaloriana. 

Odporúčané
KVÍZ: Máš napozerané marvelovské filmy? Tento kvíz zvládne len expert na MCU KVÍZ: Máš napozerané marvelovské filmy? Tento kvíz zvládne len expert na MCU 18. apríla 2023, 18:00

Grogu v celej sérii ani nemusel byť

Popravde, až na to, že Grogu dvakrát zachráni Manda v poslednej epizóde, bol v celej sérii zbytočný. Jeho prítomnosť nedáva takmer žiadny význam a v drvivej väčšine scén sa len tvári milo, poskakuje a vydáva nezrozumiteľné zvuky. Nestál pred žiadnou dilemou, jeho tréning sa nikam neposunul, takmer nijako nerozvinul vzťahy s inými postavami a až na pár pozdravov a pohladení s ním nechceli mať nič spoločné ani iné postavy. 

Mandalorian
Zdroj: Disney+

Môže za to aj fakt, že príbehová štruktúra celej tretej série je jeden veľký bordel. V priebehu série tvorcovia predstavili hneď niekoľko dejových línií. Sledovali sme snahu Manda „očistiť“ sa vo vodách planéty Mandalore, zoskupenie klanov Mandaloranov s Bo-Katan ako ich vodkyňou, súboj s imperiálnou skupinou záporáka Moffa Gideona a k tomu si musíme pripočítať aj dosť špecifickú epizódu číslo tri.

Skvelá 3. epizóda je len zábleskom kvalitnej scenáristiky

V nej tvorcovia zobrazili neschopnosť Novej republiky a odhalili politické a špiónske ambície a machinácie v novej vláde galaxie. Išlo o skvelú epizódu, ktorá sa však tónom a celkovou atmosférou do tohto seriálu vôbec nehodila (podobala sa skôr na béčkovú epizódu seriálu Andor). Najhoršie na tom je, že na ňu vo zvyšku série tvorcovia nijako nenadviazali, a tak jej rozuzlenie nepríde skôr ako v ďalšej sérii.

Odporúčané
3. séria Mandaloriana je zatiaľ najlepšia zo všetkých. Seriál sa nám mení pred očami na niečo oveľa zaujímavejšie 3. séria Mandaloriana je zatiaľ najlepšia zo všetkých. Seriál sa nám mení pred očami na niečo oveľa zaujímavejšie 16. marca 2023, 13:00

Popritom nás tvorcovia „mučili“ celkom zbytočnými „fillerovými“ epizódami, ktoré dej a postavy vôbec nikam neposunuli. Ide o epizódy, kde Mando a spol. bojujú proti pirátom na Nevarre a keď sa Mando a Bo-Katan hrajú na detektívov odhaľujúcich sprisahanie s agresívnymi robotmi. Zatiaľ čo súboj pirátov s Mandaloranmi bol aspoň vizuálne zábavný a ponúkol niekoľko podarených akčných scén, šiesta epizóda o agresívnych droidoch, v ktorej mal cameo aj Jack Black, bola absolútne zbytočná. 

Mandalorian
Zdroj: Disney+

Tvorcovia akoby nemali šajnu, kam majú Mandove kroky smerovať ďalej. Aj preto tu má dôležitejšiu rolu Bo-Katan než samotný Mando. V celej tretej sérii neexistuje jednotný a hlavný cieľ, za ktorým by Mando smeroval a namiesto toho chodí od jednej vedľajšej úlohy k druhej ako v nejakej RPG videohre.

Väčšina týchto postáv sa aj správa, akoby boli vo videohre. Existujú len preto, aby Mandovi povedali, čo má urobiť a koho zabiť. Tvorcovia ich nijakým zaujímavým spôsobom nerozvinuli, a ak si pamätáme dobre, v tretej sérii ani nepredstavili žiadne dobré nové postavy, ktoré by nejako zasiahli do deja.

Nudné a nezaujímavé postavy, ktoré sa nijako nevyvíjajú

Tvorcovia však nevedia urobiť zaujímavé veci ani s tými starými. V druhej sérii Mandaloriana sa dalo pochváliť aspoň to, že sa snažia Mandovu osobnosť okoreniť a posunúť jeho charakterové črty niekam dopredu. V 3. sérii je však jeho charakterový vývoj na bode mrazu. Podobne je na tom aj Bo-Katan, ktorej jedinou motiváciou je prevzatie moci nad planétou Mandalore. Nič iné sa o nej nedozvieš.

Mandalorian
Zdroj: Disney+

The Mandalorian je stále dosť nelogickým seriálom. Až príliš veľakrát sme sa počas tretej série zamýšľali, prečo sa menia pravidlá v univerze Star Wars tak, ako sa to hodí scenáristom. Stačí spomenúť to, že len vo finálovej epizóde Mandalorania opustili svoju veľkú loď len preto, že sa k nim blížilo 10 až 15 nepriateľských stíhačiek. Mali pritom vlastnú menšiu flotilu, ktorá by imperiálne stíhačky mala absolútne zdevastovať.

Odporúčané
Mandalorian a Boba Fett tyranizujú galaxiu v traileri na 3. sériu Mandaloriana. Disney ukázalo aj finálny trailer na Andora Mandalorian a Boba Fett tyranizujú galaxiu v traileri na 3. sériu Mandaloriana. Disney ukázalo aj finálny trailer na Andora 11. septembra 2022, 13:30

Nehovoriac o tom, ako nám tvorcovia celý čas tvrdili, aká silná a obávaná je táto flotila. Ďalším príkladom je neustále menenie pravidiel postavy menom Armorer, ktorá spoločne s Bo-Katan vedie klany Mandaloranov. Opakovane mení pravidlá, podľa ktorých žije ich klan, a ohýba ich vždy, keď si to situácia vyžaduje.

Zmysel nedáva ani to, ako dal Mando na konci dokopy nového robota, ktorý sa automaticky stal šerifom celého Nevarra, a nikomu sa to nezdalo divné. Nepochopili sme ani to, prečo Moff Gideon dovolil Mandovi zničiť jeho vzácny projekt, keď ho celý čas sledoval na mape. 

V týchto príkladoch by sme mohli pokračovať donekonečna. Po tretej sérii Mandaloriana si scenáristov predstavujeme ako znudené kostry zatvorené niekde v tmavej miestnosti, kde ich Disney drží ako rukojemníkov a oni sa príšernou kvalitou scenárov snažia volať o pomoc. Cítiť to ako pri celkovom príbehu, tak pri priemerných klišéovitých dialógoch. 

Mandalorian
Zdroj: Disney+

Seriál zachraňujú skvelé akčné scény a prepracovaný vizuál

Seriál zachraňuje fakt, že na ňom Disney nešetrí. V každej epizóde je hneď niekoľko akčných scén a tvorcovia sa nevyhýbajú ani veľkolepým súbojom vesmírnych stíhačiek. Z tohto hľadiska sa Mandalorian podobá skôr na celovečerný blockbuster v kinách než seriál. Vďaka častej akcii a oku lahodiacim scénam sa pri pozeraní divák nenudí a tvorcovia si zaslúžia veľký palec hore za to, čo dosiahli s treťou epizódou, aj keď to nesadne každému.

Odporúčané
Recenzia: The Mandalorian je aj v 2. sérii veľkým sklamaním. Zachraňujú ho až nostalgické postavy z filmov a skvelý vizuál Recenzia: The Mandalorian je aj v 2. sérii veľkým sklamaním. Zachraňujú ho až nostalgické postavy z filmov a skvelý vizuál 21. decembra 2020, 16:31

Podarili sa aj kostýmy a vizuálne efekty, ktoré boli miestami kvalitnejšie ako napríklad v marvelovských filmoch. Seriál oplýva veľkolepými produkčnými hodnotami a občas sa tvorcom podarí navodiť špičkovú sci-fi atmosféru (obzvlášť v neónových uliciach nočnej planéty Coruscant).

Páčilo sa nám rozvíjanie kultúry Mandaloranov a občasné záblesky kvalitnej filmárčiny, ktorá dokáže vytvoriť napínavé scény (ako napríklad koniec šiestej epizódy, keď pilot Novej republiky skúmal trosky vesmírnej stíhačky). 

Mandalorian
Zdroj: Disney+

Tretia séria Mandaloriana je scenáristicky a príbehovo obrovským sklamaním. Ak si niekto po druhej sérii pustí rovno štvrtú, príde akurát o to, že Grogu má ďalšieho meno a že Mando nemá Dark Saber. Príbeh seriálu len krúži dookola a v každej sérii sa reštartuje, pričom postavy nezažívajú nič prevratné, takže seriálu chýbajú dramatické zložky.

Oproti druhej sérii má však tretia viac kvalitne nakrútenej akcie, lepší vizuál a pomohlo aj to, že svoj herecký antitalent tu nepredvádzala Gina Carano v role Cary Dune. S prižmúrenými očami udeľujeme tretej sérii šesť bodov z desiatich, najmä preto, že nás baví sledovať tento seriál, aj keď vieme, že je vo väčšine aspektov prinajlepšom priemerný. 

P. S. Ak bol Moff Gideon zaujímavý záporák, v tretej sérii je jednotvárny, plochý a nevýrazný. Rozuzlenie jeho deja a sporu s Mandom ťa nechá chladným. 

P. S. 2 Ak chceš vidieť kvalitný Star Wars seriál s profesionálnymi scenáristami a hercami, aj keď s pomalším tempom, daj šancu Andorovi.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia