Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2022, 11:30
Čas čítania 2:34
Dominik Vetrák

Scenárista a herečky seriálu Star Wars: Andor: Disney chcelo kvalitný seriál a postavilo skutočné vesmírne mestá (Rozhovor)

FILMY A SERIÁLY ANDOR
Uložiť Uložené

Tvorca Star Wars: Andor a dve herečky nám odpovedali na otázky o nakrúcaní a vzniku seriálu.

Vďaka Disney sme mali možnosť zhovárať sa s tvorcom a scenáristom seriálu Star Wars: Andor, ktorý ašpiruje na pozíciu najlepšieho seriálu Star Wars vôbec. Priestor sme mali len na jednu otázku. Na otázky nám odpovedali aj herečky Genevieve O’Reilly a Adria Arjona, ktoré majú v seriáli významnú rolu. 

Odporúčané
Oplatí sa pozerať seriál Andor? Disney sa s ním pokúša o najambicióznejší Star Wars seriál vôbec (Dojmy po 3 epizódach) Oplatí sa pozerať seriál Andor? Disney sa s ním pokúša o najambicióznejší Star Wars seriál vôbec (Dojmy po 3 epizódach) 20. septembra 2022, 18:00

Ak ťa zaujíma, v čom je seriál Andor odlišný od seriálov Boba Fett či Mandalorian, scenárista a tvorca Tony Gilroy má na to jasnú odpoveď: Mandalorian robí cielený, prostý štýl príbehov. „Náš seriál je oveľa sústredenejší a zachádzame do úplne nového teritória v rámci Star Wars,“ hovorí Gilroy.

Gilroy chcel ukázať zákutia galaxie, ktorým sa doterajšie filmy a seriály veľmi nevenovali. Myslí si, že v čase, v ktorom sa seriál odohráva, sú rytieri Jedi už skôr súčasťou mýtov. Pochybuje, že nejaký pekár na odľahlej planéte tuší, kto vôbec rytier Jedi je. Galaxia je obrovská, žijú v nej úžasné stvorenia a ľudia, takže sa chcel zamerať skôr na nich. 

Andor
Zdroj: Disney+

Tony Gilroy v odpovedi jedného z novinárov prezradil, že s Georgeom Lucasom, tvorcom celého Star Wars, sa v skutočnosti rozprával iba raz a aj to po premiére snímky Rogue One: A Star Wars Story. Vôbec sa teda nemusel zaoberať tým, aby ho presvedčil nakrútiť seriál bez rytierov Jedi.

Prezradil, že to nebol on, kto vybral Andora za hlavnú postavu seriálu. Nejaký čas po premiére snímky Rogue One za ním prišli predstavitelia Disney s návrhom na seriál o Andorovi. 

Andor je dramatický špionážny triler, no Tony Gilroy sľubuje, že aj napriek tomu bude veľkolepý. V neskorších častiach uvidíme blockbusterové akčné scény a množstvo deštrukcie. Tonyho Gilroya sme sa najviac chceli opýtať na fanúšikovské reakcie po oznámení seriálu.

Reakcia fanúšikov na oznámenie seriálu Andor sa zmenila z „Kto žiadal takýto seriál?“ na „Nemôžem uveriť, že Disney robí prestížny dramatický a seriózny seriál Star Wars“. Pocítili ste zadosťučinenie, keď ste videli entuziazmus fanúšikov po tom, čo vyšli trailery a uvedomili sme si, že Andor vyzerá lepšie ako ktorýkoľvek predošlý seriál z radu Star Wars?

Tony Gilroy: Wow, to ste povedali vy, nie ja. (úsmev) Bol to pre mňa veľmi nezvyčajný zážitok. Robili sme na tom tri roky, z toho dva v pandémii. Po celý čas sme boli v „uzavretej bubline“, z ktorej nemohli uniknúť tajomstvá o seriáli a príbehu.

Odporúčané
RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie 23. novembra 2022, 11:30

Viac než odozva ľudí a fanúšikov pre nás bolo silnejšie konečne vydať trailer a ukázať svetu, na čom sme tak dlho pracovali. Pre každého člena štábu to bol mimoriadne dôležitý moment a zážitok. Samozrejme, bolo veľmi príjemné vnímať pozitívne reakcie. 

Andor
Zdroj: Disney+

Čo vás najviac nadchlo pri pomyslení na to, čo môžete so svojou postavou urobiť v seriáli? Možno niečo, na čo vo filme Rogue One nebol priestor?

Genevieve O’Reilly: Andor žije a dýcha vo svete filmu Rogue One. Rogue One však zachytáva len moment v životoch týchto postáv. V seriáli máme možnosť stretnúť a spoznať postavy v rozličných životných situáciách, čo z nich robí oveľa komplexnejšie charaktery. Som vďačná Disney a Tonymu Gilroyovi, že dovolili dať mojej postave viac priestoru a ukázať ju aj v inom svetle než len ako vodkyňu odboja, napríklad z hľadiska obyčajnej ženy. 

Mali ste možnosť hrať pred veľkými LED obrazovkami, technológiou zvanou StageCraft? Tieto LED obrazovky nahrádzajú zelené či modré plátno a vytvárajú pozadie pre scény, či už sú to mimozemské planéty, veľké mestá, alebo pustiny s obrovskými strojmi. 

Adria Arjona: Ja konkrétne som si pred týmito obrazovkami nezahrala. V mojom prípade bolo všetko v seriáli veľmi fyzické. Mesto, ktoré vidíte v prvých epizódach, naozaj postavili. Bolo to asi desať blokov skutočne fungujúceho mesta, cez ktoré som mohla prechádzať. Vybrala som si náhodný stôl, otvorila šuflík a boli v ňom nejaké predmety.

Odporúčané
Mandalorian a Boba Fett tyranizujú galaxiu v traileri na 3. sériu Mandaloriana. Disney ukázalo aj finálny trailer na Andora Mandalorian a Boba Fett tyranizujú galaxiu v traileri na 3. sériu Mandaloriana. Disney ukázalo aj finálny trailer na Andora 11. septembra 2022, 13:30

V jednej scéne som sa mala rozbehnúť a dostať sa na určité miesto, no nikto mi nepovedal, ktorým spôsobom sa tam mám dostať. Mohla som si vybrať vlastnú cestu, keďže vytvorené mesto bolo obrovské. 

Seriál Star Wars: Andor môžeš začať pozerať na streamovacej službe Disney+

Andor
Zdroj: Disney+
Domov
Zdieľať
Diskusia