Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. októbra 2021, 9:30
Čas čítania 6:39
Jakub Paulík

Ronnie Coleman: posilňovňa ho stála viac ako dom, v dôsledku kulturistiky chodí o barlách

Ronnie Coleman: posilňovňa ho stála viac ako dom, v dôsledku kulturistiky chodí o barlách
Zdroj: TASR/Martin Baumann
ŠPORT KULTURISTIKA RONNIE COLEMAN
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Pre svoje úspechy vo svete športu je prezývaný aj Kráľ.

Osemnásobný Mr. Olympia Ronnie Coleman vo svojich začiatkoch ani len netušil, čo tento titul znamená. Dlhý čas ho trápila chudoba a na súťažné cvičenie sa nechal nahovoriť hlavne preto, že dostal vstup do posilňovne zadarmo.

V priebehu 90. rokov sa z neho stal mimoriadne úspešný kulturista, no naďalej pracoval ako policajt. Raz sa však dostal do problémov so zákonom a skončil vo väzbe.

Vrásky na čele mu spravila aj žena, ktorá ho za darovanie spermií ťahala po súdoch. Najviac peňazí však vyhodil na operácie v dôsledku vážnych ťažkostí s chrbticou, ktoré si privodil dlhoročným zdvíhaním ťažkých váh, pričom skončil o barlách.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo vraví na Arnolda Schwarzeneggera.
  • Ako mu vraj alkohol pomohol pred súťažou.
  • Prečo neskončil s prácou policajta, aj keď bol profesionálny kulturista.
  • V ktorej práci zažil ponižovanie.
  • Čo o ňom vravela žena, ktorej daroval spermie.

Pracoval už ako 9-ročný

Matka Ronnieho Colemana tvrdo drela, aby uživila svoje deti. Ťažkú prácu preto od detstva vnímal ako niečo, čo je nevyhnutné – a podobne pristupoval aj k svojmu tréningu v posilňovni. „Keď som mal deväť rokov, rozhodol som sa, že chcem získať nejaké zamestnanie a zarobiť si vlastné peniaze,“ napísal kulturista vo svojej knihe Yeah Buddy! My Incredible Story podľa fitnes webu The Barbell.

Odporúčané
Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy Veteráni kulturistiky kedysi a dnes (FOTO). Od posilňovne ich neodradil vek ani amputácia nohy 3. decembra 2023, 16:30

I keď bol ešte dieťa, podarilo sa mu prehovoriť majiteľa jedného obchodu, aby mu dovolil robiť aspoň pomocné práce. O tri roky nato začal každé jedno leto sekať bavlnu a neskôr sa zamestnal v reštaurácii.

Nerobil to preto, lebo musel, ale jednoducho si prácu užíval a považoval ju za „požehnanie“. Od strednej školy si podľa vlastných slov zamiloval šport, plávanie a rybárčenie. Na ryby vraj už ako tínedžer chodil každý jeden deň, prezradil cez svoj youtubový kanál. Ako vidno z jeho neskorších videí, toto hobby mu zostalo aj na staré kolená – zjavne nielen pre vysoký obsah bielkovín v rybách.

Ronnie Coleman a jeho účes z mladosti

Ronnie Coleman.
Ronnie Coleman. Zdroj: Netflix

Pracovník v pizzerii, policajt a kulturista

Napriek tomu, že vyštudoval univerzitu s vyznamenaním a snažil sa zamestnať ako účtovník, nikde ho nechceli prijať, pretože nemal žiadne skúsenosti. Keďže potreboval z niečoho žiť, zamestnal sa v sieti pizzerií Domino, kde pracoval zhruba 2 a pol roka a každý deň sa stravoval nezdravou pizzou.

Pre vysokoškolsky vzdelaného človeka bola nekvalifikovaná práca sklamaním. Práve toto náročné obdobie, počas ktorého podľa vlastných slov zažil aj ponižovanie zo strany zákazníkov, ho motivovalo pri neskorších tréningoch.

Odporúčané
Legendy kulturistiky v minulosti a dnes (FOTO). Aj keď niektorým ťahá na 90 rokov, stále makajú Legendy kulturistiky v minulosti a dnes (FOTO). Aj keď niektorým ťahá na 90 rokov, stále makajú 28. októbra 2023, 12:30

K práci policajta sa v roku 1989 vraj dostal vďaka tomu, že od neho nepožadovali žiadne predošlé skúsenosti. Počas služby v policajnom zbore sa začal naplno venovať kulturistike. Spočiatku na budovanie svalovej hmoty využíval policajnú telocvičňu, no tá jeho masívnemu telu prestala v určitom bode postačovať. S prácou policajta odmietal seknúť aj v čase, keď mal za sebou prvé víťazstvá na súťaži Mr. Olympia. Ako dôvod uviedol, že svoju prácu skrátka miluje. Zbor nadobro opustil až v období rokov 2003 až 2004.

Ronnie Coleman rieši prípad domáceho násilia

„Posilka“ zadarmo? Daj sem!

Majiteľ telocvične Metroflex v Arlingtone videl v Colemanovi potenciál. Povedal mu, nech sa vykašle na policajnú posilňovňu, a ponúkol mu, že u neho môže cvičiť bez poplatkov. Coleman tvrdí, že v tom čase bol chudobný a permanentku do posilňovne zadarmo jednoducho nemohol odmietnuť. Keď mu vtedy povedali, že by so svojou postavou mohol jedného dňa skončiť ako Mr. Olympia, vôbec netušil, že taký titul existuje.

Ronnie pri posilňovaní vždy uprednostňoval cviky s vlastnou váhou namiesto izolovaného cvičenia na strojoch. Ako je o ňom známe, zdvíhal abnormálne váhy, za čo ho na jednej strane množstvo ľudí vrátane konkurentov obdivovalo, no na druhej strane si daným spôsobom ničil chrbticu. Z časového hľadiska to bolo pre Ronnieho veľmi náročné obdobie. Šesť dní venoval tréningu, jeden deň oddychoval a okrem toho chytal zločincov. 

Ronnie Coleman sa už v roku 1991 zúčastnil na súťaži Mr. Olympia, avšak nie ako súťažiaci, ale ako ochrankár. Vtedy na scéne sledoval svoje idoly – Leeho Haneyho, Doriana Yatesa či Samira Bannouta, píše The Barbell. Okoloidúci kulturisti vraj pochválili Colemanovu formu a zavtipkovali, že by mohol s nimi súťažiť.

Odporúčané
Gigantický Lee Haney prekonal rekord Arnolda Schwarzeneggera. Neporaziteľný kulturista vyhral 8-krát po sebe Mr. Olympia Gigantický Lee Haney prekonal rekord Arnolda Schwarzeneggera. Neporaziteľný kulturista vyhral 8-krát po sebe Mr. Olympia 9. októbra 2023, 9:30

Na súťaži Mr. Olympia zažil svoj súťažný debut už o rok nato, no ani zďaleka neuspel – umiestnil sa na 16. pozícii. Ďalšie zápolenia na súťaži Mr. Olympia sa pre neho končili podobnými neúspechmi a k prvej trojici sa dlhý čas ani zďaleka nepriblížil.

Forma Ronnieho Colemana medzi rokmi 1992 až 2007

Vodka ako pomocník?

Ako poctivý športovec vraj odmietal alkohol. Bývalý profesionálny kulturista Kevin Levrone však v dokumente The King prezradil, že Ronnieho opil vodkou, čím mu nepriamo pomohol aj v súťaži. Coleman za ním prišiel, aby ho požiadal o radu, pretože napriek všetkej snahe nedosahoval veľké športove úspechy.

Levrone mu odvetil, že to berie príliš vážne, mal by sa uvoľniť, a postavil pred neho fľašu tvrdého alkoholu. Ronnie spočiatku odmietal, no neskôr si dal viacero pohárikov. Levrone naznačil, že v dôsledku odvodnenia alkoholom jeho telo na druhý deň vyzeralo oveľa lepšie, na pódiu preto úplne zažiaril.

Prelom prišiel v roku 1998, keď porazil Flexa Wheelera a získal titul Mr. Olympia. Rok predtým bol pritom na 9. priečke, takže pre Colemana išlo o obrovský skok. Wheelera neskôr označil za najlepšieho súpera, proti akému stál. S Wheelerom sú do dnešného dňa skvelí priatelia a spoločne s Arnoldom Schwarzeneggerom ho považuje za jedného z najlepších kulturistov.

Odporúčané
Slovenský kulturista Leo: Čo sa týka dopingu, ľudia kulturistike krivdia. Je súčasťou každého vrcholového športu (Rozhovor) Slovenský kulturista Leo: Čo sa týka dopingu, ľudia kulturistike krivdia. Je súčasťou každého vrcholového športu (Rozhovor) 22. septembra 2023, 9:30

V interview pre Valuetainment z roku 2019 okrem iného ocenil Arnoldov vypracovaný hrudník, ktorému sa podľa neho do dnešného dňa nemôže nikto vyrovnať. Myslí si, že keby Schwarzenegger súťažil s doplnkami a technológiami z čias ako Coleman, vyzeral by oproti nemu ako malý chlapec.

Chválou však nešetril ani Arnold na Ronnieho. V jednom z rozhovorov povedal, že do kulturistiky priniesol úplne iný rozmer – symbolicky aj doslovne. Svojho času mal pri 180 centimetroch 130 až 136 kilogramov, uvádza Republic World.

Ronnie Coleman bol veľkým zvieraťom a súťaž Mr. Olympia ovládol na dlhých 8 rokov. Zlom prišiel až v roku 2006, keď ho porazil kulturista Jay Cutler. Ronnie si však myslí, že mal na 9. titul v poradí právo; vo svojej knihe polemizoval o tom, prečo zvíťazil Cutler.

„Chceli mi zabrániť vo víťazstve, aby bol tento šport opäť konkurencieschopný a získal oveľa viac divákov,“ napísal. O rok nato sa pokúsil získať titul naspäť, no skončil na neuspokojivom 4. mieste.

Onedlho ukončil aktívnu športovú kariéru a začal sa venovať svojmu biznisu s výživovými doplnkami. Nedávno predstavil aj aplikáciu Yeah Buddy, ktorá má ľuďom pomôcť ku komplexnému prístupu k tréningu.

Ronnie Coleman.
Ronnie Coleman. Zdroj: Instagram/Ronnie Coleman

Vydával sa za policajta a skončil na súde pre darovanie spermií

Aj keď bol dlhé roky predstaviteľom zákona, sám sa raz dostal do problémov s políciou. V roku 2009 ho s jeho autom zastavili pre prekročenie rýchlosti. The Dallas Morning News informovali, že Ronnie sa údajne predstavil ako policajný príslušník, ktorým však už dlhé roky nebol. Zrejme sa tak chcel vyvliecť zo zodpovednosti. Skončil však vo väzbe, z ktorej sa dostal po zaplatení kaucie.

Odporúčané
Juraj Višný bol prvým československým majstrom kulturistiky. Hollywood mal na dosah ruky Juraj Višný bol prvým československým majstrom kulturistiky. Hollywood mal na dosah ruky 29. augusta 2023, 12:30

Väčšie problémy mu však privodila žena, s ktorou v minulosti chodil. V roku 2006 jej daroval spermie, aby otehotnela. Coleman však avizoval, že jej pomôže iba ako darca, nemá od neho očakávať, že bude pre narodené deti otcom. Keď však od neho bývalá partnerka začala pýtať výživné na deti, celý prípad skončil na súde. 

Žena tvrdila, že deti spoločne plánovali a dokonca zvažovali uzavretie manželstva, čím oponovala Colemanovmu tvrdeniu, že išlo iba o darovanie spermií. Podľa rozhodnutia súdu z roku 2008 musel Coleman na deti finančne prispievať. Odvolací súd však o štyri roky nato rozhodol v jeho prospech, píše NBC DFW

Posilňovňa v dome či dom v posilňovni?

Dom Ronnieho Colemana.
Dom Ronnieho Colemana. Zdroj: Google Earth

Čo by to bolo za kulturistu, keby si časť svojho domu neprerobil na špičkové fitnescentrum? Ronnie Coleman však v tomto prípade zašiel do menšieho extrému. V jednej z častí Nothin But a Podcast podľa webu Fitnessvolt prezradil, že do svojej posilňovne investoval viac ako do samotného domu.

Samozrejme, rolu v tom zrejme hrala aj výhodná kúpa nehnuteľnosti. Dom ho vyšiel na približne 125 000 dolárov a posilňovňa na asi 200 000. Z vlastného fitka sa Coleman radoval predovšetkým počas lockdownu, ktorý v Texase zaviedli počas pandémie koronavírusu.

Odporúčané
Chris Dickerson: prvý Afroameričan a gay, ktorý vyhral Mr. Olympia. Schwarzeneggera považoval za prerastené dieťa Chris Dickerson: prvý Afroameričan a gay, ktorý vyhral Mr. Olympia. Schwarzeneggera považoval za prerastené dieťa 14. augusta 2023, 9:30

V podcaste navyše povedal, že napriek lockdownu sa jeho manželka ani dcéry nenudili. Každý má totiž v dome vlastný televízor, a tak sa nemuseli hádať o to, čo budú pozerať. Určite sa však nedá povedať, že je Coleman finančne za vodou. Množstvo peňazí vyhodil najmä na náročné operácie chrbtice, ktorú si zničil rokmi dvíhania ťažkých váh.

„Športom k invalidite“

Profesionálni kulturisti dobre vedia, že si musia dávať pozor na telesné zranenia. Príliš ťažké váhy či zlá technika môžu športovca veľmi ľahko vyradiť zo súťaže či spôsobiť doživotné následky. Medzi veľmi riskantné cviky patria napríklad mŕtve ťahy či drepy. Na druhý menovaný cvik už v 17 rokoch doplatil aj Ronnie Coleman, ktorý cvičil s približne 227 kilogramami. Po tomto zranení musel začať navštevovať chiropraktika.

Po operácii z roku 2018 bolo pre Ronnieho zázrakom, že môže naďalej chodiť

Počas Colemanovho kariérneho vzostupu dostávalo jeho telo čoraz viac zabrať. V súčasnosti má za sebou výmenu bedier, množstvo operácií chrbtice a pri chôdzi sa musí opierať o barly. Okrem toho trpí veľkými bolesťami, ktoré tlmí najvyššou možnou dávkou oxykodónu. „Bolesť je na čísle 9 alebo 10,“ opisoval svoje utrpenie na stupnici od 0 do 10 podľa news.com.au. Dodal však, že si na to časom už zvykol.

„Nemôžem byť pre Ronnieho Colemana smutný, pretože som vedel, že za to, čo robil, bude musieť zaplatiť. Myslím si, že mu to za tú cenu stálo.“

(Bývalý kulturista Shawn L. Ray, dokument Ronnie Coleman: The King)

Pohľad na Ronnieho Colemana trpiaceho bolesťami určite mnohých jeho fanúšikov zabolí. Keď si však prezrieš jeho instagramový účet, medzi viac ako 3 000 príspevkami by si len ťažko hľadal zábery, kde sa opiera o barly a sťažuje na svoju situáciu.

Odporúčané
Slovák Rado začínal v USA so 700 dolármi a robil upratovača, dnes vlastní fitko: Pucoval som záchody bohatým Američanom (Rozhovor) Slovák Rado začínal v USA so 700 dolármi a robil upratovača, dnes vlastní fitko: Pucoval som záchody bohatým Američanom (Rozhovor) 26. júla 2023, 14:30

Aj keď by zopár takýchto videí bolo, prakticky všade sa usmieva. Nevzdáva sa, práve naopak. Maká na podnikaní s doplnkami výživy, s manželkou Susan vychováva deti a napriek svojej zdravotnej kondícii sa v posilňovni snaží stále udržiavať vo forme. A tak si ho ľudia naďalej pamätajú. Nie ako muža, ktorého treba ľutovať, ale ako muža, ktorý inšpiroval a dodnes inšpiruje davy.

Článok o Ronnie Colemanovi v angličtine.

Domov
Zdieľať
Diskusia