Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. novembra 2022, 11:30
Čas čítania 2:59
Dominik Vetrák

RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie

RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie
Zdroj: Disney+
FILMY A SERIÁLY ANDOR DISNEY+ FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ NOVÉ FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Tvorcovia snímky Rogue One: A Star Wars Story sa pustili do seriálu, ktorý nás v druhej polovici posadil na zadok.

Tvorcovia skvelého filmu Rogue One: A Star Wars Story dostali od štúdia Disney možnosť nakrútiť seriál o postavách z filmu. Vybrali si Andora. Scenárista Tony Gilroy to prijal ako osobnú výzvu a napísal jeden z najpútavejších príbehov, aké nám zatiaľ hraná tvorba Star Wars ponúkla. 

Gilroy a jeho kreatívny tím všetkým ukázali, prečo bolo dôležité, aby tento seriál vznikol. Ide o prestížnu tvorbu na úrovni produkčných hodnôt, akými oplývajú seriály od Apple TV+ či HBO. Andor má detailne spísaný scenár a prepracovaný príbeh, ktorý sa začína 5 rokov pred udalosťami snímky Rogue One.

Odporúčané
Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček) 21. novembra 2022, 9:30

Prvé iskry rebélie 

Spoznávame Andora, ktorý nie je ochotný biť sa za rebéliu a proti Impériu. V priebehu prvej série sledujeme, ako sa jeho presvedčenie mení, a ide o autentické a uveriteľné zobrazenie zmeny charakteru, ktorá vyústi v jeho najvyššiu obetu. Trvá však príliš dlho, než sa seriál poriadne rozbehne.

Andor
Zdroj: Disney+

Príbeh sa začína na planéte Ferris, kde Andor žije so svojimi priateľmi a matkou. Spočiatku nie je divákovi jasné, prečo je planéta Ferris taká výnimočná a prečo seriál postavy tak detailne opisuje. Vo finálnej časti to však do seba všetko zapadne a ty si užiješ jeden z najuspokojujúcejších príbehov posledných rokov. 

Ako sme však písali v našich dojmoch, dej sa poriadne rozbehne až v šiestej epizóde a dovolíme si tvrdiť, že sa už do veľkolepého finále nezastaví. 

Bravúrne finále ťa ohromí

Finále je jednou z najlepších televíznych epizód posledných rokov. Počas necelej hodiny sa od televízora ani nepohneš a budeš vnímať napätie prúdiace z každej scény. Autori využili trpezlivé a postupné budovanie vzťahov medzi postavami a komplexnú dejovú štruktúru, vďaka čomu sa divák naplno angažuje do postáv, ktoré si zamiloval. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Andor zobrazuje význam, silu a obetu odboja, ktorý stál za víťazstvom Rebelov proti Impériu v pôvodnej trilógii Star Wars filmov z 70. a 80. rokov minulého storočia. Žiadny iný seriál či film nepristúpil k zobrazeniu rebelov tak osobne a dramaticky ako Andor. Tvorcovia si dali záležať na tom, aby dôkladne znázornili zlo, akým je Impérium naprieč celou galaxiou.

Andor
Zdroj: Disney+

Nešlo len o Vadera, Palpatina a iných záporákov. Impérium rozširovalo svoje korene tyranie po celej galaxii a pripomína rozmach fašizmu v Európe 20. storočia a nebezpečie jeho návratu aj v súčasnosti. Aj preto je spojenie diváka s rebelmi také silné a emotívne. 

Chváliť scenár seriálu Andor je komplikované, keďže popri všetkých pozitívach stále myslíme na pomalý rozbeh a vatu, s ktorou sa musí divák vysporiadať. Stojí to však za to a druhá polovica seriálu je nesmierne pútavá.

Môžu za to aj prepracované dialógy, ktoré majú váhu. Miestami sú také hlboké, až sa zdajú prehnane umelé. Môže sa zdať, že by sa postavy vo vypätých situáciách až tak kvetnato nerozprávali. Na druhej strane, vždy to má nehorázne grády, ako napríklad Luthenov prejav jeho špiónovi. 

Dialógy sú celkovo nesmierne kvalitné, a to najmä vo väzenskej časti príbehu, kde sa dočkáš viacerých prekvapení a úžasných, zimomriavkových momentov. V seriáli sa dejú udalosti, vďaka ktorým divák aj zabudne na to, že sleduje Star Wars seriál. 

Andor
Zdroj: Disney+

Nevenuje sa rytierom Jedi, Skywalkerovcom, rodine či nádeji. Jeho atmosféra je oveľa ponurejšia, serióznejšia a občas až deprimujúca. Podpísali sa pod to aj fantastickí herci, ktorí odvádzajú bravúrne výkony.

Najlepšie herecké výkony v rámci Star Wars

Najviac pozornosti budí fantastický Stellan Skarsgard ako tajomný a manipulatívny vedúci člen odboja. Jeho scény s hercom Forestom Whitakerom sú vždy vrcholom epizód. Skvelí sú aj Diego Luna ako Cassian Andor, Genevieve O'Reilly ako Mon Mothma, Denise Gough ako Deedra a jeden prekvapivý herec, ktorý zase raz dokázal, že zo seba pod správnou réžiou dokáže dostať špičkové herectvo. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme Čo pozerať cez víkend? Provokatívna oscarová komédia s Emmou Stone, Breakfast at Tiffany’s aj drsná kriminálka o rasizme 6. apríla 2024, 10:00

Veľkým plusom je aj vizuál a celková úroveň počítačových trikov. Tvorcovia postavili skutočné minimesto planéty Ferris, vďaka čomu pôsobia epizódy odohrávajúce sa tam uveriteľne a nie digitalizovane. Tvorcovia využívajú počítačové triky len vtedy, keď je to potrebné, a vtedy si na ich kvalite dajú záležať.

Prvotriedny vizuál dopĺňa hudobný sprievod s množstvom výrazných tém a občas sme sa pozastavili aj nad skvelou prácou s kamerou, keď sa kameramanom podarilo zachytiť scény v krásnych kompozíciách. 

Andor
Zdroj: Disney+

Andor je najlepšie, čo vzišlo zo Star Wars pod vedením Disney

Keď je Andor slabý, je citeľne priemerný. Nie je to však pre nekvalitnú produkciu, hercov či scenár. Je to pre jeho pomalšie tempo v úvode a postupné budovanie príbehovej štruktúry. Keď je však Andor silný, ponúka ten najlepší Star Wars obsah, aký štúdio Disney doteraz vyprodukovalo.

Istá sekvencia vo finálnej epizóde patrí k tomu najlepšiemu, čo sme videli v celom Star Wars za jeho 45-ročnú históriu. Aj preto udeľujeme prvej sérii Andor osem bodov z desiatich. 

Späť
Zdieľať
Diskusia