Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2023, 10:27
Čas čítania 1:42
Ema Stanovská

Viac úzkosti, viac kazov? Vedci odhalili súvislosť medzi duševným zdravím a kvalitou chrupu

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Výskum Medzinárodnej asociácie pre výskum zubov odhalil, že miera kazivosti a straty zubov je vyššia u pacientov so psychickými poruchami.

Nová štúdia Medzinárodnej asociácie pre výskum zubov (AADOCR) našla významné súvislosti medzi kvalitou chrupu a stavom duševného zdravia. Ľudia, ktorí častejšie prežívajú úzkosť, depresívne stavy alebo bojujú so sociálnou fóbiou, môžu mať oveľa väčšie problémy s chrupom ako duševne zdravé osoby. Výskum nadväzuje na predošlé štúdie, ktoré priniesli podobné výsledky.

Štúdia, ktorú viedol Alex Kalaigian zo Stomatologickej fakulty Kalifornskej univerzity v San Franciscu, bola publikovaná na stránke Medzinárodnej asociácie pre výskum zubov.

Najrizikovejšie sú úzkosti, depresie a fóbie

Pomocou dotazníka merali symptómy duševného zdravia podľa troch kategorizácií porúch: internalizácia, externalizácia a užívanie návykových látok. Internalizujúce správanie označuje napríklad úzkosť, depresiu, sociálnu izoláciu, zatiaľ čo externalizujúce sa týka napríklad agresivity a porušovania pravidiel.

Zároveň sa hodnotilo aj šesť ukazovateľov ústneho zdravia: vlastné hodnotenie ústneho zdravia, krvácanie ďasien, uvoľnené zuby, vypadávanie zubov, ochorenie ďasien a strata kostnej hmoty. Výskumníci potom porovnávali závažnosť duševných problémov so stavom chrupu a ústnej hygieny.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Ukázalo sa, že všetkých šesť nepriaznivých výsledkov v oblasti ústneho zdravia vykazovalo štatisticky významne vyšší výskyt závažných problémov v oblasti duševného zdravia. Napríklad strata kostnej hmoty v okolí zubov alebo krvácanie ďasien boli spojené s vyšším výskytom internalizujúceho správania. Externalizujúce problémy a problémy s užívaním látok boli menej výrazné.

Štúdia dospela k záveru, že duševné problémy, ako je úzkosť či depresia, môžu patriť medzi rizikové faktory vzniku dentálnych ochorení. „Tieto výsledky môžu poslúžiť lekárskym aj zubárskym komunitám pri diagnostike a poskytovaní liečby osobám trpiacim duševnými chorobami,“ skonštatovali vedci v štúdii.

Viac úzkosti, viac kazov

Štúdie už v minulosti dokázali možné prepojenie medzi duševným zdravím a zdravím ústnej dutiny. Preukázali sa súvislosti medzi problémami duševného zdravia a stratou zubov, parodontitídou a zubným kazom.

Výskum z roku 2022 zistil, že zubára častejšie navštevujú ľudia s dobrým mentálnym zdravím. Ľudia s úzkosťami sa mu skôr vyhýbajú. To môže podľa vedcov vysvetľovať tieto výsledky. Vedci uvádzajú, že viac ako 65 % respondentov, ktorí potvrdili, že majú zlé duševné zdravie, nerobia nič pre to, aby zlepšili svoje problémy s chrupom.

Systematický výskum z roku 2015 sa zaoberal súvislosťou medzi zlým orálnym zdravím a bežnými psychologickými poruchami – napríklad, depresiou, generalizovanou úzkostnou poruchou, panickou poruchou, obsedantno-kompulzívnou poruchou, posttraumatickou stresovou poruchou alebo fóbiou.

Odporúčané
 Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty Svetielko nádeje zlepšuje život detským onkologickým pacientom. Takto im môžeš pomôcť aj ty 21. marca 2024, 9:00

Štúdia preukázala významnú súvislosť medzi bežnými psychickými poruchami a stratou zubov. Osoby s bežnými poruchami mali totiž viac kazivých, chýbajúcich a zaplombovaných povrchov zubov ako členovia kontrolnej skupiny. Výskumníci sa vtedy dopracovali k rovnakému výsledku ako AADOCR – miera kazivosti a straty zubov bola vyššia u pacientov s bežnými psychickými poruchami.

Vedci upozorňujú, že to platí aj naopak. Väčšie riziko zubného kazu a straty zubov môže viesť k častejším bolestiam, sociálnej izolácii, nízkemu sebavedomiu a zníženiu kvality života.

Domov
Zdieľať
Diskusia