Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. februára 2023, 9:30
Čas čítania 5:04
Jakub Paulík

Franco Columbu s Arnoldom Schwarzeneggerom začínali ako murári. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici

Franco Columbu s Arnoldom Schwarzeneggerom začínali ako murári. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici
Zdroj: Facebook/Arnold
ŠPORT FRANCO COLUMBU KULTURISTIKA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Keď Stallone trénoval na postavu Rockyho, Columbu ho vyzval na súťaž v porovnávaní sily. Neskončilo sa to dobre.

Franco Columbu – jeden z najsilnejších kulturistov svojej doby a celoživotný priateľ Arnolda Schwarzeneggera, bez ktorého by to známy herec podľa vlastných slov nikdy nedotiahol tak ďaleko. „Mohol som mať úspech bez peňazí, bez mojich rodičov, ale nikdy nie bez teba,“ povedal Arnold o Francovi.

Než sa však obaja muži prepracovali k sláve, privyrábali si ako murári a spoločne žili v malom byte, kde sa striedali v spánku na gauči. Toto je životný príbeh Sardínčana a bývalého pastiera Franca Columba, ktorý to z farmy dotiahol až do najvyššej kulturistickej súťaže Mr. Olympia.

Na Refresheri nájdeš takisto články o životoch legendárnych kulturistov, akými boli Jay Cutler, Ronnie Coleman či Lou Ferrigno. Staň sa členom klubu Refresher+ a čítaj obsah bez obmedzenia.
Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone a Franco Columbu.
Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone a Franco Columbu. Zdroj: instagram.com/francocolumbu

Stallone s ním nevedel udržať tempo a prišiel k úrazu

Franco Columbu meral iba 165 centimetrov, ale dokázal zdvihnúť oveľa väčšie váhy než mnohí dvojmetroví muži. V pomere k svojej výške patril medzi najsilnejších kulturistov. Ako osobný tréner nešetril ani Sylvestra Stallona, ktorý sa pripravoval na slávne filmové roly Ramba a Rockyhho.

Odporúčané
Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy 3. decembra 2023, 16:30

Columbu tvrdil, že Stallone chcel ísť skutočne naplno. Jeho tréning mal byť na úrovni kulturistov, ktorí sa plánujú postaviť na pódium Mr. Olympia, medzi najlepších z najlepších. To však znamenalo, že Stallone musel spolu s Francom makať 6 dní v týždni dvakrát denne.

Aj takto vyzeral ich tréning

Pre Stallona robil v 70. rokoch na plný úväzok. Pri dravom tempe, do ktorého sa pustili, nebolo možné, aby sa venoval inému klientovi. „Aby som sa sústredil na to, že ho dostanem do najlepšej formy v jeho živote, musel som nechať takmer všetko bokom,“ povedal Columbu podľa Popworkouts.

Z cvičenia si raz skúšali spraviť súkromnú súťaž. Overovali si, kto z nich vytlačí viac na bench press. S nápadom vraj vtedy prišiel Franco, no Sly sa nedal zahanbiť. Počas zvyšovania váh si však vážne zranil pravý prsný sval, ktorý mu museli operovať.

Keďže nechcel, aby bolo zranené miesto so 60 štichmi vidno, rozhodol sa, že si nechá spraviť tetovanie, píše Essentially Sports. Dnes je už Stallone známy tým, že má potetovanú veľkú časť tela. Pravdou však je, že nebyť Franca Columba, možno by s tým nikdy ani nezačal.

Franco a Arnold.
Franco a Arnold. Zdroj: instagram.com/francocolumbu/

Obidvaja si zažili v detstve bitky

Franco Columbu narodený v roku 1941 vyrastal v Ollolai na Sardínii na rodinnej farme, kde pracoval ako pastier. S Arnoldom Schwarzeneggerom, svojím najlepším priateľom, sa stretol na súťaži Junior Mr. Europe v Nemecku v roku 1965. Arnold vtedy vyhral prvé miesto ako kulturista a Franco Columbu dominoval ako powerlifter.

Odporúčané
Legendy kulturistiky v minulosti a dnes (FOTO). Aj keď niektorým ťahá na 90 rokov, stále makajú Legendy kulturistiky v minulosti a dnes (FOTO). Aj keď niektorým ťahá na 90 rokov, stále makajú 28. októbra 2023, 12:30

Po súťaži Arnold Francovi navrhol, aby bol jeho sparingpartnerom, a odvtedy boli nerozlučnou dvojkou, ktorá to dotiahla až k úspešnej kariére v zámorí. „Navzájom sme sa tlačili vpred, súťažili sme spolu a smiali sme sa počas celej tej cesty,“ napísal o Francovi Columbovi v spomienkach na Facebooku.

Franco a Arnold mali od začiatku kariéry veľa spoločného. Obaja boli imigrantmi z európskych krajín, pochádzali z obyčajných pomerov a do USA prišli za slávou a úspechom. A podobne ako Arnold zažíval fyzické týranie od svojho otca, Franco sa v detstve ako nízky a vychudnutý chlapec dostával neraz do šarvátok s rovesníkmi, ktoré spočiatku prehrával.

Do svojich 11 rokov som dostal veľa nakladačiek. Potom som to jedného dňa začal vracať. Nikto sa ma nemohol dotknúť,“ cituje The New York Times vyjadrenie Franca pre Miami Herald. Možno aj skúsenosti z detstva ho motivovali k tomu, aby sa začal venovať boxu. Stal sa dokonca majstrom Talianska, no nakoniec zostal pri kulturistike, ktorá mu priniesla najväčší úspech.

Franco a Arnold spoločne trénovali aj „na staré kolená“ (2016) 

Spolubývajúci kulturisti a murári

Keď sa Arnold dostal koncom 60. rokov do USA, požiadal praotca kulturistiky Joea Weidera, ktorý mu finančne pomáhal, aby prizval aj Franca. „Keď som sa konečne dostal do Ameriky, bol som osamelý. Opustil som svoju rodinu, svoju krajinu, nechal som za sebou celý svoj doterajší život. Keď som požiadal Joea Weidera, aby ťa zobral so mnou trénovať, bolo to preto, že som vedel, že bez môjho najlepšieho priateľa nie som tým istým človekom. Mohol som mať úspech bez peňazí, bez mojich rodičov, ale nikdy nie bez teba,“ opísal hodnotu ich priateľstva Arnold.

Odporúčané
Gigantický Lee Haney prekonal rekord Arnolda Schwarzeneggera. Neporaziteľný kulturista vyhral 8-krát po sebe Mr. Olympia Gigantický Lee Haney prekonal rekord Arnolda Schwarzeneggera. Neporaziteľný kulturista vyhral 8-krát po sebe Mr. Olympia 9. októbra 2023, 9:30

Spočiatku bývali spolu v byte a každú noc sa striedali, kto z dvojice bude spať na gauči a kto na posteli. Ešte než sa stali slávnymi, potrebovali sa niečím živiť. Peniaze, ktoré dostávali od Weidera, im nestačili, a tak založili firmu European Brick Works, kde pracovali ako murári. Columbu sa vtedy vysmieval súťažiacim, ktorí sa po tréningu iba vyvaľovali na pláži, zatiaľ čo on s Arnoldom makali a ich svalstvo sa vraj vďaka tomu ešte viac vyrysovalo.

Arnold a Franco.
Arnold a Franco. Zdroj: Instagram/Arnold

Pri súťaži s nosením chladničiek prišiel takmer o nohu

Hoci bol Columbu vysoký len 165 centimetrov a jeho svalstvo nebolo nikdy také mohutné ako Arnoldovo, porotu dokázal zaujať prepracovanou muskularitou. Okrem toho ako bývalý powerlifter zdvíhal skutočne ťažké váhy. „Franco Columbu nikdy nebol najväčším mužom na kulturistickom pódiu, ale zvyčajne bol najsilnejším,“ napísal o ňom v roku 2012 magazín Muscle & Fitness podľa The New York Times.

V najväčšej kulturistickej súťaži Mr. Olympia v rokoch 1974 a 1975 zvíťazil v kategórii ľahkej váhy. Hlavné ocenenie vtedy pripadlo jeho priateľovi Arnoldovi Schwarzeneggerovi. Keď však Arnold oznámil koniec kariéry, Francovi sa o rok neskôr podarilo zvíťaziť. Jeho konkurentom, ktorý obsadil druhé miesto, bol vtedy slávny kulturista Frank Zane.

O titul by zrejme Franco zabojoval aj v roku 1977, no počas súťaže World's Strongest Man, keď prenášal na chrbte obrovskú chladničku, si vážne poranil nohu. Po úraze novinárovi z CBS s úsmevom vravel, že necítili príliš veľkú bolesť, ale kým sa dal dokopy a začal znova závodne športovať, prešlo niekoľko rokov.

Franco Columbu
Zdroj: Youube/The World's Strongest Man

Medzičasom študoval za chiropraktika, čím sa neskôr aj živil. Vtedy začal trénovať aj herca Sylvestra Stallona na jeho roly Rockyho a Ramba. Paradoxom je, že Sylvester Stallone bol vtedy jeden z najväčších filmových konkurentov Francovho najlepšieho priateľa Arnolda Schwarzeneggera. Herci sa netaja tým, že medzi nimi bola spočiatku zlá krv, no neskôr sa stali kamarátmi. Keď sa dal Franco dokopy, v roku 1981 znova nastúpil na pódium Mr. Olympia a poslednýkrát získal titul víťaza.

Arnold sľúbil, že sa postará o jeho ženu a dcéru

Priateľské puto medzi Francom a Arnoldom sa nepretrhlo ani po konci kulturistickej kariéry. Keď si Schwarzenegger bral v roku 1986 svoju manželku Mariu Shriver, Franco bol jeho svedkom. V roku 1991, keď sa Arnoldovi a Marii narodila dcéra Christina, Franco prijal poctu od svojho najlepšieho priateľa a stal sa jej krstným otcom. Spoločne pracovali aj na veľkofilmoch, kde si rodák zo Sardínie zahral menšie roly. Vidieť si ho mohol napríklad v Barbarovi Conanovi z roku 1982 či v prvom Terminátorovi z roku 1984.

V súkromnom živote bol Franco ženatý s partnerkou Debbie. Vychovávali spolu dcéru Mariu a spoločne žili až do jeho smrti v roku 2019. Keď si išiel 78-ročný Franco 30. augusta 2019 zaplávať do mora, prišlo mu náhle zle a utopil sa. K verejným prejavom smútku sa okrem iného pridali aj jeho priatelia, Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger.

Odporúčané
Slovenský kulturista Leo: Čo sa týka dopingu, ľudia kulturistike krivdia. Je súčasťou každého vrcholového športu (Rozhovor) Slovenský kulturista Leo: Čo sa týka dopingu, ľudia kulturistike krivdia. Je súčasťou každého vrcholového športu (Rozhovor) 22. septembra 2023, 9:30

„Odišiel najväčší a najsilnejší kulturista, akého som kedy stretol... Naučil ma veľa vecí, ktoré som využíval celý život. Muž ako on sa už nenarodí. Ďakujem za spomienky, Franco,“ napísal Stallone na Twitteri.

„Vždy mi budeš chýbať. Ale takisto viem, že časť z teba žije vo mne, v Debbie, v Marii a v miliónoch ľudí, ktorých si inšpiroval každý deň svojho života. Budem tu pre Mariu a Debbie, takže teraz už môžeš bez obáv odpočívať. Mám ťa rád, Franco. Vždy si budem pamätať radosť, ktorú si priniesol do môjho života, rady, ktoré si mi dal, a iskru v tvojich očiach, ktorá nikdy nezmizla. Bol si môj najlepší priateľ,“ rozlúčil sa s Francom Columbom slávny kulturista, herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger.

Domov
Zdieľať
Diskusia