Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. januára 2023, 9:30
Čas čítania 4:20
Adriana Královičová

Niektorí tvrdia, že dnes vyzerá ako Ježiš, iní, že neexistuje. Dizajnér Martin Margiela už takmer 30 rokov neukázal svoju tvár

MÓDA HISTÓRIA MÓDA OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

Spoznaj príbeh záhadného návrhára, pre ktorého bola móda vždy viac umeleckým vyjadrením než spájaním s jeho osobou. Ľudia mu vymysleli prezývku „módny Banksy“, pretože počas celej svojej kariéry sa držal v anonymite, a tak je to dodnes.

Martin Margiela, „neviditeľný“ muž, zakladateľ módneho domu Maison Margiela, celý život odmietal poskytovať novinárom rozhovory, či už telefonicky, alebo osobne, všetky odpovede posielal faxom. Jeho tvár bola zachytená naposledy v 90. rokoch. V roku 2019 o ňom vznikol dokument Martin Margiela: In His Own Words, kde ho však takisto neuvidíš. Počuť môžeš jeho hlas, no vidieť iba ruky. 

Vďaka svojej extrémne tajnostkárskej povahe sa stal terčom rôznych konšpiračných teórií, ktoré často hraničili s bizárom. Jeho anonymita bola pre mnohých ľudí, najmä tých z módneho biznisu, priam neznesiteľná. Tí, ktorí mali tú česť a stretli sa s Margielom, tvrdili, že vyzeral ako Ježiš. Iní prisahali, že Martin Margiela sa vydáva za PR manažéra s menom Patrick. Ďalší hovorili, že je to v skutočnosti žena, prípadne, že vôbec neexistuje. 

Margielova tvorba ovplyvnila mnoho dizajnérov, či už Rafa Simonsa, alebo Demnu Gvasaliu. Prečo zakrýval modelkám tváre, čo znamenajú čísla na štítkoch oblečenia značky Maison Margiela a ďalšie fakty o vizionárovi bez tváre sa dočítaš v článku.

Martin Margiela Maison Margiela móda osobnosti
Zdroj: YouTube/@Threaducation

Asistent významného návrhára

Martin Margiela absolvoval Kráľovskú akadémiu výtvarných umení v Antverpách v roku 1979. Po štúdiu sa presťahoval do Paríža, kde plánoval nazbierať viac skúseností. Uchádzal sa o prácu už vtedy významného módneho návrhára Jeana-Paula Gaultiera. Príbeh ich spolupráce vraj začal tak, že Martin čakal niekoľko dní v Gaultierovom ateliéri, aby ho zastihol a ukázal mu svoje návrhy.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Počas tejto práce dokázal, že má naozaj talent, a zanechal veľký dojem. „Vedel som, že dokáže skvelé veci, ale nevedel som, že až do takej miery,“ hovorí Jean v spomínanom dokumente.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129303 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo znamenajú čísla na bielych štítkoch. 
  • Prečo zakrýval modelkám tvár.
  • Ako vznikol nápad vytvoriť legendárny dizajn topánok Tabi.
  • Ktorého známeho rapera fascinovala jeho anonymita.
Domov
Zdieľať
Diskusia