Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 4:58
Dominik Vetrák

Ktorý Star Wars film by si za žiadnu cenu nemal zmeškať? Toto je 11 najlepších snímok zo sveta Hviezdnych vojen (Rebríček)

FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Ktoré Star Wars filmy sú najlepšie a s ktorými seriálmi ani nemusíš strácať čas?

Po úžasnej pôvodnej trilógii Star Wars z prelomu 70. a 80. rokov 20. storočia (Epizódy IV – VI) nakrútil George Lucas na prelome tisícročia podstatne slabšiu prequelovú trilógiu (Epizódy I – III), no po tom, čo štúdio Lucasfilm v roku 2012 odkúpila spoločnosť Disney a začala tvoriť vlastné Star Wars filmy a seriály, to už s touto značkou šlo dole vodou.

Občas sa však vynoria kvalitné a zaujímavé projekty a vzhľadom na to, že na Disney+ si aktuálne môžeš pozrieť celú prvú sériu ambiciózneho seriálu Andor, sme sa rozhodli pomôcť ti vybrať si ďalšie podarené diela z tohto sveta.

Ak sa k nim chceš dopracovať a prečítať si ďalšie stovky filmových a seriálov článkov, rebríčkov a tipov, podpor našu tvorbu a staň sa členom klubu Refresher+.

11. The Rise of the Skywalker – Epizóda IX

Záverečnej časti Skywalkerovej ságy sa oblúkom vyhni. Tu už idú všetky pokusy o nestrannosť bokom. Takúto legendárnu ságu a návrat milovaných postáv po 40 rokoch predsa nemôže nikto uzatvoriť takýmto nepodareným štýlom. 

Týchto 6 sekúnd asi dokonale znázorňuje pocity ľudí súvisiace so zápletkou v tejto snímke.

Čakali sme epickejšie súboje so svetelnými mečmi, lepšie rozuzlenia dejových línií a charakterov postáv a najmä zmysluplné zakončenie celej ságy. To, čo tvorcovia urobili s Rey a Palpatinom, bolo nechutne prvoplánové, klišé a hlúpe. Veľké rozuzlenia tohto filmu akoby napísal 10-ročný fanúšik Mandaloriana, ktorý kedysi niečo počul o Lukovi Skywalkerovi. 

Odporúčané
RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie RECENZIA: Andor je možno najlepší Star Wars seriál za 45 rokov. Ohurujúce scény v závere ešte nikto nenatočil kvalitnejšie 23. novembra 2022, 11:30

10. The Last Jedi – Epizóda VIII

Režisér Rian Johnson je nesmierne talentovaný, ale toto sa mu nepodarilo. Značku Star Wars sa pokúsil pohnať iným, originálnym smerom, nepadlo to však na úrodnú pôdu.

Postava Luka Skywalkera je tu paródiou toho, čo na nej fanúšikovia milovali, neužili si ani súboje so svetelnými mečmi a tragická dejová línia s Finnom a Rose Tico znechutila aj najväčších fanúšikov trápnej romantiky vo filmoch. The Last Jedi mal niekoľko úžasných momentov, no tento koncept sa pre predposlednú časť ságy nehodil a Johnson mal skôr zvoliť zrežírovanie spin-offu. 

9. The Phantom Menace – Epizóda I

Tu sa už dostávame do teritória, keď nejde o zlé filmy, ale v porovnaní s pôvodnou trilógiou ide o výrazný pokles v kvalite. George Lucas rozšíril svet Star Wars zaujímavým spôsobom a diváci si tak konečne mohli užiť rozšírenú mytológiu.

Na druhej strane sme boli svedkami niekoľkých kontroverzných rozhodnutí postáv. Viaceré sekvencie, ktoré nás uchvátili ako deti, v dospelosti vnímame tak, že sme po nich v Star Wars filme netúžili. Ale hudobná téma Duel of the Fates a fantastický súboj so svetelnými mečmi na konci to všetko vynahrádzajú.  

8. Attack of the Clones – Epizóda II

Hayden Christensen nie je úžasný herec, no za jeho suché a miestami trápne repliky rozhodne nemôžeme viniť len triviálny scenár. Druhá časť prequelovej trilógie jemne vylepšila nedostatky jednotky, no Lucas sa stále nedokázal zbaviť otravného Jar-Jar Binksa a prehnane digitálneho vzhľadu. Našťastie, súboje rytierov Jedi sú čerešničkou na torte prequelovej trilógie a aj v tomto prípade vykrývali nedostatky snímky.

7. Solo

Bolestivo podhodnotený, skvelý dobrodružný film od režiséra Rona Howarda s mladým Aldenom Ehrenreichom nezarobil v kinách veľké peniaze. Je to škoda, keďže predstavil skvelé postavy a celkom sme si užili mladého Hana Sola, aj keď Harrisona Forda v tejto role nikto nenahradí.

Anketa:
Ktorá časť je podľa teba najlepšia?
Epizóda 1
Epizóda 2
Epizóda 3
Epizóda 4
Epizóda 5
Epizóda 6
Epizóda 7
Epizóda 8
Epizóda 9
Rogue One
Solo
Iný (seriál – napíš do komentáru)
Epizóda 1
7 %
36 Hlasov
Epizóda 2
3 %
17 Hlasov
Epizóda 3
40 %
207 Hlasov
Epizóda 4
8 %
43 Hlasov
Epizóda 5
12 %
60 Hlasov
Epizóda 6
11 %
58 Hlasov
Epizóda 7
0 %
2 Hlasy
Epizóda 8
1 %
6 Hlasov
Epizóda 9
2 %
10 Hlasov
Rogue One
11 %
59 Hlasov
Solo
2 %
9 Hlasov
Iný (seriál – napíš do komentáru)
2 %
10 Hlasov

Je ironické, že najlepšie Star Wars filmy (odkedy značku vlastní Disney) sú spin-offy a ešte k tomu prehliadané tituly, lebo v nich nie sú rytieri Jedi. Ak máš chuť na vtipný, napínavý a akčný blockbuster, neváhaj a daj Solovi šancu.

6. Rogue One

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121832 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia