Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2023, 10:00
Čas čítania 2:29
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Drámu The Whale nezachraňuje ani skvelý Brendan Fraser. Režisér Darren Aronofsky priniesol ďalšie sklamanie

RECENZIA: Drámu The Whale nezachraňuje ani skvelý Brendan Fraser. Režisér Darren Aronofsky priniesol ďalšie sklamanie
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY BRENDAN FRASER THE WHALE
Uložiť Uložené

Aká je dráma, za ktorú získal Brendan Fraser prvého Oscara v kariére?

Ako najlepšie odčiniť chyby z minulosti, ktoré zožierajú dušu človeka? Dá sa to vôbec? Napáchané škody môžu mať niekedy veľmi dlhú trvácnosť a môže sa stať, že nezmiznú nikdy. Týmito myšlienkami sa trápi aj hlavná postava filmu The Whale, ktorou je takmer tristokilogramový učiteľ Charlie (Brendan Fraser). Šancu na nový a lepší život dávno zahodil do koša a rezignoval.

Staré rany si hojí po svojom. Celé dni trávi na zatuchnutom gauči, keďže nie je schopný pre svoju obezitu prejsť ďalej než k dverám bytu. Keď práve nemasturbuje, konzumuje desivo veľké kvantum jedla, číta si staré eseje a online prednáša svojim študentom s vypnutou kamerou.

Popritom hnevá svojím sebadeštruktívnym správaním a odmietaním zdravotnej pomoci svoju opatrovateľku Liz (Hong Chau). Taktiež sa zúfalo snaží vychovávať dospievajúcu dcéru Ellie (Sadie Sink), ktorá sa k nemu správa odmerane a miestami vyslovene kruto. Dáva mu jasne pocítiť, ako ju zranilo a nahnevalo, že ju a jej matku pred rokmi opustil kvôli mladému študentovi. 

Charlie je Ellie dokonca ochotný platiť a pomáhať s úlohami do školy za to, že s ním bude tráviť čas. Ich toxický vzťah a neopätovaná láska Charlieho doslova presakujú z obrazu. Je možné, že k nemu raz dcéra prejaví rovnaké city a prestane ho brať len ako odporného slabocha a zúfalca?

Sadie Sink
Zdroj: A24

Čo funguje v divadle, nemusí fungovať na plátne

Americký režisér Darren Aronofsky (Requiem for a Dream, Black Swan) v najnovšej snímke adaptoval rovnomennú divadelnú hru Samuela D. Huntera z roku 2012. Tá nepochybne ponúka silný príbeh nabádajúci k ľudskosti, situovaný na jedno miesto – Charlieho byt.

Samuel D. Hunter nie je len autorom divadelnej hry, ale aj autorom scenára k Aronofského filmu. Nepúšťal sa tak do žiadnych experimentov, perom nastavil jasné pravidlá a hranice a zostal verný originálu. Zostať však čo najvernejší predlohe pri podobnom type komorného a vyslovene depresívneho príbehu sa už na pohľad zdá ako mimoriadne odvážne či až absurdné rozhodnutie.  

To, čo funguje v divadle, nemusí totiž vôbec fungovať aj na plátne. A ten, kto dokáže napísať dobrú divadelnú hru, ešte nemusí byť automaticky dobrý scenárista. The Whale je ukážkovým príkladom oboch prípadov. Tvorcovia doslova zabili potenciál ozvláštniť dej práve odlišným a ďaleko viac „farebným“ filmovým jazykom.

Odporúčané
Brendan Fraser na nakrúcaní Múmie takmer umrel. Hollywood ho vyhnal, keď ho sexuálne obťažovali, no vrátil sa späť Brendan Fraser na nakrúcaní Múmie takmer umrel. Hollywood ho vyhnal, keď ho sexuálne obťažovali, no vrátil sa späť 13. marca 2023, 7:00

Hunter s Aronofským vyčerpávajú diváka zdĺhavými dialógmi v jednom byte a čím viac sa snažia o to, aby sa do jednotlivých postáv vcítil a pochopili ich konanie, tým viac sú mu ukradnuté. Dvojica tvorcov si hovie v marazme a akoby sa až vyžívala v nešťastí Charlieho. Emočne nás vydiera a v závere to preháňa zbytočným pátosom.

The Whale
Zdroj: A24

Aronofsky stále nestratil cit pre výber hercov

Aronofsky býval majstrom v budovaní desivej, znepokojivej, nepríjemnej, temnej atmosféry a vedel priam dokonale používať hudbu (stačí si spomenúť na jeho kultové diela Pi, Requiem for a Dream či Black Swan), no od snímky Noe sa akoby zmenil na úplne iného tvorcu. 

Zmenil sa na tvorcu, z ktorého filmov sa vytratila autentickosť a nahradila ich umelá póza, bezduché bábky bez komplexných charakterov a nuda. Jediné, čo Aronofsky stále nestratil, je cit pre výber hlavných hercov. Brendan Fraser sa vrátil vo veľkom štýle a skutočne podáva najlepší výkon svojej kariéry.

Nie náhodou si vyslúžil na prestížnom festivale Berlinale 6-minútový standing ovation a neskôr aj pozlátenú sošku Oscara. Nakrúcanie preňho nebolo jednoduché. Mal na sebe 150-kilový oblek a v maskérni strávil dlhých šesť hodín. Svojej roly sa zhostil fantasticky, bohužiaľ to nestačí na to, aby celý film vytiahol nad hranicu priemeru. 

 
Nestačia ani skvelé výkony Hong Chau a Sadie Sink, ktorá ukázala po Stranger Things novú hereckú polohu a nesmierne jej sadla. Ty Simpkins ako kresťanský misionár je, naopak, poriadne otravný a u kolegov má čo dobiehať. Darren Aronofsky bohužiaľ priniesol po Mother! ďalšie sklamanie. Dráme The Whale preto udeľujeme len päť a pol bodu z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia