Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2023, 14:30
Čas čítania 8:44
Adam Novosad

Veterinárka Zuzana sa odsťahovala do Anglicka: Nie je to až taký raj, ako si Slováci myslia. Kone tu chovajú na záhrade (Rozhovor)

REFRESHER DOMÁCE ZVIERATÁ HOSPODÁRSKE ZVIERATÁ NEZVYČAJNÉ POVOLANIA ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Zuzana po štúdiu veteriny v susednom Česku odišla žiť do Anglicka.

„Majiteľka koňa držala, ja som ho išla pichnúť, ale zrazu sa prebudil a postavil na zadné a začal kopať na všetky strany. Ona krvácala z nosa, aj mňa kopol, ale stihla som sa uhnúť. Vtedy som mala strach o život,“ opisuje veterinárka Zuzana Beňadiková situáciu, keď bola v ohrození života.

Odporúčané
Slovák Dušan sa odsťahoval na Island: Už som si tu kúpil dom, Islanďanky občas na cudzincov pozerajú ako na kus mäsa (Rozhovor) Slovák Dušan sa odsťahoval na Island: Už som si tu kúpil dom, Islanďanky občas na cudzincov pozerajú ako na kus mäsa (Rozhovor) 12. februára 2023, 16:30

Zuzana síce vyštudovala veterinu v susednom Česku a praxovala v Rajci, ale hneď, keď mala príležitosť, odsťahovala sa do Anglicka, kde sa dnes venuje ošetrovaniu koní. Slovákom však odkazuje, že Anglicko nie je takým rajom, ako si mnohí predstavujú.

„Na začiatku sa Angličania tvária, že sú kamoši, ale hlbšie vzťahy sa budujú ťažšie. Neplánujeme tu však zostať večne. Aj keď si ľudia myslia, že zahraničie je super, nie je to vždy tak,“ reaguje Zuzana aj na otázku platov. 

kôň
Zdroj: archív respondentky

Dnes pracuješ ako veterinárka v Anglicku, ale študovala si v Česku a pochádzaš zo Žiliny. Ako si sa do Anglicka dostala?

Študovala som veterinárnu medicínu, čo bežne trvá šesť rokov. Skončila som v roku 2020 až po šesť a pol roku štúdia, lebo som medzitým stážovala ako študentka veteriny v Austrálii, Rakúsku a mesiac v Maroku. V marci 2020 sa zrazu začala korona a ja som nemala veľa možností, tak som začala pracovať vo veterinárnej ambulancii v Rajci ako pomocný veterinár. 

Hľadala som popritom spôsob, ako sa dostať do Anglicka. Bolo to ťažké, lebo boli zatvorené hranice a nedalo sa len tak odísť. Nakoniec sa mi prácu podarilo nájsť až cez Facebook.

Kto sa ti ozval cez Facebook?Svoju fotku a životopis som na Facebooku pridala do skupiny pre veterinárov, a tak sa mi ozvali traja ľudia z Anglicka. Dohodla som si s nimi pohovor, keďže v septembri 2020 sa otvorili hranice a ja som hneď odletela.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Na viaceré pozície ma zobrali, no vybrala som si prácu v regióne Staffordshire ako výjazdová veterinárka so zameraním na kone. Moja podmienka bola, že sa chcem venovať výlučne koňom.

Moja práca je podobná lekárovi v sanitke. Mala som plne vybavené auto, mala som sono, röntgen, gastroskop, všetky lieky aj zubné náradie. Všetko vybavenie na to, čo človek môže robiť v teréne. Táto firma sa zameriava na kone.

Išla som na výjazd a ten kôň mal otvorenú zlomeninu nohy. To bolo veľmi vážne zranenie, vtedy bolo jasné, čo sa ide diať. Tam bola jediná možnosť: eutanázia.

Vedela si už počas školy, že chceš pracovať len s koňmi?

Jasné, pracovala som aj s malými zvieratami ako psy a mačky. Je ľahké sa k nim dostať, ale veterinárov, ktorí sa venujú výlučne koňom, je na Slovensku veľmi málo. U nás máme málo koní, a tak ani netreba toľko veterinárov, aby sa o nich starali.

Aké sú najväčšie špecifiká starostlivosti o kone v porovnaní so psami či s mačkami? Okrem toho, že sú násobne väčšie.

Najväčší rozdiel je v tom, že za koňom musím prísť ja, zatiaľ čo so psami a s mačkami ľudia chodia na kliniku. My sme ani kliniku nemali, mali sme len autá a výjazdové vybavenie. Za malými zvieratami dnes ani veterinári nechcú chodiť domov. Veľká časť mojej práce je šoférovanie, čo je často únavnejšie než liečenie a človek by to možno ani nepovedal. 

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Pes a mačka s ľuďmi oveľa viac komunikujú. Keď majú bolesť alebo ich niečo trápi, majiteľ na to oveľa rýchlejšie zareaguje. Kôň bolesť veľmi dobre maskuje. Kôň je korisť a pes je šelma. Pes väčšinou v kritickej situácii reaguje tak, že zaútočí, ale kôň utečie. Kone ukazujú bolesť, až keď je to už naozaj vážne. Aj vo voľnej prírode musia pred predátormi bolesť alebo chorobu maskovať.

kôň
Zdroj: archív respondentky

Na Slovensku sa dodnes traduje, že ak si kôň zlomí nohu, je to koniec a musia ho navždy uspať. Je to len mýtus alebo sa kone so zlomeninou automaticky musia usmrtiť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132446 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či treba každého koňa so zlomeninou automaticky usmrtiť.
  • Koľko zarába veterinárka v Anglicku v porovnaní s platom na Slovensku.
  • Aké najťažšie prípady koní s otvorenými zlomeninami už riešila.
  • Kedy kôň majiteľke kopol do hlavy a spôsobil jej krvácanie z nosa. 
  • Koľko dnes stojí bežný kôň a aké astronomické sumy stoja dostihové kone.
  • Kedy musela ošetrovať zviera s besnotou, čo bolo mimoriadne nebezpečné.
Domov
Zdieľať
Diskusia