Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2023 o 12:30
Čas čítania 5:31
Ema Stanovská

Small talku sa bojí rovnako ako prepadnutia. Takto vyzerá život človeka, ktorý trpí sociálnou fóbiou

Small talku sa bojí rovnako ako prepadnutia. Takto vyzerá život človeka, ktorý trpí sociálnou fóbiou
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vyhýbaním sa človek svoju myseľ učí, že situácia, z ktorej cíti strach, je nebezpečná a je potrebné sa jej vyhnúť, hovorí psychologička. Ako vzniká sociálna fóbia a ako ju odlíšiť od plachosti?

Čo by si povedal na to, ak by ti dal niekto do ruky uhorku a vyzval ťa, aby si skupine neznámych ľudí ukázal, ako sa správne nasadzuje kondóm? Pre jedného z desiatich dospelých ľudí by bola táto predstava rovnako desivá ako myšlienka, že ich niekto napadne v temnej uličke. Približne toľko ľudí totiž trpí sociálnou fóbiou (resp. sociálnou úzkostnou poruchou).

Nemýľ si túto fóbiu s hanblivosťou či introvertnosťou. Introverzia je črta osobnosti, ktorú neovplyvňuje strach z toho, čo si o nás myslia ostatní. Introverti si dokážu sociálne interakcie užiť, potrebujú ich však menej často a menej intenzívne než extroverti, vysvetľuje pre Refresher psychologička Daniela Jančušková z platformy ksebe.

Rýchlejšie sa pri nich síce vyčerpajú a unavia, no svoj sociálny život vedia mať pod kontrolou. „Človek so sociálnou fóbiou alebo úzkosťou sa v sociálnych situáciách nedokáže uvoľniť, cíti intenzívny strach z kritiky, hanby, poníženia a sociálnym situáciám sa vyhýba,“ vraví Jančušková. V skratke – sociálne fóbia výrazne obmedzuje každodenné fungovanie v jeho živote.

Človek trpiaci sociálnou fóbiou sa obáva zosmiešnenia, strápnenia či poníženia.
Človek trpiaci sociálnou fóbiou sa obáva zosmiešnenia, strápnenia či poníženia. Zdroj: Pexels

V Refresheri neberieme duševné zdravie na ľahkú váhu a píšeme o ňom v spolupráci s odborníkmi. Všetky články nájdeš pod témou Duševné zdravie. Podporíš nás v tom, ak sa staneš členom Refresher+ klubu.

„Predstieram, že musím ísť na WC“

O sociálnej fóbii alebo sociálne úzkostnej poruche hovoríme vtedy, ak človek cíti v akejkoľvek sociálnej alebo spoločenskej situácii úzkosť, ktorú sprevádzajú telesné príznaky – tras rúk a tela, búšenie srdca, potenie, červenanie sa, zvýšené svalové napätie, sucho v ústach či pocity nevoľnosti, vysvetľuje psychologička.

Odporúčané
Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? Obľúbené babské rady a domáce kozmetické triky za pár centov: ktoré skutočne fungujú a čomu sa podľa odborníčky radšej vyhnúť? 13. júla 2024 o 9:30

Človek trpiaci sociálnou fóbiou je presvedčený, že iní ľudia si ho nadmerne všímajú a hodnotia ho, obáva sa zosmiešnenia, strápnenia, poníženia. Bežné situácie ako stretávanie známych, jedenie na verejnosti či telefonovanie mu spôsobujú nadmerný stres.

Ak zažívaš neprimerané pocity úzkosti, smútku či osamelosti, neváhaj a obráť sa na niektorú z liniek pomoci. Anonymnú online poradňu (chat alebo email) poskytuje IPčko  aj Liga za duševné zdravie. Obrátiť sa môžeš aj na bezplatnú 24-hodinovú linku dôvery Nezábudka 0800 800 566 alebo krízovú linku pomoci IPčka 0800 500 333. Nezabudni, nie si v tom sám.

Muž, nazvime ho John, sa na Reddite podelil so svojou skúsenosťou so sociálnou úzkosťou. „Konečne som ju porazil,“ napísal v príspevku, ktorý mal vyše tisíc reakcií. John mal už odmalička problém nájsť si priateľov, viesť small talky a udržiavať očný kontakt. Bál sa byť stredobodom pozornosti a neustále mal pocit, že mu niekto číta myšlienky.

Pri obyčajných rozhovoroch cítil podľa vlastných slov rovnakú úzkosť, ako keby bol obeťou prepadnutia ozbrojeného útočníka. „Vždy keď som s niekým hovoril, myslel som len na to, ako sa tvárim, ako vyzerám, čo mám robiť s rukami a čo odpovedať, aby som sa nestrápnil. Asi nemusím hovoriť, že s dievčatami som sa absolútne nevedel rozprávať,“ opisuje John svoju skúsenosť. 

Sociofobik sa bojí ocitnúť v akejkoľvek situácii, keď je na neho zameraná pozornosť druhých.
Sociofobik sa bojí ocitnúť v akejkoľvek situácii, keď je na neho zameraná pozornosť druhých. Zdroj: Pexels

„Mal som s tým problém jednoducho preto, že som si myslel, že nie som zaujímavý človek a že by ich nezaujímali veci, ktoré chcem povedať. Takže buď som hovoril o ľuďoch, ktorých spoločne poznáme, alebo som im kládol otázky – aby skrátka hovorili oni.“ 

Odporúčané
Sexbiznis na Panónskej: Marcela tu šliape už 20 rokov, v kríkoch sú špinavé matrace, použité kondómy a striekačky (Reportáž) Sexbiznis na Panónskej: Marcela tu šliape už 20 rokov, v kríkoch sú špinavé matrace, použité kondómy a striekačky (Reportáž) 9. júla 2024 o 12:30

John vraví, že ak sa pri spoločenskom kontakte cítil príliš zle, predstieral, že musí ísť na toaletu, alebo sa „zašil“ v kúte a tváril sa, že odpisuje na správy. Hoci v skutočnosti nič také nerobil.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa ľudia so sociálnou fóbiou dostávajú do „začarovaného kruhu“.
  • Ako sa „lieči“ sociálna fóbia.
  • Aké metódy a stratégie pomohli Johnovi zbaviť sa tejto fóbie.
  • Z akých dôvodov sú niektorí ľudia náchylnejší na túto fóbiu ako iní.
  • Ako ľudí s fóbiou ovplyvnila pandémia.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132973 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia